Valitse sivu

Nykyisin Haminan Palloilijoiden toiminnanjohtajana työskentelevä Marko Hovi oli viuhkassa, kun Pesäkarhut Porista pelasi edellisen kerran naisten Superpesiksen loppuottelussa 2013. Lapuan Virkiä vei mestaruuden voitoin 3-0, mutta ajan myötä hyvät muistot ovat palanneet pintaan. Silloinen kakkospelinjohtaja Sami Österlund johtaa nyt Pesäkarhujen peliä ja tavoittelee porilaista unelmaa. Se on koettu superpesiskentillä vain kerran aikaisemmin, kaudella 2002.

Hovi muistelee nykyisin mielellään Pesäkarhujen aikaansa ja loppuottelua 2013. Naisten Superpesiksessä on nähty vuosien varrella hienoja mestaruuskamppailuja.

– Molemmilla oli laadukkaat joukkueet silloin ja pelin taso oli hyvä. Olimme Lapuan kanssa selkeästi sen kauden kaksi parasta joukkuetta. Hyvän kiihkeän sarjan pelasimme, Hovi muistelee.

– Jälkikäteenkin on myönnettävä, että Virkiä oli parempi ja ansaitsi mestaruutensa, Hovi lisää.

”Riittää, että pitää oman tasonsa”

Kuluvan kauden loppuottelustakin on muodostunut jännitysnäytelmä vailla vertaa. Tampereelle voitetusta naisten mestaruudesta on ehtinyt kulua 33 vuotta ja Manse PP tavoittelee seurahistoriansa ensimmäistä täysosumaa. Pesäkarhut on voittanut 2000-luvulla peräti 13 SM-mitalia, mutta vain yksi niistä on kultainen.

Sanomattakin on selvää, mikä molempien joukkueiden tavoite on. Askeleen lähempänä kohti unelmaa kurkottaa Manse PP, joka johtaa ottelusarjaa voitoin 2-1.

– Ihan ympäripyöreä tilanne. Porilla on täysin vielä mahdollisuutensa, mutta Manse PP ei varmasti anna mitään helpolla, kolmatta ottelua intensiivisesti Yle TV2:n lähetyksestä seurannut Hovi miettii.

Ratkaisun avaimena Hovi nostaa esiin kotiutukset. Pesäkarhujen Susanna Puisto jäi 0-2 lyötyyn juoksuun välierä- ja loppuottelusarjoissa ennen viime sunnuntain ottelua, jossa jokeritykki iski joukkueensa kaikki viisi juoksua ja pokkasi ykköspalkinnon. Jatkossa tarvitaan vastaavaa virettä ja ennen kaikkea tukea muulta joukkueelta.

– Kotiutukset ratkaisevat paljon. Puisto oli hyvä viimeksi, mutta kotiutuksissa pitää onnistua myös tulevana viikonloppuna, Hovi sanoo.

Sankariteot lähtevät omasta pelistä. Pesäpallopelistä ei tarvitse tehdä liiallista atomitiedettä.

– Niin sanottuja helppoja virheitä pitää välttää. Pienet asiat ja huolellisuus niissä ratkaisevat. Omaa peliä ei tarvitse ylittää – riittää, että pitää tasonsa, Hovi muistuttaa.

Kaksi hienoa joukkuetta vastakkain

Pelaajien ohella valokeilaan nousevat pelinjohtajat. Tiukoissa ja nopeasti vaihtuvissa tilanteissa tarvitaan päämäärätietoisia ratkaisuja. Liialliseen hätäilyyn ei ole varaa.

– Söimme omaa pelaamistamme paljon. Pelimme oli täynnä pieniä virheitä, laittomia, vääriä lyöntiratkaisuja ja huonoja mailanvetoja, Pesäkarhujen Sami Österlund myönsi kolmannen ottelun jälkeen.

Hovi toivottaa lämpimästi onnea entiselle pelinjohtokollegalleen.

– Samille ja koko Porin pesäpallon pesäpallolle mestaruuden soisi. Paljon on vettä virrannut sen jälkeen, kun edellisen kerran mestaruutta Porissa juhlittiin. Organisaatio on kuitenkin tehnyt erinomaista työtä vuosien varrella. Tietysti sekin pitää muistaa, että jo loppuottelupaikka on todella hieno saavutus näin kovassa ja tasaisessa sarjassa.

– Meillä oli yhteinen tarina 2013. Toivotaan, että se tällä kertaa päättyy hyvin.

Samaan hengenvetoon Hovi ihastelee Manse PP:n toimintaa ja nousua huipulle.

– Haaste on Pesäkarhuille iso lyödä Manse PP. He ovat rakentaneet hienon tarinan. Taustat, valmennus ja koko joukkue ovat tehneet erinomaista työtä.

– Oikea pesisbuumi on saatu rakennettua Tampereelle, mikä on koko pesäpalloyhteisölle valtavan tärkeä asia, Hovi kiittelee.

Naisten Suomen mestaruutta juhlitaan joka tapauksessa viikonloppuna. Porin pesäpallostadionilla pelataan lauantaina ja kotijoukkueen voitolla ratkaisu siirtyisi viidenteen otteluun Tampereen Kauppiin sunnuntaille. Kahvipöydät ovat täynnä ennustuksia ja spekulointeja. Veikkauksen vedonlyöntiin voi lyödä euronsa likoon. Ainoastaan kovuus kentällä kuitenkin ratkaisee, kun hieno, rehti ja urheilullinen loppuottelusarja huipentuu. Tervemenoa paikan päälle tai vähintään Yle TV2:n suorien lähetysten pariin!

Aiheesta lisää

Ennakkoliput lauantain otteluun myy Lippupiste

Superpesiksen loppuottelut Veikkauksen vedonlyönnissä

Neljäs loppuottelu Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa la klo 12.50

Manse PP järjestää fanimatkan lauantain matsiin

Katso kolmas ottelu uusintana Yle Areenasta