Valitse sivu

Vimpelin Vedon Perttu Ruuska, 16, rikkoo ennätyksiä, minkä ehtii. Vuosi sitten Halsuan Toivon kasvatista tuli miesten Superpesiksen kautta aikain nuorin kultamitalisti ja nuorin juoksun lyöjä. Nyt Ruuska on jo varmistanut samalla kaudella kolme SM-mitalia. Miesten Itä-Länsi-otteluun tupsahti kutsu arvo-otteluhistorian nuorimpana pelaajana ja supertalentti vastasi siihen pokkaamalla joukkueensa parhaan pelaajan pystin.

Jokeripaidasta tutulta Ruuskalta onnistuvat räpylähommatkin. Poikien Superpesiksen otteluissa häntä on nähty linjapelaajana, B-poikien SM-sarjassa lukkarina. Vimpelin superpesismiehistön pelinjohtaja Sami-Petteri Kivimäki haluaakin niin. Ruuskaa ei olla missään tapauksessa kasvattamassa pelkästään jokerin rooliin, kun annettavaa on myös ulkokentällä. Poikkeuksellinen käsitys ja ymmärrys pelistä sekä oikeat lyöntiratkaisut ihastuttavat jo nyt Kivimäen ohella laajaa joukkoa asiantuntijoita. Tuntuu käsittämättömältä, että miesten Superpesiksen huippujoukkue asettaa 16-vuotiaan pelaajan loppuottelussa ensimmäisenä lyöntipaikalle purkamaan ajolähtöä. Perttu Ruuska on ansainnut vastuunsa ja vastannut huutoon.

Kausi on sujunut toistaiseksi hienosti. Ainoastaan poikien Superpesiksessä Vimpelin Vedon kausi päättyi, kun Hyvinkään Tahko voitti puolivälieräsarjan kolmannen ottelun kotonaan. Niitäkin SM-mitaleita Ruuska ehtii vielä urallaan voittaa. Vuosia A-poikaikäluokassa on jäljellä viisi.

B- ja C-ikäisten sarjoissa tahti on ollut mykistävää. Halsuan Toivon B-pojat voittivat kaikki 20 otteluaan ja kärsivät ainoastaan neljä jaksotappiota. Ruuska juhli kasvattajaseuransa ensimmäistä B-poikien SM-mitalia ja mestaruutta yhtenä joukkueen ehdottomista avainpelaajista.

Oulun Nuorisoleirillä Ruuska johdatti Vimpelin C-pojat loppuotteluun takomalla puolivälierissä 5+15 juoksua Kempeleen Kiriä vastaan ja välierissä 2+8 juoksua Kiteen Pallo -90:n kentästä. Loppuottelussa bensa loppui koko joukkueelta ja Hyvinkään Tahko vei ansaitun mestaruuden.

Sitä vaaraa tuskin on Vimpelin Vedon joukkueella, joka lähtee kauden viimeiseen superpesisviikonloppuun kuskin paikalta. Kentälle ei jätetä mitään, kun ainoastaan mestaruus kelpaa. Voitot ovat hallitsevan mestarin hyväksi 2-1, mutta kolmas ja vaikein kiinnitys on vielä ottamatta. Kahdessa edellisessä ottelussa Vimpeli sai mahtavan startin ja pääsi rennommin pelaamaan – ehkä liiankin vapautuneesti, mikä meinasi kostautua kolmannen ottelun lopuksi.

– Tunnetila oli hyvä alkuun ja siitä lähti koko peli rullaamaan, Ruuska kiitteli molempien otteluiden jälkeen.

Vasta 16-vuotiaalla tähtipelaajalla on vielä lukemattomia pelivuosia edessään. Silti nälkää voittaa ja ylittää itsensä löytyy ottelusta toiseen. Seuraavaksi listalla voisi olla pääsarjauran ensimmäinen kunniajuoksu, mikä tulisi viikonloppuna makoisimpaan mahdolliseen paikkaan.

– Ei luvata vielä mitään.

– Nyt ei vielä ollut tarvetta sille. Ehkä se säästetään vielä seuraaviin peleihin, Ruuska mietti arvotuksellisesti viime viikonlopun otteluiden jälkeen.

Miesten Superpesiksen neljäs loppuottelu Sotkamon Jymy vs. Vimpelin Veto pelataan Hiukan stadionilla lauantaina 23.9. kello 14. Hanki ennakkoliput tästä linkistä. Mahdollinen viides loppuottelu pelataan tarvittaessa Vimpelin Saarikentällä sunnuntaina 24.9. kello 14, lisätietoa tästä linkistä.

Ruutu+ näyttää miesten loppuottelusarjan kokonaisuudessaan suorina lähetyksinä. Suorat selostukset ovat kuultavissa Yle Puheen sekä Järviradion taajuuksilla ja netissä.

Aiheesta lisää

Ilta-Sanomat (25.6.): Lajilegendat hehkuttavat Perttu Ruuskaa

”Halsuan Patrik Laine” HS:lle (10.7.): ”En vaihtaisi lajia mistään hinnasta”

Iltalehti: ”Kylmäpäinen kotiuttaja”

Toni Kohonen ja Perttu Ruuska kohtasivat Itä-Lännessä Imatralla

Perttu Ruuska Superpesiksen tähtipelaajahaastattelussa

Perttu Ruuska loppuotteluiden ratkaisija vuosi sitten

Perttu Ruuska 22.9.2016: ”Alkaa naisten kenttä käydä ahtaaksi”