Intialaisen Narender Kumarin, 20, puhelin soi vuonna 2013. Soittaja oli hänen serkkunsa. – Serkkuni halusi, että liittyisin hänen joukkueeseensa erästä pesäpalloturnausta varten. Kysyin serkultani, mitä pesäpallo edes on. Enhän minä voinut liittyä, kun en tiennyt edes koko lajia, Narander naurahtaa.
Serkku kuitenkin vakuutti, että asia ei tulisi olemaan ongelma, sillä hekään eivät juuri tunteneet lajia. Niinpä Narender päätti liittyä joukkueeseen. Koska laji ei ollut miehelle tuttu, hän päätti tutustua siihen tarkemmin. Kuten monet muut pesäpallosta innostuneet intialaiset, hän sai ensimmäisen kosketuksen lajiin katselemalla YouTube-videoita pesäpallosta.
– En aluksi ymmärtänyt sääntöjä ollenkaan. Asiaa ei auttanut se, että kaikki puhuivat videoissa minulle täysin vierasta kieltä – suomea. Pikkuhiljaa Narender ja hänen joukkueensa alkoivat ymmärtää, miten peliä on tarkoitus pelata.
Myöhemmin pelatussa turnauksessa he saavuttivat ykkössijan. Narender palkittiin turnauksen parhaana.
– Minulle sanottiin, että sinähän olet hyvä pesäpallossa. Vastasin, että tämä oli ensimmäinen kerta, kun edes pelaan koko lajia!
Narender ja hänen joukkueensa jatkoivat pesäpallon pelaamista. Hän voitti parhaan pelaajan palkinnon joka vuosi.
Vuonna 2016 tapahtui Narenderin elämässä jotain mullistavaa. Monien käänteiden jälkeen pesäpalloturnausta Intiaan katsomaan tulleet Superpesiksen toimitusjohtaja Jussi Pyysalo, Manse PP Edustuksen puheenjohtaja Juha Antikainen sekä Sotkamon Jymyn monitoimimies Antti Haapasalo näkivät Narenderin pelaavan.
Turnauksen jälkeen he pyysivät häntä istumaan iltaa kanssaan. Illanvieton lomassa heräsi idea siitä, että Narender tulisi Suomeen saamaan pesäpallo-oppia ja levittämään sitä Intiaan.
Lopputuloksena hän on nyt täällä. Narender harjoittelee tällä hetkellä tamperelaisen Manse PP:n naisten superpesisjoukkueen kanssa. Kun asian ottaa esille, miehen kasvoille nousee leveä hymy.
– Tämä on todella hieno kokemus, aivan erilaista kuin Intiassa. Täällä pesäpallolla on stadioneita, valmentajia, katsojia, hyvät puitteet ja laji on näkyvästi esillä mediassa. Intiassa me emme tiedä vielä edes kunnolla sääntöjä – saati sitten, että meillä olisi stadion vain pesäpalloa varten.
Narender ei itsekään ole säännöistä vielä kovin hyvin perillä, mutta oppii joka päivä jotain uutta.
– Varsinkin ”merkki” tuotti minulle alussa paljon vaikeuksia, mies nauraa.
Vaikka Intialla pesäpallon suhteen matka on vasta alussa, Narender uskoo lajin suosion kasvuun kotimaassaan.
– Intialaiset ovat suomalaisten tavoin urheiluhullua kansaa. Meitä on vielä kaiken lisäksi yli miljardi. Urheilulajeista varsinkin baseball on aivan käsittämättömän suosittua kotimaassani. Koska lajeilla on paljon yhtäläisyyksiä keskenään, uskon, että voimme tuoda pesäpallon intialaistenkin sydämiin.
Narenderin tarkoitus onkin takaisin kotiin päästyään opettaa intialaisille pelin säännöt, organisoida pesäpalloturnauksia ja jopa saada rakennettua kotimaahansa stadion paikallisen pesäpallosäätiön avustuksella.
Mutta miksi juuri pesäpallo? Mikä siinä kiehtoo?
– Monet vertaavat pesäpalloa baseballiin. Pesäpallo on kuitenkin paljon nopeampi ja teknisempi laji. Erityisesti nämä asiat olivat juuri niitä seikkoja, jotka vetivät minua lajissa puoleensa.
Narender ottaa myös esille tasa-arvon.
– Pesäpallo on yksi niistä harvoista lajeista jotka todella ovat tasa-arvoisia. Naisten ja miesten pelit ovat molemmat suosittuja ja niitä arvostetaan yhtä paljon, Narender tuntee.
Narender on Suomessa opiskelemassa lajia kolme kuukautta, jonka jälkeen hän palaa takaisin Intiaan. Yksi asia on kuitenkin varmaa. Sympaattisesta intialaisesta kuullaan vielä.
– Meiltä tulee Intiasta joukkue pesäpallon World Cupiin Turkuun heinäkuussa. Silloin minä olen joukkueen kapteeni, Narender päättää.
Aiheesta lisää
Aamulehti: Manse PP sai intialaisvahvistuksen
Yle: Intialainen Narender opetteli pesäpallon YouTubesta
Matkaraportti: Intia hullaantunut pesäpallosta
Erik-Kristian Mäki-Fränti