Valitse sivu

Vimpelin Veto ja Sotkamon Jymy pelaavat jo seitsemännen kerran peräkkäin miesten Superpesiksen loppuottelussa. ”Poika” luovutetaan mestarijoukkueen kapteenille, Henri Puputille (Vimpeli) tai Kosti Rautiaiselle (Sotkamo), joko Sotkamossa lauantaina tai Vimpelissä sunnuntaina. Edellisen kerran kultamitalisti on löytynyt kaksikon ulkopuolelta kaudella 2008, kun Pattijoen Urheilijat Raahesta juhli seurahistoriansa ensimmäistä miesten Suomen mestaruutta.

Vimpelin ja Sotkamon menestyskulku ansaitsee ihailun. Huippu-urheilun pienet marginaalit pakottavat pelaamaan jokaisessa tilanteessa kovalla tasolla ja tekemään pienetkin asiat huolellisesti. Fokuksen on pysyttävä laadukkaissa suorituksissa kaiken aikaa. Herpaantumiseen ei ole varaa, sillä vastustaja voi käyttää pienenkin nukahduksen hyväkseen. Erityisesti henkisen kantin on kestettävä.

Pudotuspeleissä mikä tahansa pesäpallo-ottelun lukuisista yksittäisistä tilanteista saattaa muuttaa isoa kuvaa. Takaeteneminen, kolmannen palon ottaminen, kopinnostopalon välttäminen tai mailan laskeminen käyvät esimerkeiksi pienistä ratkaisuista, joiden merkitys voi kääntää kokonaisen jakson kulun. Dramatiikkaa lisää tapahtumaketjujen nopeus, sillä itse tilanteessa kentällä pelaaja tai pelinjohtaja joutuu tekemään päätöksensä sekunnin murto-osissa. Viivyttelemällä mahdollisuus kuivuu helposti ohi. Tarvitaan voittavia pelaajia, jotka pystyvät ratkaisuihin tiukimmissakin paikoissa. Sotkamo on voittanut pudotuspeleissä neljä supervuoroparia, joista jokaisessa voittojuoksun on iskenyt Roope Korhonen. Sekään ei liene sattumaa.

Jälkiviisas on helppoa olla, mutta tositilanteessa punnitaan mestaruuden arvoinen osaaminen ja suoritusten laatu. Niistä kilpaillaan viikonloppuna. Kahden menestymään tottuneen joukkueen yhteenotto on parhaimmillaan huikeaa urheiluviihdettä, jossa pienimmätkin yksityiskohdat on hiottu äärimmilleen. On etuoikeus päästä mukaan näihin karkeloihin. Koskaan ei tiedä, tuleeko vastaavaa mahdollisuutta enää uudelleen – niin raakaa on huippu-urheilu.

Kosti Rautiainen myönsikin loppuottelusarjan alla, että haastajat pääsivät tällä kertaa jo lähemmäksi kuin kertaakaan aiemmin 2010-luvulla. Seurahistoriansa ensimmäisen pääsarjakauden 2004 pelanneen Joensuun Mailan kiipeäminen huipulle on tapahtunut määrätietoisesti ja kova työ kaikilla tasoilla alkaa kantaa hedelmää. Kouvolan Pallonlyöjät on tehnyt uutta tulemistaan. Mukana ovat seura, joukkue, kannattajat, yhteistyökumppanit ja juniorit yhteisellä asialla. Seinäjoen JymyJussit esitti timanttista urheilullista osaamista, mutta ihastutti myös hyvähenkisyydellään. Samalla alueen junioritoiminta profiloituu laadukkaan tekemisen kautta. Vastaavaa eteenpäinmenoa tapahtuu eri puolilla Suomea.

Ei kannata luulla, että Vimpeli tai Sotkamo luopuisi valtaistuimestaan helpolla. Ei sen niin pitäisikään mennä. Huippu-urheilussa ei voi jäädä odottamaan kilpailijoiden tason laskua, vaan pyrkiä itse aina vain parempiin suorituksiin ja eteenpäinmenoon. Jääkiekkovalmentaja Curt Lindströmin viisaus ”lite bättre” on todellisuutta tänäkin päivänä. Tee asiat aina vähän paremmin tai muuten menestys voi jäädä ikuiseksi haaveeksi. Osaamista ja laatua tarvitaan tekemiseen niin kentällä kuin organisaation kaikilla tasoilla.

Tällä kaudella kokonaisuus on toiminut parhaiten Vimpelin Vedolla ja Sotkamon Jymyllä. Paras voittakoon!

Miesten Superpesiksen neljäs loppuottelu Sotkamon Jymy vs. Vimpelin Veto pelataan Hiukan stadionilla lauantaina 23.9. kello 14. Hanki ennakkoliput tästä linkistä. Mahdollinen viides loppuottelu pelataan tarvittaessa Vimpelin Saarikentällä sunnuntaina 24.9. kello 14, lisätietoa tästä linkistä.

Ruutu+ näyttää miesten loppuottelusarjan kokonaisuudessaan suorina lähetyksinä. Suorat selostukset ovat kuultavissa Yle Puheen sekä Järviradion taajuuksilla ja netissä.

Antti Kallio
Pesäpalloliiton viestintäpäällikkö
antti.kallio(ät)pesis.fi