Valitse sivu

Pesäpallo on joukkuepeliä parhaimmillaan. Ulkokentälle tarvitaan lukkari ja kahdeksan kiinniottajaa, jotka pystyvät pelaamaan menestyksen edellyttämällä tasolla. Osassa pallopelejä heikkoja lenkkejä pystyy siirtämään enemmän taustalle, mutta pesäpallossa se on lähes mahdotonta. Epävarma kiinniottaja joutuu vastustajan kiikareihin hyvin nopeasti.

Suoritusvarmuuden tulee olla maksimaalisella tasolla. Kun vastustaja saa sisäpelissään nopeimmat etenijänsä kolmoselle ja parhaat voimansa kotiuttamaan, aikaa ei ole ulkokentällä hukattavaksi. Pienikin virhe tai pallonpomputus kostautuu herkästi. Pelaajat ajetaan äärimmäisiin suorituksiin, kun parhaita sisäpelin kombinaatioita vastaan on otettava hallittuja riskejä – usein jo vaihtotilanteissa. Samalla kuitenkin läpilyönnit täytyy pystyä torjumaan.

Vimpelin Vedon Suomen mestaruus ansaitsee kunnianosoituksen tältäkin osin. Useissa pallopeleissä lähestytään voittamista puolustuksen kautta, eikä pesäpallo tee poikkeusta. Kun oma ulkopeli pitää, sisäpeliin saadaan kaivattavaa rentoutta ja keveyttä.

Pesäpallossa otsikoihin nousevat herkästi tilastojen kärkipelaajat – ja syystäkin. Janne Mäkelä ja vasta 16-vuotias Perttu Ruuska takoivat tärkeitä juoksuja Vimpelin mestarijoukkueelle. Teemu Isokedolla oli pudotuspeleissä selvästi eniten kentällemenoja. Mikko Kanala ja Henri Puputti onnistuivat paikoittain ilmiömäisesti tiukimmissakin paikoissa.

Silti Vimpelin mestaruudesta kuuluu vähintään yhtä suuri kiitos loistaville räpylämiehille. Superpesiksen parasta ulkopelaajaa on mahdotonta nimetä, mutta Severi Lassila on aivan varmasti yksi heistä. Mikko Kanala esitti suorastaan jäätäviä kiinniotto-heitto-yhdistelmiä ratkaisuhetkillä ja monille jäi mieliin Tuomo Lönnmarkin loistava pelaaminen etukentällä ratkaisuottelun viimeisessä vuorossa. Samoin tiukkaan paikkaan joutunut Olli Heikkala vastasi painostukseen voittavilla ulkopelisuorituksilla. Janne Heimonen nousi suurten joukkoon ja juhlii toista peräkkäistä Suomen mestaruuttaan voittavana lukkarina.

Hieno pesäpallokausi 2017 lyödään pakettiin kauden päätösristeilyllä viikon päästä. Paikalla ovat parhaat pelaajat, voittajat, onnistujat ja ansioituneet – koko pesäpalloyhteisö. Matkapaketteja on vielä muutamia jäljellä, joten varaa omasi pikimmiten Matkapoikien sivuilta.

Vieroitusoireita varten Ruutu+ tarjoaa helpotusta. Katso kauden tv-ottelut uudelleen ja nauti – esimerkiksi loppuottelujoukkueiden upeista ulkopelisuorituksista.

Aiheesta lisää

Janne Heimonen nousi lajilegendojen joukkoon

Ruudun videokooste ratkaisuottelusta

Antti Kallio
Pesäpalloliiton viestintäpäällikkö
antti.kallio(ät)pesis.fi