Valitse sivu

Superpesiksen sarjajärjestelmät uudistuivat tälle kaudelle. Ensimmäinen sarjavaihe, alkusarja, päättyy jo tällä viikolla. Kausi jatkuu ylemmissä ja alemmissa jatkosarjoissa.

Sama systeemi on käytössä sekä miesten että naisten Superpesiksessä. Mistä siis on kyse?

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

– Runkosarjan muodostavat tällä kaudella alkusarja ja jatkosarjat sekä miesten että naisten Superpesiksessä.
– Runkosarjan pelaajatilastoihin (etenijätilasto, kärkilyöntitilasto, lyöjätilasto, tehotilasto ja kärkilyöntiprosentit) lasketaan alkusarjan ja ylemmän tai alemman jatkosarjan tilastot. Jatkosarjojen jälkeen määräytyvät siis esimerkiksi tilastovoitot.
– Ylempään jatkosarjaan pääsevät alkusarjan seitsemän parasta, jotka saavat mukaan alkusarjan pisteensä. Ylempi jatkosarja pelataan yksinkertaisena sarjana ja kotiottelut määrätään ennalta rakennetun kaavion mukaisesti. Ylempään jatkosarjaan yltäneet joukkueet varmistavat runkosarjan sijoituksensa seitsemän parhaan joukossa.
– Loput joukkueet joutuvat alempaan jatkosarjaan, saavat mukaan alkusarjan pisteensä ja sijoittuvat runkosarjassa sijoille 8-14 (naisten Superpesiksessä sijoille 8-11, kun joukkueita on vain 11). Alempi jatkosarja pelataan miesten osalta yksinkertaisena ja naisten osalta kaksinkertaisena sarjana. Kotiottelut määrätään ennalta rakennetun kaavion mukaisesti.
– Jatkosarjan jälkeen määritellään runkosarjan lopulliset sijoitukset. Ylemmän jatkosarjan joukkueet ja alemman jatkosarjan voittaja etenevät kahdeksan parhaan puolivälieriin (1-8, 2-7, 3-6, 4-5). Alemmasta jatkosarjasta ei enää pysty parantamaan sijoitustaan seitsemän parhaan joukkoon.
– Miesten Superpesiksessä alemman jatkosarjan häviäjä putoaa suoraan Ykköspesikseen ja Ykköspesiksen runkosarjan voittaja nousee suoraan Superpesikseen. Tasapistetilanteissa pelataan uusintaottelu suoran nousun tai putoamisen ollessa kyseessä. 12. ja 13. runkosarjassa sijoittuvat joukkueet joutuvat superpesiskarsintaan, jossa asettuvat vastaan Ykköspesiksen välierien (2-5, 3-4) voittajat.
– Hyvinkään Tahko on varmistanut naisten Ykköspesiksen runkosarjan voiton ja nousee Superpesikseen. Tahko täydentää näin naisten Superpesiksen 12 joukkueen sarjaksi.
– Naisten Superpesiksessä alemman jatkosarjan häviäjä joutuu superpesiskarsintaan. Vastaan asettuu Ykköspesiksen välierän (2-3) voittaja. Superpesisseurojen kakkosjoukkueilla (Fera Raumalta ja Pesäkarhut Porista) ei kuitenkaan ole osallistumisoikeutta jatko-otteluihin. 2. tai 3. sijoittunut ykköspesisjoukkue etenee suoraan superpesiskarsintaan, jos kolmen parhaan joukkoon sijoittuu yksi superpesisseurojen kakkosjoukkueista. Jos molemmat kakkosjoukkueet sijoittuvat kolmen parhaan joukkoon, välierää ja superpesiskarsintaa ei pelata, jolloin Superpesiksen alemman jatkosarjan häviäjä säilyttää suoraan sarjapaikkansa.

Aiheesta lisää

Jatkosarjojen tv- ja nettilähetykset

Tietoa jatko-otteluiden ajankohtien julkaisusta