Valitse sivu

Olympiakomitea kutsuu liikunta- ja urheiluyhteisön puuttumaan häirintään. Työkalupakkia häirinnän ehkäisyyn ja käsittelyyn halutaan uudistaa ja laajentaa yhteistyössä. – Rimakorkeutena pitää olla, että jokaisella liikkujalla ja urheilijalla on turvallinen ympäristö. Jokaisella valmentajalla ja seurakaverilla on velvollisuus välittää ja lupa puuttua, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen muistuttaa.

Julkisuudessa viime aikoina nähdyt esimerkit muistuttavat, että syrjintää, häirintää ja hyväksikäyttöä tapahtuu myös liikunnan ja urheilun piirissä. Esimerkkejä on nimittelystä seksuaalirikoksiin.

– On hyvä, että syrjinnästä ja häirinnästä puhutaan julkisuudessa. Tämä on edellytys asioiden parantamiselle, Salonen sanoo.

Opas ”Lupa välittää – lupa puuttua. Sukupuolinen ja seksuaalinen häirintä urheilussa” on julkaistu alun perin vuonna 2002. Nyt se on päivitetty vastaamaan nykypäivän tarpeita. Opas on vapaasti ladattavissa tästä linkistä ja urheilun toimijoiden hyödynnettävissä.

– Opas on koettu todella hyödylliseksi. Aihe on vaikea, eikä ole helppoa tietää, miten missäkin tilanteessa pitää toimia, kuvaa Olympiakomitean vastuullisuus- ja yhteisömanageri Elina Laine.

Häirintätapauksille on urheiluyhteisössä nollatoleranssi, joten niistä ilmoittamisen kynnys toivotaan jatkossa mahdollisimman matalaksi.

– Seurat ja yhteisöt ovat liikkumisen ja urheilun paikkoja. Voimme tukea niitä syrjinnän ja häirinnän ehkäisemisessä ja käsittelyssä työkaluilla ja tiedolla. Antaaksemme aiheellisinta apua, kutsumme liikunnan ja urheilun toimijat itse kertomaan, mitä he tarvitsevat, Laine kannustaa.

Liikunnan ja urheilun toimijat voivat välittää ehdotuksiaan eteenpäin tästä linkistä.

Aiheesta lisää

Tasa-arvovaltuutetun kotisivut