Valitse sivu

Kun Tampereen Pyrintö putosi pesäpallon SM-sarjasta kauden 1956 päätteeksi, saatiin odottaa 35 vuotta tamperelaisen joukkueen paluuta miesten pääsarjaan. Mansen Pesäpallon visiitti Superpesikseen jäi yhden kauden mittaiseksi 1991. Jos pelinjohtajia on uskominen, paluu huipulle on edessä. Pelinjohtajien papereissa Manse PP on ylivoimainen suosikki, kun miesten ykköspesiskausi käynnistyy tulevana lauantaina 13.5.

Nousu oli lähellä jo viime syksynä. Manse PP kävi tasaista kamppailua runkosarjan kärkisijoista lähinnä pääsarjatasolle nousseen Imatran Pallo-Veikkojen ja Siilinjärven Pesiksen kanssa. Toisen mahdollisuuden joukkue sai superpesiskarsinnassa. Raahelainen Pattijoen Urheilijat joutui viidenteen otteluun taistelemaan 20-vuotisen superpesistaipaleensa jatkumisesta.

Alkavalle kaudelle Manse PP sai kokoonpanoonsa kolme kovaa vahvistusta, joista kaikilla on superpesiskokemusta. Petteri Kortelainen pommitti Kankaanpään Mailan superpesisjoukkueelle 2+44 juoksua viime kaudella. Jussi-Pekka Maunuksela siirtyy Tampereelle Ulvilasta ja Saku Suurnäkki Haminasta. Silti pelinjohtaja Mika Kulmala miettii jalat maassa tulevaa.

– Menestyäksemme tulee kauttaaltaan joka osa-alueella onnistua ja pelata tasaisesti koko kausi, Kulmala painottaa.

Vahvimmaksi haastajaksi arvioidaan Siilinjärven Pesis, joka jatkaa pitkälti muuttumattomalla kokoonpanolla alkavaan kauteen. Ainoastaan Riku Manninen joutui lopettamaan uransa välilevynpullistuman vuoksi. Viime vuonna Siilinjärvi yllätti monet haastamalla tosissaan terävimmän kärjen, mutta tällä kertaa joukkueeseen kohdistuu konkreettisia menestymisodotuksia. Myöskään pelinjohtaja Tuomas Nissinen ei peittele kovaa tavoitetta.

– Päätavoitteemme on nousta Superpesikseen kaudelle 2018. Sillä ei ole väliä, nousemmeko suoraan vai karsintojen kautta. Lopputulos ratkaisee.

Ykköspesiksen runkosarjan voittaja nousee suoraan Superpesikseen. Neljä seuraavaa jatkavat välieriin, joiden voittajat saavat toisen mahdollisuuden superpesiskarsinnassa. Kärkikaksikon takana käydään pelinjohtajien arvioissa kovaa taistelua jatkopaikoista. Lähimpänä välierien kotietua ovat Haminan Palloilijat ja Puijon Pesis Kuopiosta. Ylempiin pudotuspeleihin kurkottavat myös Jyväskylän Kiri, Ulvilan Pesä-Veikot ja Ylivieskan Kuula.

Kaiken kaikkiaan odotuksissa on tasainen ja mielenkiintoinen miesten ykköspesiskausi, joka jättänee yllätyksille tilaa. Mukana on myös tukku tähtipelaajia, joista pelinjohtajien arvioissa nousevat erityisesti esiin Siilinjärven Pesiksen Samu Vainikainen, Puijon Pesiksen Simo Vainikainen, Haminan Palloilijoiden Jesse Eskelinen, Manse PP:n Jukka Tuomisto ja Jyväskylän Kirin Ilkka Ylitalo.

– Ulkopelissä on räpylän kestettävä ja tasaisuus löydyttävä nopeasti. Sisäpelissä täytyy jalat hyödyntää hyvin. Odotan erittäin tasaista ja viihdyttävää kautta, toteaa Ulvilan Pesä-Veikkojen pelinjohtajaksi vasta kevään korvalla pestattu Janne Lähde.

Sarjan häntäpäässä viimeiseksi jäänyt putoaa suoraan suomensarjaan. 10. ja 11. sijoittuneet pelaavat putoamiskarsinnat, joiden häviäjä joutuu myös putoamispeikon kynsiin.

Aiheesta lisää

Kauden ennakkopaketit 2017