Valitse sivu

Oulun Lipottarien tuhkimotarina on kulkenut kolmen kauden aikana suomensarjasta Ykköspesikseen ja edelleen Superpesiksen ylempään jatkosarjaan. Samaan aikaan Kempeleen Kiri pelaa kuudetta superpesiskauttaan ja yltää viidennen kerran peräkkäin seitsemän parhaan joukkoon.

Viime syksynä Lipottaret voitti toisen B-tyttöjen mestaruutensa peräjälkeen ja Kempele seurahistoriansa ensimmäisen B-tyttöjen SM-mitalin, hopeaa. Kun listaan lisätään erityisesti Tyrnävän Tempauksen junioripuolen menestys sekä koko alueen aktiivinen lasten ja nuorten toiminta, Pohjois-Suomen naispesäpallon näkymät ovat juuri nyt hyvin valoisat.

– Menestymisen mahdollisuudet pitäisi olla jatkossakin olemassa niin, ettei sen takia tarvitse lähteä Pohjois-Suomesta. Sille ei voi mitään, jos opiskelu tai työ vievät pelaajia muualle. Naispesäpalloilijat edustavat lajiaan tyylikkäästi ja kantavat esimerkillisesti vastuuta niin seuraan liittyvistä asioista, talkoista, omasta siviilielämästään kuin urheilupuolestakin, Pesäpalloliiton seurakehittäjä Mika Härkin sanoo.

– Parhailla pelaajilla on kysyntää ja vaihtoehtoja. Heidät pitäisi sitouttaa Pohjois-Suomeen. Tarvitaan laadukasta seuratoimintaa, mutta samalla talouspuolen pitää kestää, Härkin lisää.

Kilpailu omalla alueella nostaa vaatimustasoa ja tuo mielenkiintoa erityisesti paikallisotteluihin.

– Useampi seura toimii Pohjois-Suomessa samalla talousalueella. Kilpailu on eduksi, kunhan ei lähdetä keulimaan. Talouden osalta tarvitaan malttia. Tärkeää on varmistaa laadukas valmennusosaaminen. Se kiinnostaa pelaajia ja vie toimintaa kilpailullisesti eteenpäin, Härkin muistuttaa.

Oulun Lipottarien satumainen tarina on saanut jatkoa tällä kaudella. Syksyllä 2014 perustettu seura aloitti suomensarjassa ja nousi vuoden välein Ykköspesiksen kautta Superpesikseen. Pääsarjadebyytissään joukkue ylsi jo ylempään jatkosarjaan.

– Vanhempien panos taustoilla on ollut vuosien varrella merkittävä. Joukkue on nuori ja seura on nuori, joten menestymisen mahdollisuudet ovat tulevaisuudessakin olemassa. Lippo Juniorit ja muut alueen seurat tekevät lisäksi koko ajan vahvaa juniorityötä. Tuloksiakin syntyy, kuten viime viikon valtakunnallinen Nuorisoleiri Oulussa osoitti. Kempeleen Kirin C-tytöt voittivat SM-kultaa ja Muhoksen Pallo-Salamoiden C-tytöt sijoittuivat neljänneksi, Härkin iloitsee.

Kempeleen Kirin voitto Seinäjoella naisten Superpesiksen alkusarjan päätösottelussa takasi sekä joukkueelle itselleen että naapurille Oulun Lipottarille paikan ylempään jatkosarjaan ja pudotuspeleihin. Seuraavaksi Kempele haki kolme pistettä yhdeksän peräkkäisen SM-mitalin Lapuan Virkiältä. Tulokset kertovat pienistä marginaaleista ja mahdollisuuksista voittaa kenet tahansa hyvänä päivänä. Seuraavaksi Lipottaret haastaa kotonaan Virkiän.

– Alkukausi oli todella hyvä, sen ansiosta ollaan seitsemänsiä. Tyytyväinen pitää olla, se on meidän tavoitteemme ollut. Jatkossa täytyy kovasti töitä tehdä, jos aikoo kampoihin pistää koville seuroille, Lipottarien pelinjohtaja Antti Vihtkari tietää.

Ylempään jatkosarjaan yltäneet seitsemän parasta joukkuetta ovat joka tapauksessa varmistaneet puolivälieräpaikkansa. Edessä on mielenkiintoinen naispesäpallon syksy Pohjois-Suomessa, kun sekä Kempeleen Kiri että Oulun Lipottaret lähtevät vapautuneesti haastamaan ennakkosuosikeita. Edellisen kerran kaksi pohjoissuomalaista joukkuetta on yltänyt naisten Superpesiksessä seitsemän parhaan joukkoon 2001, jolloin Pattijoen Urheilijat Raahesta oli neljäs ja Oulun Lippo kuudes. Viimeisimmästä Pohjois-Suomen mestaruudesta vastasi Pattijoki kaudella 2000. Sitä ennen Oulun Lippo voitti kaksi peräkkäistä naisten mestaruutta 1994-95.

Naisten Superpesiksen ylemmän jatkosarjan ottelut Pohjois-Suomessa

Ti 1.8.
Kempeleen Kiri – Manse PP, Tampere 18.00
Oulun Lipottaret – Lapuan Virkiä 18.00

La 5.8.
Oulun Lipottaret – Kirittäret, Jyväskylä 17.00

Su 6.8.
Kempeleen Kiri – Pesäkarhut, Pori 17.00

To 10.8.
Oulun Lipottaret – Rauman Lukko 18.00

Su 13.8.
Kempeleen Kiri – Oulun Lipottaret 17.00

Aiheesta lisää

Oulun Lipottarien kotisivut

Kempeleen Kiri avasi jatkosarjan komealla vierasvoitolla

Oulun Lipottaret Facebookissa

Liity Kempele-Tampere-ottelun Facebook-tapahtumaan

Päivitetty 1.8. klo 13.03: Tarkennettu Kempeleen Kirin viime vuosien menestystä naisten Superpesiksessä.