Valitse sivu

Miesten Superpesiksen loppuottelusarja huipentuu viikonloppuna. Vimpelin Veto matkustaa lauantain neljänteen koitokseen Sotkamoon ja veisi voitolla Suomen mestaruuden. Muussa tapauksessa ratkaisut siirtyvät sunnuntaille, jolloin nähtäisiin hermoja raastava viides kohtaaminen. – Edelleen tilanne on täysin auki, ennustaa Suomen mestari, Sotkamon paidassa loppuotteluita aiempina vuosina pelannut Janne Hyvönen.

Vaikka loppuottelukaksikko on tuttu myös kuudelta aiemmalta syksyltä, kuluva kausi on ollut varsin merkillinen. Sotkamo jäi runkosarjassa neljänneksi ja on tuskaillut ajoittain isostikin oman pelinsä kanssa. Vimpeli ei ole sekään saanut koneestaan kaikkia tehoja irti, eivätkä loukkaantumiset ole helpottaneet asiaa.

– Varsin erilainen on ollut tämän kauden loppuottelusarja, virheitä on tullut enemmän. Yleensä vain toinen pelaa heikosti, kun vastustaja on saanut hengen päälle. Nyt molemmat ovat alisuorittaneet, Hyvönen sanoo.

– Viime ottelun loppupuolella alkoi olla jo laadukkaampaa peliä ja loppuottelun henkien taistoa, Hyvönen kuitenkin huomauttaa.

Vuosi sitten 2-1:stä 2-3:een

Pudotuspeleissä Sotkamo on kamppaillut tänä syksynä viisi supervuoroon asti edennyttä ottelua, jotka se voitti viime sunnuntaihin saakka kaikki. Kolmannen loppuottelun trilleri päättyi Vimpelin Saarikentällä kotijoukkueen juhliin kotiutuskilpailun jälkeen.

– Koko kausi on ollut Sotkamolle hankala ja peli poikkeuksellisen ailahtelevaa. Puolivälierissä ja välierissä nähtiin jo enteitä tutummasta suorittamisesta ja joukkue sai virhemääriä alas varsinkin ulkopelissä. Yllättäen loppuotteluissa ovat räpylävirheet taas lisääntyneet huomattavasti, Hyvönen ihmettelee.

Loppuottelusarja on kuitenkin kaikkea muuta kuin ratkaistu, eikä kliseitä sarjan katkaisun hankaluudesta tarvitse edes toistaa.

– Tilanne on edelleen täysin auki. Vuosi sitten Sotkamo johti jo voitoin 2-1, mutta Vimpeli pystyi nousemaan mestariksi. Nyt Vimpeli on ollut ajoittain täysin niskan päällä. Silti ei olisi yllätys, vaikka Sotkamo pystyisi vielä kääntämään sarjan voitokseen, Hyvönen sanoo.

– Jymy, jos joku, pystyy kääntämään sarjan vaikka heikommallakin pelillä. Edellisen ottelun loppu ja nousu peliin mukaan oli tärkeä. Se antaa varmasti uskoa, Hyvönen tietää.

0- ja 1-tilanteet Sotkamon päänvaivana

Tilastot kertovat omaa kieltään Sotkamon sisäpelistä. Kentällemenot ja ykköstilanteiden purku ovat aiheuttaneet ongelmia. Tyhjälle kentälle etenijä on kolmen loppuottelun aikana päässyt vain 33 kertaa 92 yrityksestä (36 %) ja vaihto ykköseltä kakkoselta on onnistunut 23 kertaa 55:stä (42 %). Esimerkiksi Niko Korhosen kohdalla molemmat prosentit olivat runkosarjassa yli 70.

– Jymy ei ole pystynyt hyödyntämään etenijöidensä nopeutta, eivätkä etenijät ole saaneet Heimosta (Vimpelin lukkari Janne Heimonen) vastaan hyviä lähtöjä. Jalalla ei ole pelattu. Vimpeli on onnistunut tässä paremmin, Hyvönen toteaa.

– Hyvät lähdöt vaikeuttavat etupelaajien tekemistä. Heille tulee silloin kiire suorittaa ja virheiden todennäköisyys kasvaa, Hyvönen lisää.

Mikäli tilanteita syntyy, Sotkamo on alati vaarallinen. Pudotuspelien lyöjätilaston ykkönen ja kärkilyöntitilaston kolmonen Roope Korhonen on iskenyt likipitäen joka toisesta kotiutuspaikastaan juoksun.

– Myös Jani (Komulainen) näytti olevan tikissä, kun edellisessä pelissä tarvittiin ratkaisijoita.

Komulainen iski Vimpelissä toisen jakson tasoitus- ja voittojuoksut. Kolmas eturivin kotiuttaja on Toni Kohonen, jolle Sotkamon pitäisi pystyä rakentamaan enemmän tilanteita.

– Jos Sotkamo onnistuu kentällemenoissaan ja purkamaan ykköstilanteita, se antaa happea. Tilanteita syntyy ja joukkue pääsee lyömään takaseen, Hyvönen painottaa.

Vimpelillä vaarallisia yksittäisten juoksujen lyöjiä

Edellisessä ottelussa mentiin Vimpelin komennossa kuusi vuoroparia. Koko ottelusarjan luonne kuitenkin muuttui, kun Sotkamo kampesi väkisin toisen jakson voittoon. Silti Vimpeli lunasti lopulta kaksi ottelupalloa mestaruuden voittamiseen.

– Vimpelillä olisi nyt niskalenkin paikka. Vaihtolyöntipelissään he ovat onnistuneet hyvin ja pystyneet voittamaan tilanteita. Siihen jatkoksi Perttu Ruuska on ollut kovassa lyöntivireessä ja pystynyt vakuuttavasti lyömään yksittäisiä juoksuja. Lisäksi Henri Puputti onnistui viime pelissä tiukassa paikassa, mikä lisää joukkueen vaarallisuutta. Aiempiin finaalisarjoihin verrattuna Vimpelillä on nyt enemmän potentiaalisia yksittäisten juoksujen lyöjiä, Hyvönen arvioi.

Kunhan ulkopeli pitää, juuri enempää ei tarvita.

– Jos Vimpeli tekee koko ajan yhden juoksun vuoroa kohden, se vaikeuttaa jo huomattavasti Jymyn sisäpeliä. Vaikka Jymy saisikin peliään paremmin kulkemaan, sekään ei välttämättä riitä, jos Vimpeli onnistuu yhtä lailla, Hyvönen muistuttaa.

Kauden huipennuksen alla on vielä lukuisia kysymysmerkkejä, joihin peli antaa vastauksia Sotkamon Hiukassa lauantaina ja tarvittaessa Vimpelin Saarikentällä sunnuntaina. Molemmat ottelut alkavat kello 14. Mahdollisuuksia eri juonenkäänteisiin on niin runsaasti, ettei vedonlyöjillä ole helppoa.

– Joukkueessa on useita entisiä pelikavereita ja nyt olen itse katsomossa. En muista, koska olisin viimeksi näin paljoa jännittänyt, Hyvönen päättää.

Miesten Superpesiksen neljäs loppuottelu Sotkamon Jymy vs. Vimpelin Veto pelataan Hiukan stadionilla lauantaina 23.9. kello 14. Hanki ennakkoliput tästä linkistä. Mahdollinen viides loppuottelu pelataan tarvittaessa Vimpelin Saarikentällä sunnuntaina 24.9. kello 14, lisätietoa tästä linkistä.

Ruutu+ näyttää miesten loppuottelusarjan kokonaisuudessaan suorina lähetyksinä. Suorat selostukset ovat kuultavissa Yle Puheen sekä Järviradion taajuuksilla ja netissä.

Aiheesta lisää

Jani Komulainen Yle:lle: ”Nyt nautin joka hetkestä”

Ruutu: Kolmannen loppuottelun videokooste

Sotkamo-Vimpeli Veikkauksen vedonlyönnissä

Janne Hyvönen henkilökuvassa SuperJymyn sivuilla (20.4.2016)