Valitse sivu

Pesäpallon World Cup -turnaus pelataan kautta aikain yhdeksännen kerran Turussa 20.-24.7. Tapahtuman yhteydessä julkaistaan Siirtolaisuusinstituutin eläkkeellä olevan johtajan Ismo Söderlingin toimittama kirja ”Pesäpalloilua maailmalla – Siirtolaiset kertovat” (Siirtolaisuusinstituutin julkaisuja 15). Julkistamistilaisuus pidetään turnauksen joukkueille tarkoitetun iltatilaisuuden yhteydessä perjantaina 21.7.

Teos kurkistaa mielenkiintoisella tavalla kansallispelimme kansainvälisille kentille. Pääosissa ovat siirtolaiset ja tarinat heidän itsensä kertomina.

– Suomesta on itsenäisyytemme aikana muuttanut ulkomaille lähes miljoona henkeä. Mukanaan he ovat vieneet pesäpallon. Aikojen kuluessa säännöt ovat toki eriytyneet, mutta pelin idea Tahkon esittämällä tavalla on säilynyt, Söderling kertoo.

– Kirjassa tarkastellaan maittain peliä ja siihen liittyviä kulttuurisia eroja. Ulkomailla joukkueet voivat tiukan pelin jälkeen grillata yhdessä ja keskustella iloisesti pelin tiukoistakin vaiheista, Söderling huomauttaa.

Ensimmäisestä pesäpallon World Cup -turnauksesta tulee kuluneeksi 25 vuotta. Turnaukseen on vuosien varrella osallistunut joukkueita Suomen lisäksi Australiasta, Japanista, Ruotsista, Saksasta, Sveitsistä ja Virosta. Söderlingin mukaan pesäpallon asema ja nykytilanne vaihtelevat maittain.

– Joissain maissa peli-into suomalaisten keskuudessa on saattanut hiipua, toisissa maissa taas uudet sukupolvet tai kantaväestö ovat innostuneet pelistä ja vieneet pesäpallon ilosanomaa eteenpäin.

”Pesäpalloilua maailmalla – Siirtolaiset kertovat” -teos on tilattavissa hintaan 20 € (+ mahdolliset postikulut) tästä linkistä.

Aiheesta lisää

Pesäpallon World Cup -turnaus Turussa 20.-24.7.