Valitse sivu

Vimpelin Veto ja Sotkamon Jymy ovat vastakkain miesten Superpesiksen loppuottelussa jo seitsemännen kerran peräkkäin. Tällä kertaa tutun finaaliparin kohtaaminen ratkesi mielenkiintoisten ja eriskummallisten vaiheiden jälkeen. Sotkamon Kosti Rautiainen antaa kunniaa ja kehut haastajille, mutta keskittyy nyt tiukasti tulevaan. – Tätä on odotettu. Pistetään kaikki peliin ja katsotaan, mitä tulee.

Sotkamo jäi runkosarjassa neljänneksi, mutta selvitti tiensä jatkoon puolivälieristä Seinäjoen JymyJusseja vastaan ja välieristä Joensuun Mailaa vastaan voitoin 3-1. Joukkue joutui kuitenkin neljästi taistelemaan ratkaisun supervuorosta. Jokaisella kerralla voittojuoksun löi Roope Korhonen.

– En muista, että noin hyvää JymyJusseja ja Joensuun Mailaa vastaan oltaisiin pelattu, Kosti Rautiainen kehuu.

– On kyllä omituisin kausi miesmuistiin. Jos ajatellaan, että tällaisella kaudella tultaisiin finaaleihin, niin ei muuten tultaisi joka vuosi. Onneksi meillä on paljon historiaa joukkueen rungon kanssa. Saimme pidettyä pelin ja joukkueen kasassa. Tiesimme, että tulemme taas syksyllä olemaan kova joukkue, Rautiainen sanoo.

Sotkamo on saanut venyä kauden mittaan useaan otteeseen. Jopa pelin sisällä joukkue on pystynyt reagoimaan ja mukautumaan vaihtuviin tilanteisiin.

– Toni Kohonen on monta kertaa sanonut, että hän ei ole kokenut tätä ja tätä asiaa omalla urallaan koskaan loukkaantumisen, pelin tai matkan kohdalla. Niin vain meillä oli kykyä ottaa ne vastaan ja mennä eteenpäin, Rautiainen sanoo.

– Olemme pystyneet taktisesti painottamaan oikeita asioita ja kehittämään omaa peliä. Pelaajilla on ollut kykyä pystyä muuttamaan niitä omia ratkaisuja ja niitä asioita, jotka eivät ole toimineet ja onnistua niissä.

Loppuottelusarjassa vastaan asettuu tuttu kilpakumppani 2010-luvulta. Ottelusarja alkaa Vimpelin Vedon legendaariselta Saarikentältä sunnuntaina ja jatkuu kolmeen saman joukkueen voittoon saakka. Rautiainen odottaa vesi kielellä kauden huipennusta.

– Monta vuotta on kohdattu ja tästä on oikein tullut sellainen otollinen pari, että sitä oikein odottaa. (Pelinjohtaja Mikko) Kuosmanen sanoi jo välierien ollessa kesken, että Vimpeli sieltä tulee. Oikein on odotettu, että päästään taas ottamaan mittaa Vimpelistä. Mukava pari ja keskinäinen kunnioitus on löytynyt.

Vastakkain on kaksi maailman parasta pesäpallon seurajoukkuetta. Kummassakaan leirissä ei jätetä kiveäkään kääntämättä, kun vastustajaa analysoidaan ja oman pelin nyansseja hiotaan kuntoon.

– Vimpeli valmistautuu varmasti äärimmäisen huolellisesti sarjaan ja Sami-Petteri (Vimpelin pelinjohtaja Kivimäki) käy tarkasti lyöntiratkaisut sekä ulkopelin kuviot läpi. Meidän pitää pystyä reagoimaan niihin asioihin, joita tulee pelissä vastaan, vielä paremmin. Omia valintoja pitää pystyä muuttamaan myös yhden ottelun sisällä, Rautiainen painottaa.

– Omassa pelissä keskityn siihen, että on itse valmiina pelaamaan ja  että saa kaiken irti sekä itsestä että joukkueesta.

Kauden huipennuksessa kentälle jätetään kaikki. Vain viimeisen ottelun voittaminen ratkaisee.

– Innolla odotan loppuotteluita. Joensuun toiseen otteluun lähteminen oli vaikeimpia hetkiä, mitä koskaan. Piti oikein sydäntä hakea ja sitä tuntumaa. Onko aika ajanut itsestä ohi tai Jymystä ohi tai pelistä ohi? Miten meille käy? Sitä vastaan oli kiva lähteä vääntämään. Pistetään kaikki peliin ja katsotaan, miten pärjäämme, Rautiainen paaluttaa.

– Tähän asti päästiin ja nyt sama haaste odottaa vieläkin kovempana. Puolustava mestari on kuitenkin puolustava mestari. Runkosarjassa kohdattiin ja Vimpeli jätti varmasti viimeisestä kohtaamisesta piiloon asioita, joita on meitä varten suunniteltu. Nyt on oman mittauksen paikka, miten käy. Muutamia asioita pitää meidänkin tarkentaa edellisistä peleistä. Kaikkeen täytyy olla valmiina, Rautiainen päättää.

Vimpelin Veto kohtaa Sotkamon Jymyn miesten Superpesiksen loppuottelusarjassa, jonka avausosa pelataan Vimpelissä Saarikentällä sunnuntaina 10.9. klo 16. Seuraavana viikonloppuna jatketaan Sotkamossa lauantaina ja Vimpelissä sunnuntaina. Ennakkolippuja myyvät Lipputoimisto (Vimpeli) ja Seamchip (Sotkamo). Ottelut välittää suorana Ruutu+.

Aiheesta lisää

Vimpeli ja Sotkamo 2010-luvun klassikkofinaalissa

Mitaliotteluiden otteluohjelma