Valitse sivu

Brändi- ja markkinointijohtaja Kimmo Ensio Tolonen kuoli 56 -vuotiaana 9. huhtikuuta perheen kesäpaikassa Nurmijärvellä. Hän oli syntynyt 13.4.1960 Kajaanissa.

Tolonen vietti onnellisen lapsuusvuotensa sukutalossaan Sotkamon Jormasjärven kylässä, Virtalan talossa, yrittäjäisänsä Einon, äitinsä Aunen, mummon ja ukin sekä siskonsa Mervin kanssa. Sisarusten välinen suhde oli läpi elämän erityisen lämmin. Järven rannalla sijaitsevaa perheen pihapiiriä ympäröi rakkaiden metsästyskoirien lisäksi rauhaisa ja kaunis Kainuun luonto, joka inspiroi nuorta poikaa myös erilaisiin liikuntaharrastuksiin sekä metsästykseen ja kalastukseen – isänsä ja urheilussa myös äitinsä jalanjälkiä seuraten. Lyhyet ja keskipitkät juoksumatkat kuuluivat sekä isän että pojan kilpaurheilu-uraan.

Ylioppilaaksi Kimmo Tolonen kirjoitti vuonna 1981 Sotkamon lukiosta. Kiinnostus mm. liikuntaan ja urheiluun sekä opettamiseen ja laaja-alaiseen koulutukseen vei hänet Kajaanin opettajankoulutuslaitokseen, josta hän valmistui kasvatustieteiden maisteriksi. Samalla opiskelumatkalla hän tutustui vaimoonsa Jaana Toloseen (os. Leino), jonka kanssa hän jakoi samansuuntainen pedagogisen ajattelun arvoineen ja asenteineen. Perheeseen, jonka merkitys oli Toloselle erittäin tärkeä, syntyi 80-90-luvulla kolme lasta.

Varsinaisen työuransa Kimmo Tolonen aloitti vuonna 1985 Kanadassa Hakmet Ltd:n palveluksessa, mikä tuki osaltaan myös hänen isänsä konealan yritystä. Kainuun korkeakouluyhdistyksen toiminnanjohtajan tehtävistä hän siirtyi vuonna 1989 Superpesis Oy:n toimitusjohtajaksi. Yli 10 vuoden haastavalla taipaleella kansallispelimme näyteikkuna, huippupesäpallo, kehittyikin voimakkaasti juuri Tolosen aikakautena. Vuoden 2000 alussa hänet valittiin mainostoimisto BBDO:n yksikön johtajaksi, mutta palasi takaisin urheilumarkkinoinnin pariin jo vajaan kolmen vuoden jälkeen. Varatoimitusjohtajan työsarka SportUp Finland Oy:ssä ja Suomen Urheilutelevisiossa kesti yli 5-vuotta, ennen kuin hän siirtyi vuonna 2008 Veikkaukseen aluksi kanavajohtajaksi sekä myöhemmin liiketoimintajohtajaksi ja markkinointijohtajaksi. Tämän vuoden alussa uuden Veikkauksen syntyessä hänet nimitettiin yhtiön brändi- ja markkinointijohtajaksi.

Haastavien työtehtävien lomassa vapaa-aikaa Tolosella oli rajallisesti. Kuitenkin monimuotoinen kuntoliikunta, metsästys ja kalastus kulkivat hänellä mukana läpi elämän. Myöhemmässä elämänvaiheessa mm. moottoripyöräily, laskettelu ja matkustaminen osoittautuivat myös tärkeiksi harrastuksiksi. Lisäksi aikaa riitti vielä muutamiin luottamustoimiin, joista Suomen Markkinointiliiton MARK ry:n hallituksen puheenjohtajuus oli tämän hetken merkittävin toimi.

Kimmo Tolosesta piirtyi selkeästi esiin kainuulainen lojaali, reilu ja sisukas erämiesluonne. Ystäväpiirissä hän olikin tunnettu erinomaisen taitavana metsä- ja kalamiehenä, joka oli aina valmis opastamaan ja auttamaan muita tarvittaessa. Hän toimi leppoisasti porukassa positiivisella otteella ja piti yllä huumorintajuisena seuramiehenä hyvää tunnelmaa. Hänellä oli kyky ottaa suoraselkäisesti sekä vastuuta että empaattisena persoonana huolehtia muidenkin ihmisten tarpeista. Nämä samat ominaisuudet heijastuivatkin hänestä niin työelämässä, arkielämässä, kaveriporukassa kuin perheen isänä.

Eero Lehti ja Timo Hakala
Ystävät ja pitkäaikaiset työtoverit

Kimmo Tolosen uurna on laskettu viimeiseen leposijaansa Nurmijärvellä eilen.