Valitse sivu

Lukkari nostaa pallon ilmaan. Syöttö on riittävän korkea ja pallo putoaa naulaan, keskelle lautasta. Syöttötuomari ilmoittaa kuitenkin kuuluvalla äänellä ”väärä, alkuasento”. Lukkari katsoo hämmästyneenä tuomaria ja pelinjohtaja levittelee käsiään. – Mikä siinä oikein oli? Sanoitko alkuasento, kun et muuta keksinyt?

Ihannetilanteessa tuomari ymmärtää peliä, valmentaja osaa opettaa junioripelaajalle oikeaoppista syöttämistä ja pelaaja omaksuu oppimansa. Alkuasento aiheuttaa kuitenkin monesti epäselvyyksiä pesäpallokentillä.

– Alkuasento on keskeinen osa syöttämistä. Juniorivalmentajien tulee ottaa huomioon, että alkuasennon oppiminen jo nuorena edistää merkittävästi kasvua lukkariksi. Täten tuomarin pitää harjoitella ja tietää, mikä on alkuasento, jotta se voidaan vaatia lukkarilta, Pesäpalloliiton urheilutoimenjohtaja Mikko Huotari painottaa.

Lähtökohta on oheisen videon tavoin näyttää käytännön esimerkein, mistä on kyse. 

– Sääntötekstin pitää olla tarkasti muotoiltua, jotta tulkinnanvaraa ei jää liikaa. Se voi kuitenkin aiheuttaa nuorisotuomarille hankaluuksia ymmärtää pykäliä ja kirjoitettua tekstiä. Sen vuoksi meidän pitää näyttää käytännössä nuorille, mitä esimerkiksi alkuasennolla tarkoitetaan. Nuorisotuomareiden koulutus on tarkoitus tuoda vahvemmin nykyaikaan ja hyödyntää enemmän videoita, nuorisotuomarijohtaja Anna Hakala painottaa.

– Selkeät ohjeet voivat helpottaa tuomariksi lähtemistä. Tavoitteena on saada kaikille leirituomareille yhtäläiset ohjeistukset, jotta valmiudet pärjätä otteluissa olisivat olemassa, Hakala kertoo. 

Pelin kehittämisen lähtökohta on kaikkien osapuolien yhteistyö.

– Tähän tarvitaan aitoa yhteistyötä sekä vuoropuhelua pelaajien, valmentajien ja tuomareiden kesken. Kesän valtakunnallisilla leireillä myös seurakehittäjät ovat tuomareiden tukena ja opastavat. Kehitämme peliä urheiluyksikön keskeisen toimintaperiaatteen mukaisesti yhdessä, Huotari linjaa.

Aiheesta lisää

Video: Mikä on alkuasento?