Valitse sivu

Vimpelin Veto lähtee miesten Superpesiksen loppuottelusarjaan viime vuosiin nähden uudesta tilanteesta, puolustavana mestarina. Viidennen loppuottelun voitto vuosi sitten kevensi henkistä painolastia, mutta se ei tee laadukkaan vastustajan voittamisesta yhtään helpompaa. – Kaudet eivät ole veljiä keskenään. Meidän täytyy pystyä olemaan loppuottelussa niin parhaimmillamme kuin tällä kaudella olemme olleet, Vimpelin pelinjohtaja Sami-Petteri Kivimäki painottaa.

Hallitseva mestari sai tehdä täyden päivätyön kahdessa ensimmäisessä pudotuspelisarjassa. Sekä Kiteen Rantakentällä että Kouvolassa nähtiin tiukkoja otteluita ja kotiutuskilpailuihin asti vietyä draamaa. Kivimäkeä etenkään Joensuun Mailan ja Kouvolan Pallonlyöjien vahvat välieräesitykset eivät yllättäneet.

– Käsittääkseni tässä sarjassa oli neljä seuraa, jotka lähtivät Suomen mestaruus -tavoitteella liikenteeseen. Me kaksi (Vimpeli ja Sotkamo), Joensuu ja Kouvola niin ilmoitimme. Jos katsoo pelaajabudjetteja ja joukkuekuluja, niin Kouvola ja Joensuu taitavat jo olla meidän kahden edellä. Yllätys-sana on väärä. Niin se pitää ollakin, että he tappelevat menestyksestä.

Loukkaantumiset muokanneet kokoonpanoa

Sotkamon kohdalla on paljon puhuttu vaiherikkaasta kaudesta. Kivimäen mukaan samaa voi sanoa Vimpelin osalta.

– Jos on Jymyn taival ollut mielenkiintoinen ja haastava, emme mekään ole päässeet tässä ihan menemään runkosarjasta pudotuspeleihin niin kuin on ajateltu. Sekin antoi haastajille iskun paikkaa. Niin vain nämä kaksi joukkuetta tulivat kuitenkin sieltä esiin. Me ja Jymy olemme keskittyneet omaan tekemiseen. Välillä tuntuu, että osalla on ollut aikaa keskittyä mediassa ja muualla muiden tekemiseen. Olisiko siellä yksi syy, että tässä tilanteessa ollaan.

Erityisesti loukkaantumiset ovat aiheuttaneet päänvaivaa.

– Viime kaudella pääsimme loukkaantumisten osalta tosi vähällä. Nyt niitä on ollut paljon, heti jouduttiin runkosarjassa aloittamaan kausi repaleisesti. Kun saimme vähän sitä alkuperäistä ajatusta ja kokoonpanoa kasaan, sitten tuli taas jotain. Runkosarjan loppua kohden päästiin jo aika stabiiliin tilanteeseen, mutta heti ekasta play off –ottelusta lähtien paketti lähti hajoilemaan loukkaantumisten muodossa, Kivimäki kertoo.

– Loukkaantumiset toki kuuluvat tähän. Onneksi meillä on ollut riittävän laaja rosteri, josta olemme pystyneet nostamaan miehiä kokoonpanoon. Loukkaantumiset eivät ole liian paljoa näkyneet, Kivimäki jatkaa.

Muuttuvat tilanteet ovat avanneet näytönpaikkoja uusille ratkaisijoille.

– Niissä otteluissa olimme pakotettuja kaivamaan uusia vastuunkantajia esiin. Se lämmittää mieltä, että Arttu Ruuska ja Olli Heikkala etunenässä onnistuivat – hyviä henkilökohtaisia kasvuja tiukassa paikassa. Toinen pelasi ensimmäisen pudotuspeliottelunsa (Heikkala), toisella oli takana pitkä pelitauko (Ruuska) ja poissaolo ykköskokoonpanosta. Pojat pystyivät tulemaan esiin, menemään eteenpäin pelin sisällä ja pelien välillä sekä olemaan osa voittavaa joukkuetta. Se oli kolikon toinen puoli, Kivimäki miettii.

Puolivälierissä kaikkien aikojen etenijäkuningas Sami Haapakoski loukkasi jalkansa, välierissä Matias Rinta-aho polvensa. Kivimäki ei pysty antamaan tarkkoja tietoja sairastuvan tilanteesta – olisiko Haapakoski käytettävissä esimerkiksi jokerin roolissa?

– Päivä kerrallaan mennään. Saatiin Kouvolassa hyvä viimeinen peli, tiukka vääntö. Tuolle ulkopelirytmitykselle saatiin hyviä onnistumisia ja kokemuksia. Katsotaan nyt. Ottelutahti on hieman rauhallisempi, yksi peli ja sitten on viikko seuraaviin, mikä antaa vähän pelivaraa. Päivä kerrallaan mennään Haapakoski-Rinta-aho-akselilla.

– Toiveikas olen, että miehiä saadaan vielä mukaan. Mitään varmuutta ei asiasta kuitenkaan ole.

Tiedetään, miten hienoja pelejä finaalit ovat

Vimpelin Veto palasi 2000-luvulla mitalikantaan voitettuaan pronssiottelun 2009. Ikimuistoinen mestaruus sekoitti koko kylän 2010, mutta seuraavaa täysosumaa saatiin odotella kuusi vuotta loppuottelupaikoista huolimatta. Kivimäki myöntää, että vuodentakainen kultamitali maistui erityisen hyvältä ja helpotti joukkueen henkistä olotilaa.

– Minun ja monen muun henkilökohtainen unelma ja tavoite oli voittaa Suomen mestaruus. Jos historiaa peilaa, se on vaatinut henkiseltä puolelta sitkeyttä yrittää ja yrittää. Kiistatta on oltu joka vuosi sarjan toiseksi paras joukkue, mutta ennen viime vuotta emme pystyneet voittamaan viimeistä peliä. Varmasti se helpottaa, että sellaisen viimeisen riman yli on menty.

– Varmaan jollain lailla helpotti kauteen lähtemistä ja lisäsi itseluottamusta, mutta ei sen enempää. Kaudet eivät ole veljiä keskenään. Runkosarjassa voitimme yhden keskinäisen ottelun, Jymy voitti kaksi. Meidän täytyy pystyä olemaan loppuottelussa niin parhaimmillamme kuin tällä kaudella olemme olleet.

Odotukset loppuottelusarjaa kohtaan ovat korkealla. Sekä Vimpelissä että Sotkamossa halutaan varmasti esittää maailman parasta pesäpalloa koko urheilua seuraavalle kansanosalle.

– Odotan ja toivon tosi tasokasta peliä. Tutut vastustajat, isot panokset. Se on monesti myös ulkopelaamista, se on taktiikkaa. Yksilöt pelaavat toisiaan vastaan. Tulee tilanteita, joissa pelaajat punnitaan. Kuka pystyy voittamaan yksittäisiä tilanteita? Tällaisia kaksinkamppailuja ja kovia tilanteita odotan. Parhaat pelaavat toisiaan vastaan, Kivimäki korostaa.

– Syksyn ratkaisuna nähdään, kumpi suorittaa tiukat paikat kovemmin ja pelaa paremmin. Hieno finaalisarja on taas edessä, Kivimäki lisää.

Loppuotteluiden avausosa nähdään Vimpelin Saarikentällä sunnuntaina. Tarpeen mukaan ratkaisua haetaan yhtenä tai kahtena seuraavana viikonloppuna.

– Hyvät ajatukset ovat tulevasta. Ennemmin kotoa aloittaa kuin vieraista, vaikka tuttuja ovat myös vieraskentät molemmille, Kivimäki sanoo.

– Missään tapauksessa ei ollut läpihuutojuttu mennä finaaliin. Siksikin olemme aidosti iloisia, kun siellä olemme ja pääsemme pelaamaan loppuotteluita, kotikentällä aloittamaan ja saamme Sotkamon Jymyn vastaan. Aika lailla hienoimmat ovat puitteet, mitä tämä laji pystyy tarjoamaan, Kivimäki hehkuttaa.

Lähes vuosi sitten alkanut työnteko on loppuhuipennusta ja palkintoa vaille päätöksessään. Kivimäki kuvailee tunnelmaa joukkueessa odottavan innostuneeksi.

– Levollinen ja innostunut on tunnelma. Meillä on mukana paljon pelaajia, jotka ovat lajissa jo paljon nähneet niin kuin vastustajallakin. Kun on paljon kokemusta, mitä ne pelit ovat, tiedetään myös, miten hienoja ne ovat. Se on näkynyt aitona ilona joukkueessa päästä tavoittelemaan mestaruutta.

Vimpelin Veto kohtaa Sotkamon Jymyn miesten Superpesiksen loppuottelusarjassa, jonka avausosa pelataan Vimpelissä Saarikentällä sunnuntaina 10.9. klo 16. Seuraavana viikonloppuna jatketaan Sotkamossa lauantaina ja Vimpelissä sunnuntaina. Ennakkolippuja myyvät Lipputoimisto (Vimpeli) ja Seamchip (Sotkamo). Ottelut välittää suorana Ruutu+.

Aiheesta lisää

Kosti Rautiainen: ”Omituisin kausi miesmuistiin”

Vimpeli ja Sotkamo 2010-luvun klassikkofinaalissa

Mitaliotteluiden otteluohjelma