Valitse sivu

Pesäpallon Itä-Länsi-ottelu on yksi suosituimmista jokavuotisista naisten urheilutapahtumista Suomessa. – Itä-Länsi on historiallinen tapahtuma, jolla on vuosikymmenten kunniakas historia takanaan. Ihmiset arvostavat ja kunnioittavat sitä paljon, Manse PP Edustuksen puheenjohtaja, monivuotinen superpesisjoukkueen pelinjohtaja Juha Antikainen tietää.

Naisten Itä-Länsi-otteluiden 2000-luvun yleisökeskiarvo on komea, 3362 katsojaa. Vahvan suosion odotetaan jatkuvan, vaikka Imatran Pallo-Veikot tunnetaan paremmin miespesäpallostaan. Antikaiselle kiinnostus naisten Itä-Länttä kohtaan ei tule yllätyksenä. Arvo-ottelukutsua arvostetaan korkealle.

– Joka väittää, ettei Itä-Länsi-valinta olisi kova juttu, puhuu palturia. Pesäpalloilijalle kyse on kuin maajoukkuekutsusta. Pelaajat suhtautuvat siihen vastaavalla kunnioituksella ja arvostuksella. Itä-Länsi-valinta on saavutus, jota kelpaa muistella 20 vuoden päästä pelaajauran jälkeen, Antikainen sanoo.

– Aikataulullisesti arvo-otteluviikonloppu toimii tosi hyvin. Itä-Länsi on keskikesän kohokohta, josta lähdetään hiljalleen kohti pudotuspelejä.

Itä-Länsi merkitsee seuralle paljon

Manse PP:lle seurana Itä-Länsi on yksi kesän kohokohdista. Antikainen näkee arvo-otteluvalinnat osoituksena seuran laadukkaasta toiminnasta ja onnistumisista.

– Totta kai valinnat ovat myös seuralle tärkeitä. Olemme joukkueena menneet eteenpäin ja tehneet asioita oikein, kun yksilötkin nousevat esiin valtakunnalliseen valokeilaan.

Senni Korhonen ja Ida Lähde pelaavat B-tyttöjen arvo-ottelussa. Ensikertalaiset Henna Peltokangas ja Senni Sallinen sekä kolmannen kutsunsa saanut Mira Kolehmainen edustavat Mansen värejä naisten Itä-Lännessä, samoin pelinjohtaja Jarkko Pokela.

– Pelaajilla on hieman erilainen tausta. Erityisen ylpeä olen Hennan ja Sennin valinnoista sekä heidän eteenpäinmenostaan pelaajina. He ovat ottaneet yhden stepin eteenpäin ja sitä kautta ansainneet paikkansa Lännen joukkueessa. Mira siirtyi Jyväskylästä Tampereelle ja on osoittanut pystyvänsä kantamaan vastuuta täälläkin, Antikainen iloitsee.

– Ja tottahan toki olen ylpeä myös koko meidän alueen pelaajapolusta, jota on rakennettu määrätietoisesti Mansen, Hämeenkyrön, Hämeenlinnan, Janakkalan, Ruoveden ja monen muun seuran kanssa. Se, että B-tyttöjen pelissä on mukana putkessa kehittyneitä ikäluokkansa kirkkaimpia tähtiä, Senni (Korhonen) ja Ida (Lähde), on todella iso juttu. Se antaa luottamusta tulevaisuuteen, Antikainen lisää.

”Hienot vaativat suoritukset ovat nautittavia”

Edelliset kuusi naisten arvo-ottelua ovat päättyneet Lännen voittoon.

– Idän joukkueet ovat olleet vahvasti Kirittärien varassa. Nyt on ilo huomata, miten määrätietoinen ja laadukas työ sekä korkealuokkainen pelinjohto- ja valmennusosaaminen alkavat tuottaa tulosta Pohjois-Suomessa, Antikainen kehuu.

– Ei Idän edes tarvitse varsinaisesti yllättää. Yksilöt ovat niin lähellä toisiaan, että arvo-ottelun voitto on pienestä kiinni. Tuloksen lisäksi hienot vaativat suoritukset ovat nautittavia, Antikainen muistuttaa.

Pesäpallo on juoksujentekopeli. Pelillisistä osa-alueista Antikainen kiinnittää katseensa kotiutusosastolle, jossa tilastojen kärkinimet hakevat onnistumisia myös arvo-ottelussa.

– Lyöjäpuolen ratkaisut ovat mielenkiintoisia Porin kaksikko (Susanna Puisto ja Aino-Kaisa Mantere) on osoittanut vaarallisuutensa, samoin (Lapuan Virkiän) Janette Lepistö on saanut prosenttejaan kuntoon viime kierroksilla. Miten pärjäävät Idän nuoret haastajat, Juulia Salonen (Oulun Lipottaret) ja Iina Valkeejärvi (Kirittäret, Jyväskylä)?

Liitto-Lehdistö-ottelussa pelattiin ajoittain jopa kolmella kärjellä. Antikainen odottaa myös Itä-Länsi-joukkueiden pelinjohtajilta rohkeaa peluutusta ja räiskyvää sisäpeliä.

– Ilman muuta materiaalia pitää käyttää rohkeasti. Pelin tekeminen on pesiksen parhautta. Annetaan pelata ja laitetaan paljon merkkiä päälle. Prosenttipeli voidaan nyt unohtaa ja keskittyä viihdyttävään pesikseen.

Naisten päivää vietetään Imatran Itä-Lännessä lauantaina. B-tyttöjen arvo-otteluissa Itä on vienyt voiton kahdella edellisellä kerralla, mutta Länsi on niskan päällä voitoin 13-26. Lännen naiset ovat puolestaan juhlineet kuusi vuotta peräjälkeen ja kääntäneet vaakakupin edukseen myös koko arvo-otteluhistoriaa tarkasteltaessa. Voitot ovat 25-27, kun kolmesti on päädytty tasatulokseen. Naisten arvo-otteluita on pelattu vuodesta 1961 lähtien, mutta kaudella 1975 pelasivat kokeiluluonteisesti vastakkain Etelä ja Pohjoinen.

Ruutu Urheilu näyttää naisten Itä-Länsi-ottelun myös maksuttomalla Nelonen-kanavalla suorana lähetyksenä lauantaina kello 14 (lähetys kello 13.45). B-tyttöjen arvo-ottelu on katsottavissa PesisTV:ssä kello 10.30 alkaen.

Aiheesta lisää

Itä-Länsi Imatralla 30.6.-2.7.

Itä-Länsi-liput myy Ticketmaster Suomi

Senni Sallinen Yle Urheilulle: ”En päästä itseäni helpolla”

Manse PP:n Itä-Länsi-pelaajien tunnelmia videolla