Valitse sivu

Miesten Superpesiksen ensimmäinen loppuottelu muutti henkisen painopisteen paikkaa koko sarjaa ajatellen. Hyvin valmistautunut Sotkamon Jymy jätti kauden vaikeudet taka-alalle, jatkoi välierien flow’ta ja nousi voittavaksi joukkueeksi. Kysymysmerkit siirtyivät Vimpelin Vedon puolelle. – Sotkamo teki muutoksia omaan peliinsä, onnistui niissä ja käänsi ne positiiviseksi voimaksi. Vimpeli pakotettiin muutoksiin loukkaantumisten myötä. Siinä syntyi haasteita, eivätkä palaset loksahtaneet kohdalleen ensimmäisessä ottelussa. Sotkamo meni muutoksien kanssa eteenpäin, Vimpeli taaksepäin, arvioi Vimpelin Vedon seitsemän vuotta sitten mestariksi luotsannut Risto Ojanperä.

Sotkamo jäi runkosarjassa neljänneksi ja joutui ahtaalle sekä puolivälierissä Seinäjoen JymyJusseja vastaan että välierissä Joensuun Mailaa vastaan. Ilme kuitenkin muuttui toisen välieräottelun jälkeen. Kolmessa edellisessä pudotuspeliottelussaan Sotkamo ei ole enää antanut jaksoakaan vastustajilleen. Loppuottelusarjan kotiedun joukkue kaappasi itselleen hakemalla avausosan voiton Vimpelin Saarikentältä lukemin 0-2 (1-3, 1-2).

– Sotkamo sai peliään kuntoon välierävaiheessa, löysi vahvan henkisen minänsä ja itseluottamuksensa. Sunnuntain avauspeli oli heille erittäin iso ottelu, he tulivat peliin korkealla tunnetasolla ”isoina”, ja saivat ottelusta tärkeän voiton. Heidän itseluottamuksensa on tapissa ja he tietävät, mitä tekevät juuri nyt. Jymy on tosi vahva omalla kotikentällään – varsinkin jos saavat hyvän alun ja pääsevät johtoon. Vielä, kun Hiukan yleisö herää ja lähtee sankoin joukoin kannustamaan omiaan, Vedolla on tiukka paikka, Ojanperä spekuloi.

– Vimpelin pitää pystyä tasoittamaan sarja lauantaina. Tunnetason on oltava huipuissaan, ensimmäisen pelin kaltainen tunnetaso ei nyt yksinkertaisesti riitä. Heti alussa pitää olla päättäväinen, tehokas ja terävä. Uskon, että Vimpelin pelilliset asiat ratkaisuineen on käyty tarkasti läpi. Se auttaa, kun Jymy ahdistaa ensimmäisen pelin tapaan vaihtotilanteessa. Päättäväisyys ja laatu ovat avainasemassa. Jos Sotkamo voittaa, he eivät ole senkään jälkeen voittamattomia, mutta huomattavasti hankalampi on enää siinä tapauksessa sarjaa kääntää. Vimpeli on 95-prosenttisesti pakkovoiton edessä, Ojanperä tykittää.

Puputti ensimmäisenä kotiuttamaan

Kuten pelinjohtaja Sami-Petteri Kivimäki loppuottelusarjan alla valitteli, loukkaantumiset ovat sotkeneet Vimpelin palettia. Sami Haapakosken pelikunto onkin kuuma kysymys lauantain toisen ottelun alla.

– Vimpeli on joutunut luopumaan pelinsä perussapluunasta, jota he ovat hakeneet koko kauden. Onko Matias Rinta-aho tyystin pois kokoonpanosta? Mikä on Sami Haapakosken todellinen kunto? Kuinka täysipainoisesti hän pystyy pelaamaan ja missä kunnossa hänet kannattaa laittaa kentälle? Vai otetaanko Arttu Ruuska kehiin? Näitä me emme tiedä, eikä näistä tihku todennäköisesti tietoa ennen lauantain alkuvihellystä.  Joka tapauksessa lauantaina kentälle juoksevan joukkueen pitää olla luonteeltaan voittava joukkue, pelaa siellä sitten kuka tahansa, Ojanperä toteaa.

Huippujoukkue tarvitsee nopeimmat etenijänsä kentälle ja parhaat lyöjänsä lyöntipaikalle samaan aikaan. Sitä kautta rakentuvat mestaruuden arvoisen sisäpelin kombinaatiot.

– Vimpeli tarvitsee ehdottomasti Henri Puputille kotiutustilanteita. Jos Haapakoski ei pysty täysipainoisesti pelaamaan, Vimpelin täytyy miettiä peluutusta uudelleen. Otetaanko Olli Heikkala purkamaan ykköstilannetta vai kenties Jere Saukko? Heikkala tarvitaan ulkokentällä, koska muuten joukkueella ei ole etumiestä, Ojanperä selittää.

– Joka tapauksessa nopeita etenijöitä pitäisi saada kentälle ja kolme kotiutuspaikkaa. Puputille tarvitaan tilanne, jota jatkavat Janne Mäkelä ja Perttu Ruuska, Ojanperä alleviivaa.

Menestyksen taustalla on oletusarvona pitävä ulkopeli. Molemmilta vaaditaan onnistumisia räpylässä, sillä ilmaisia juoksuja ei voi vastustajalle antaa.

– Ensimmäisessä ottelussa nähtiin, miten Jymyn etukenttä poimi pienet vaihtolyönnit ja pelasi erinomaisesti lukkari Toni Kohosen kanssa. Se tietää aina vastustajalle hankaluuksia. Vimpeli sai hyvin pidettyä Sotkamon kärkeä kurissa erityisesti 0-tilanteessa, missä sen pitää onnistua jatkossakin. Jymyllä pitää juosta ns. raskaan kaluston miehet, Ojanperä muistuttaa.

– Takatilannepelaamiseen lopulta ratkeaa kaikki, sillä maskienkin takaa pelattaessa räpylän täytyy kestää, sen kautta kotiuttaminen vaikeutuu, ja palloa on periaatteessa lyötävä väliin, Ojanperä jatkaa.

Sotkamon kohdalla pätevät samat lainalaisuudet. Pitävän ulkopelin oheen Ojanperä odottaa paljon sotkamolaisten sisäpeliltä.

– Ensimmäisessä ottelussa juoksivat osittain ne, joiden ei pitänyt juosta. Jo nollatilanne on tärkeä Sotkamolle. Lisäksi vaihtolyönteihin tarvitaan laatua heti ensimmäiselle lyönnille. Toki Sotkamo saa käyttöönsä pomppulyönnin, joka on päälyönti vaihtotilanteessa erityisesti Niko Korhosella, Niilo Piiponniemellä ja Antti Hartikaisella.

– Jere Vikström, Niko Korhonen ja Niilo Piiponniemi pitää saada kentälle. Antti Hartikainen ja Jani Komulainen tukevat tilanteiden rakentamista. Parhaimmillaan saadaan kolme kotiutuspaikkaa akselille Toni Kohonen-Roope Korhonen-Kosti Rautiainen.

Huippu-urheilun hienoudet keskiössä

Ensimmäinen tunnustelu tämän kauden loppuottelusarjasta on takana. Jatkossa panokset kovenevat, tunnelma tiivistyy eikä virheliikkeisiin ole varaa. Ojanperä epäilee, etteivät joukkueet ole vielä paljastaneet kaikkia korttejaan.

– Reagointi on äärimmäisen tärkeää niin pelin sisällä kuin pelien välillä. Videoita katsotaan vielä tarkkaan ja ratkaisupaikkoja etsitään. Se nähdään jatkossa, mitä yllätyksiä joukkueet ovat mahdollisesti jättäneet takataskuun loppuotteluiden varalle.

– Kuka kaivaa ne paikat, joista ratkaisut löytyvät. Läpilyöntejäkin varmasti haetaan vielä, tai ainakin niihin on molemmilla joukkueilla valmius. Läpilyönnille löytyy paikka videoilta, koska joukkueet voivat pelata nyt finaaleissa hieman eri lailla kuin runkosarjassa, ja paikka löytyy sieltä. Pelissä, kun paikka tulee, se pitää käyttää kylmäpäisesti. Hallittua riskinottokykyä tarvitaan.

Superpesiksen klassikkofinaali on huippu-urheilun juhlaa. Sotkamossa pelataan lauantaina ja Vimpelissä sunnuntaina. Ruutu+:n kautta kaikki miesten loppuottelut näkyvät suorina lähetyksinä kotisohville. Ojanperän mukaan tätä herkkua on saatavilla vain kerran vuodessa, joten siitä kannattaa ottaa kaikki irti.

– Odotukset ovat korkealla, tässä on ainekset todella upeaan loppuottelusarjaan. Vimpelissä pääsin aistimaan tunnelmaa kentän pinnasta ja se huokui valtavaa energiaa kaikilla pelin osa-alueilla – hienoa peliä ja kaksinkamppailuja valtavalla intensiteetillä. Tätä on upeaa katsoa, koska tunnetaso nousee molemmilla entisestään, Ojanperä hekumoi.

– Kaksi äärimmilleen viritettyä huippujoukkuetta kohtaavat toisensa ja molemmat keskittyvät tekemään omassa pelissään asioita mahdollisimman kovalla tasolla. Henkinen paine luodaan tekojen kautta, ei räksyttämällä. Muistissa on kuitenkin molemmilla joukkueilla, ettei toisen psyykatessa taka-askelia oteta. Miehestä otetaan tarvittaessa mittaa myös sanan säilällä. Näissä peleissä huippu-urheilun hienoudet pääsevät parhaalla tavalla oikeuksiinsa, paras voittakoon, Ojanperä päättää.

Aiheesta lisää

Ennakkoliput: Sotkamo-Vimpeli la 16.9. klo 13 / Facebook-tapahtuma

Ennakkoliput: Vimpeli-Sotkamo su 17.9. klo 13 / Facebook-tapahtuma

Molemmat loppuottelut näyttää suorina Ruutu+

Pesäpalloa vahvasti Veikkauksen vedonlyönnissä