Valitse sivu

Toimittaja Annukka Koskelan ”PESIS – Opas jännittävän pelin seuraajalle ja harrastajalle” on yleistajuinen kirja rakastetusta kansallispelistämme.

Kirja avaa juonikkaan pelin saloja ennennäkemättömällä tavalla. Lukuisat huippupelaajat ja -pelinjohtajat kertovat nykypesäpallon eri osa-alueista: taktiikasta, pelin kulusta ja pelaajien rooleista. Kirjassa ovat äänessä muiden muassa pelinjohtaja Sami-Petteri Kivimäki, pitkän uran pelaajana ja pelinjohtajana tehnyt Armi Ahola, jokerilyöjä Enni Kylä-Kause ja Suomen tunnetuin pesäpalloilija, lukkari Toni Kohonen.

Tutuksi tulevat erilaiset lyönnit, pelivälineet ja ottelun seuraamisen kannalta olennaisimmat säännöt. Kirjan kenttäpiirrokset havainnollistavat pesien ja rajojen lisäksi eri pelitilanteita, ja hauskat piirrokset avaavat termistöä. Mitä tarkoittavat esimerkiksi sanat possu, sikalento, kärpänen ja pörriäinen?

– Tämä kirja on saanut alkunsa ihmettelystä. Pesäpallo keikkuu vuodesta toiseen Suomen seuratuimpien joukkueurheilulajien joukossa, mutta siitä huolimatta kukaan ei vielä ole kirjoittanut lajista yleistajuista kirjaa katsojille.

Annukka Koskela on pohjalaissyntyinen toimittaja ja intohimoinen pesäpallon seuraaja.

– Pesäpallossa tapahtuu paljon näkymättömiä asioita, mitkä vaikuttavat siihen, miten peli etenee. Mielestäni ajatus on todella kiehtova. Mietitään vaikka syöttötilannetta. Miten lyhyt hetki se on, kun pallo nousee lukkarin kädestä syöttöön, käy lakipisteessä ja tulee takaisin. Mitä kaikkea sinä aikana ehtii kentällä tapahtua. Se on kuin pienoispeli pelin sisällä. Kaksintaistelu, jonka jompikumpi joukkue sitten voittaa, Koskela pohti Vetolainen-lehdelle.

Tuhti 320-sivuinen tietopaketti on mielenkiintoista luettavaa niin vasta-alkajalle kuin kokeneemmallekin pesäpallon seuraajalle.

– Vimpeliläislähtöisellä Annukka Koskelalla oli kaksi syytä kirjoittaa pesisopas. Ensimmäinen syy oli jakaa tietoa rakkaasta lajista. Toinen syy Pesis-kirjan kirjoittamiseen oli oppia lisää lajista, Elina Nyström kirjoitti Ilkassa 21.4.2017.

– Nyt Koskelan pesäpallo-oppaassa on mahdollisimman selkeästi kerrottu se, mitä katsojan täytyy pelistä tietää, Nyström kiitteli

Aiheesta lisää

Kustantajan kotisivut

Kirjaa myy esim. Prisma

Artikkeli PESIS-kirjasta mm. Vetolainen 2017 -lehdessä