Valitse sivu

Vimpelin Veto ja Sotkamon Jymy ovat pelanneet kuudella edellisellä kaudella miesten Superpesiksen loppuotteluissa. Edellisen kerran mestari on löytynyt kaksikon ulkopuolelta 2008, kun Pattijoen Urheilijat Raahesta juhli seurahistoriansa ensimmäistä SM-kultaa. Jatkuuko Vimpelin ja Sotkamon dominointi vai löytyykö tilaa uusille voittajille?

Asetelmat muuttuivat viime syksynä, vaikka päät painuivat Saarikentällä kolmannen loppuottelun jälkeen. Vimpeli haki supervuoron voiton Sotkamosta neljännessä ottelussa ja otti satumaisesti omansa viidennessä kohtaamisessa. Sotkamon viiden mestaruuden putki katkesi dramaattisella tavalla.

Joensuun Maila voitti seurahistoriansa SM-mitalin 2013, pronssia. Seuraava askel on kuitenkin jäänyt ottamatta, vaikka joukkue on pysynyt upeasti mitalikannassa neljä kautta peräjälkeen. Pelinjohtajien ennakkoarvioissa Joensuu nousi Sotkamon ohi toiseksi.

Ranking 3: Suomen menestynein pesäpalloseura tienristeyksessä

Sotkamon Jymy on jäänyt kaudesta 1990 lähtien vain kahdesti ilman SM-mitalia ja voittanut tuona aikana 17 mestaruutta vuoden 1963 SM-kullan jatkoksi. Suomen menestynein pesäpalloseura pitää hallussaan maratontaulukon piikkipaikkaa.

Syksyllä mestaruus lipesi kuitenkin Vimpeliin ja talven aikana tapahtui paljon. Yksi kaikkien aikojen pesäpalloilijoista Jani Komulainen lopetti uransa ja Onni Määttä siirtyi Kempeleen Kiriin, mutta Sotkamo sai takaisin omat kasvattinsa Saku Hakkaraisen, Mikko Korhosen ja Jere Vikström. Pelinjohtaja Mikko Kuosmaselle aiheutti päänvaivaa tärkeän profiilipelaajan Immo Rautiaisen loukkaantuminen. Vasemman polven eturistiside napsahti poikki, mikä tarkoittaa jopa koko kauden mittaista pakkolepoa.

Sotkamo avasi kautensa historiallisesti Espanjan Fuengirolassa ja toi mukanaan koti-Suomeen kolme pistettä 2-0 (5-4, 12-1) -voitolla. Vastuuta jaettiin laajasti myös nuorille pelaajille, mikä kertoo omaa kieltään joukkueen laajasta materiaalista.

– Se oli tietynlainen välipeli, kysymysmerkkejä oli aika paljon ilmassa, kun meillä ei ole oikein halliakaan. Tarkoituksena oli vain hakea voitto. Loukkaantuneita pelaajia saadaan takaisin sarjakauden alkuun, niin tullaan vahvistumaan rosterinkin puolelta. Meillä oli aika monta ensikertalaista, joilta näimme erittäin vahvaa pelaamista – ennen kaikkea henkisesti, miten olivat läsnä, pelinjohtaja Mikko Kuosmanen kiitteli.

Sotkamon Jymyllä on jälleen jalkeilla joukkue, jolla on mahdollisuudet yltää miten pitkälle tahansa.

– Sisäpelissä vahvuuksiamme ovat monipuolisuus ja juoksuvoima, ulkopelissä taktisuus ja lajitehokkuus. Kotiuttamispuolella meidän pitää onnistua, jotta menestymme, Kuosmanen sanoo.

Kauden huipennusta Sotkamo lähestyy välitavoitteiden kautta. Joukkue pyrkii juhannuksena neljän joukkoon, alkusarjan lopussa kolmen joukkoon ja jatkosarjan lopussa kahden joukkoon. Tämän jälkeen tavoitetta vielä tarkastetaan.

Minimitavoite

Mestaruus

Arvioi väittämiä asteikolla (0-10)

Sisäpeliä koko joukkueella: 7
Sisäpeliä rohkeasti: 7
Sisäpeliä monipuolisesti: 6
Ulkopeliä aggressiivisesti: 4
Ulkopeliä nopeatempoisesti: 5

Ranking 2: Mitalijuhliin makeampi kuorrutus Joensuussa?

SM-mitali on aina juhlan paikka. Silti Joensuun Maila on voittanut neljä SM-pronssia peräjälkeen, joten nälkä saavuttaa enemmän on hurja.

– Pronssiottelut ovat ahdistaneet monta vuotta, myöntää vuoden pesäpalloilija 2015 Tuomas Jussila, jolla on kaapissaan pronssia jo kuudelta edelliseltä kaudelta.

Nyt Joensuu nousi pelinjohtajien ennakkoarvioissa jo toiseksi, ohi kestomenestyjä Sotkamon.

– Joukkueesta huokuu positiivinen, itsevarma virinä. Meidän täytyy onnistua omien vahvuuksien hyödyntämisessä, itseluottamuksen ja pelin kehittämisessä läpi kauden sekä huolto- ja palautumistoimissa, toteaa pelinjohtaja Petri Pennanen.

Uutena merkittävänä palasena sarjan parhaaksi etukenttäpelaajaksi arvioitu Iiro Kuosa liittyi joukkueen riveihin.

– Vahvuuksiamme ovat sisäpelissä etenemisrintaman laajuus, lyöntivoima, monipuolisuus ja kaaripeli. Ulkopelistä nostaisin esiin aloitteellisuuden, pallovarmuuden ja pelipaikkakohtaiset ominaisuudet, Pennanen näkee.

Joensuu nousi seurahistoriansa ensimmäiselle kaudelle Superpesikseen 2004 ja voitti ensimmäisen SM-mitalinsa 2013. Seuran toiminta on mennyt myös kokonaisuutena vahvasti eteenpäin ja kehittyy kaiken aikaa. Upeaksi kruunuksi ansiokkaalle toiminnalle kelpaisivat ensimmäinen loppuottelupaikka ja ensimmäinen Suomen mestaruus – määrätietoisen työn kautta tavoitteet toteutuvat ennemmin tai myöhemmin.

Minimitavoite

SM-mitali

Arvioi väittämiä asteikolla (0-10)

Sisäpeliä koko joukkueella: 8
Sisäpeliä rohkeasti: 8
Sisäpeliä monipuolisesti: 9
Ulkopeliä aggressiivisesti: 8
Ulkopeliä nopeatempoisesti: 5

Ranking 1: Vimpelin Veto aikoo olla vieläkin parempi

Ennen viime syksyn loppuottelusarjaa Vimpelin Vedon vaihtoehdot olivat järisyttävän erilaiset kauden huipennuksen osalta. Edessä oli maksimaalinen pettymys tai unelmien täyttymys satumaisen tarinan muodossa. Kolmannen loppuottelun jälkeen monien usko lopahti, mutta ratkaisun siirtyminen viidenteen näytökseen jätti kaiken yhden kortin varaan.

– Täpötäysi Saarikenttä ja kaikki aikaisemmat pettymykset huomioiden, onnistuminen henkisellä puolella oli loistava. Mestaruus oli unelmien täyttymys. Tapa, jolla se tuli, hakee varmasti vertaistaan, suitsutti Vimpelin pelinjohtaja Sami-Petteri Kivimäki.

Alkavalle kaudelle mestarijoukkue ei ole hankkinut yhtään uutta pelaajaa.

– Ammennamme omista junioreista. Hyvältä näyttää, Kivimäki iloitsee.

Kokeneesta kaartista Henri Puputti on pelannut urallaan 450 runkosarjan ottelua ja Sami Haapakoski pelannee 400. ottelunsa Raahessa ensi torstaina. Ilonaiheena Vimpelissä ovat uudet nuoret ratkaisijat, joista nousevat esiin erityisesti Olli Heikkala ja todellinen supertähti, vasta 16-vuotias Perttu Ruuska.

– Sisäpelissä vahvuuksiamme ovat eteneminen, monipuolisuus ja lajitehokkuus. Ulkopelissä korostuvat yhteistyö, lajitehokkuus ja rohkeus, Kivimäki painottaa.

– Vaikka voitimme mestaruuden, olemme löytäneet kehitettäviä asioita, joissa voimme olla vieläkin parempia, Kivimäki väittää.

Oliko viime syksyn mestaruus vain yksittäinen huippuhetki vai alkoiko siitä pidempi kultaputki? – Sen aika näyttää, mutta päämäärä on selvä.

– Vimpelin Vedon tavoite on voittaa Suomen mestaruus, Kivimäki naulaa ykskantaan.

Minimitavoite

Mestaruus

Arvioi väittämiä asteikolla (0-10)

Sisäpeliä koko joukkueella: 7
Sisäpeliä rohkeasti: 9
Sisäpeliä monipuolisesti: 10
Ulkopeliä aggressiivisesti: 8
Ulkopeliä nopeatempoisesti: 8

Miesten Superpesiksen kotimaan avauskierros la 6.5.

Kankaanpään Maila-Pattijoen Urheilijat, Raahe 15.00
Koskenkorvan Urheilijat-Joensuun Maila 15.00
Kouvolan Pallonlyöjät-Alajärven Ankkurit 15.00
Vimpelin Veto-Seinäjoen JymyJussit 15.00

Aiheesta lisää

Video/Ilta-Sanomat: Superpesiskauden avausinfotilaisuus