Valitse sivu

Imatran Itä-Länsi-tapahtuma huipentui sunnuntain upeaan miesten otteluun, jota seurasi paikan päällä Ukonniemen stadionilla 5029 katsojaa. Tapahtumaa kunnioittivat läsnäolollaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio.

Länsi vei voiton neljässä arvo-ottelussa ennen kuin Idän miehet katkaisivat tappioputkensa ja juhlivat kuuden välivuoden jälkeen. B-tyttöjen ja -poikien otteluissa Itä oli voittanut kahden edellisen kauden kohtaamiset.

Miesten arvo-otteluiden voitot ovat nyt Idälle 37-36, kun 10 kertaa on päädytty tasatulokseen. Tasainen ja tiukka ottelu eteni aina kotiutuskilpailuun asti ennen kuin Toni Kohonen löi ratkaisun Jere Vikströmin kiitäessä kotipesään. Aiemmin historiassa vain Oulussa 2000 ja Kouvolassa 2011 oli nähty miesten Itä-Lännessä kotiutuskilpailu.

Miesten Itä-Länsi-ottelu pelattiin nyt kolmannen kerran Imatralla. Kaudella 1979 näyttämönä toimi juuri valmistunut Linnalan pesäpallopyhättö, kun Länsi vei voiton 3-8. Linnalassa pelattiin myös 1989, jolloin Itä oli parempi 5-3. Tämän vuoden arvo-ottelulle antoi upeat puitteet kaudelle 2016 valmistunut Ukonniemen monitoimistadion.

Naisten Itä-Länsi-ottelu pelattiin kautta aikain ensimmäisen kerran Imatralla. Vastaavan kunnian on saanut vuodesta 1961 alkaneen arvo-otteluhistorian aikana yhteensä 25 paikkakuntaa.

Ällistyttävä Perttu Ruuska

Vimpelin Vedon Perttu Ruuska, 16, on nyt kaikkien aikojen nuorin pelaaja ja juoksun lyöjä miesten Itä-Lännessä. Kirsikkana kakun päälle Halsuan Toivon kasvatti pokkasi joukkueensa parhaan pelaajan palkinnon ottelun päätteeksi. Perttu Ruuskan näppi yllätti toisella jaksolla tasoitusjuoksun arvoisesti niin 14 Itä-Lännen Sami Partasen kuin 21 Itä-Lännen Toni Kohosenkin.

– Vaikka se tuntuu hämmentävältä sanoa, kyseessä oli normipäivä Pertulle, pelinjohtaja Sami-Petteri Kivimäki totesi Lännen molemmat juoksut ottelussa lyöneen nuoren tähden edesottamuksista.

Perttu Ruuskan arvo-ottelukesä saattaa saada jatkoa. C-poikien Itä-Länsi-ottelu pelataan Nuorisoleirillä Oulussa torstaina 27.7.

B-tyttöikäisinä naisten Itä-Länteen

Naisten Itä-Lännen nuorin pelaaja, 18 vuotta elokuussa täyttävä Oulun Lipottarien Ella Korpela esitti yleisölle huippuetenijän osaamistaan numerolla 1. Kempeleen Kirin kasvatti palkittiin vuosi sitten B-tyttöjen Itä-Lännessä Idän ykkösenä.

Lipottarien Emilia Linna aiheutti viime kaudella sensaation yltämällä Ykköspesiksestä kahteen naisten arvo-otteluun. Linna tuli tälläkin kertaa valituksi, vaikka olisi ikänsä puolesta voinut pelata vielä B-tyttöjen Itä-Lännessä.

Kaikkien aikojen Itä-Länsi-pelaaja

Sotkamon Jymyn 41-vuotias Toni Kohonen on nyt kautta aikain vanhin pelaaja miesten Itä-Lännessä. Vuosiltaan samanikäinen, mutta reilut neljä kuukautta nuorempi, oli Lahden Mailaveikkojen Leo Hannula kauden 1953 arvo-ottelussa Outokummussa. Kohonen on kaikkien aikojen Itä-Länsi-pesäpalloilijana omilla kymmenluvuillaan. Sunnuntain ottelu oli Kiteen Pallo -90:n kasvatille jo 21:s, kun seuraavana tilastossa tulevat Eino Kaakkolahti ja Mauri Pyhälahti 16 miesten Itä-Lännellä.

Kaiken lisäksi Kohonen palkittiin kentän parhaana toisena vuonna peräkkäin. Vastaavaan on yltänyt aiemmin vain Kari Kallio 1996-97. Eniten kentän parhaan pystejä miesten Itä-Länsi-otteluista on kerännyt Vimpelin Vedon Sami Haapakoski vuosilta 2004, 2006 ja 2012.

– Hyvin muistan ensimmäisen Itä-Länteni. Olin kentän paras, Haapakoski veisteli Antero Mertarannan haastattelussa stadionyleisölle.

Vuosi sitten loukkaantumisen vuoksi sivuun jäänyt Sotkamon Jymyn Roope Korhonen pelasi nyt Imatralla 10. Itä-Läntensä.

Sami Haapakoski kuuden tähden pelaajaksi

Itä-Länsi-ottelu antaa pesispörssiin 25 pistettä lisää, joten tilastorajojakin rikottiin arvo-otteluviikonloppuna. Sami Haapakoski saavutti 2500 pisteen rajan eli kuuden tähden pelaajan arvon. 1000 pistettä saivat kokoon Kankaanpään Mailan Jouni Itävalo ja Seinäjoen JymyJussien Jukka-Pekka Vainionpää sekä naisten puolelta Lapuan Virkiän Saija-Maria Saari.

Kasvattajaseurojen työllä tähtiin

Itä-Länsi-viikonloppu on vahva näyte kasvattajaseurojen korvaamattoman arvokkaasta työstä. Viidessä arvo-ottelussa oli mukana 52 eri seuran kasvatteja.

Eniten Imatralla nähtiin Sotkamon Jymyn (9), Kankaanpään Mailan (8), Kempeleen Kirin (7), Oulun Lippo Junioreiden (6) ja Seinäjoen Maila-Jussien (5) kasvattamia pelaajia. Halsualaislähtöisiä pelaajia ylsi Itä-Länteen neljä, mikä on melkoinen saavutus 1200 asukkaan kunnan Halsuan Toivolta.

2010-luvun yleisöennätys

Imatran Itä-Länsi-tapahtuma keräsi lehterit täyteen Ukonniemen stadionilla. Miesten ottelua seurasi paikan päällä yli 5000 katsojaa ja viiden ottelun kokonaiskatsojamääräksi kirjattiin 14 311.

Etelä-Karjalan Liiton tarjoama maksuton sisäänpääsy nuorten päivään perjantaina innosti yleisöä läheltä ja kaukaa. A-poikien Itä-Länsi-ottelua seurasi Ukonniemessä 2613 katsojaa. Vastaavaan on ylletty viimeksi Sotkamossa 2003 (2665 katsojaa).

B-poikien Itä-Lännen yleisömäärä on 2000-luvun kovin noteeraus. 2150 katsojaa näki paikan päällä iloista ja viihdyttävää pesäpalloa.

Itä-Länsi kuuluu Suomen suosituimpiin jokavuotisiin naisurheilun tapahtumiin. Naisten arvo-ottelun näki paikan päällä 3171 katsojaa.

Kautta aikain ensimmäisen kerran kaikki Itä-Länsi-viikonlopun viisi ottelua välitettiin suorina lähetyksinä maailmalle. Miesten ja naisten Itä-Lännet nähtiin Ruutu Urheilun kanavilla, myös maksuttomalla Nelonen-kanavalla. Nuorten ottelut välitti suorina lähetyksinä PesisTV.

Finnpanelin mukaan miesten Itä-Länsi-ottelu oli viikon yhdeksänneksi katsotuin ohjelma Nelonen-kanavalla.

Itä-Länsi Joensuussa 2018

Itä-Länsi-karavaani matkaa Joensuuhun ensi vuonna. Uusiutuva Mehtimäen stadion toivottaa pesäpallon ystävät tervetulleiksi seuraamaan Suomen suosituimpia tähdistöotteluita.

Kentän parhaat Itä-Lännessä 2017

Miehet: Toni Kohonen, Sotkamon Jymy
Naiset: Susanna Puisto, Pesäkarhut, Pori
A-pojat: Anttoni Jakobsson, Koskenkorvan Urheilijat
B-tytöt: Ida Lähde, Manse PP, Tampere
B-pojat: Otto Kauppinen, Halsuan Toivo/Veteli Pesis

Aiheesta lisää

Ruutu Urheilun koosteet ja koko lähetykset aikuisten arvo-otteluista

Miesten Itä-Länsi-pelaajien päivitetyt pelaajakortit

Naisten Itä-Länsi-pelaajien päivitetyt pelaajakortit

Itä-Länsi-tapahtumaviikonloppujen katsojamäärät 1995-2017

Itä-Länsi Joensuussa 2018