Valitse sivu

Ensi lauantaina Tukholman Zinkensdammin stadionilla nähdään Superpesistä, kun Joensuun Mailan, Kouvolan Pallonlyöjien, Tampereen Manse PP:n ja Porin Pesäkarhujen järjestämä “Finnish Baseball Goes Stockholm” -tapahtuma tuo pesäpallon melkein tukholmalaisten kotiovelle.

Tapahtuma on ollut jo pitkään suunnitteilla, kertoo Joensuun Mailan myyntipäällikkö/pelaaja Jonne Kemppainen.

– Idea syntyi jo viisi vuotta sitten kun ruvettiin pohtimaan, että mitäs jos järjestäisimme pesistapahtuman Suomen ulkopuolella. Pari vuotta myöhemmin idea alkoi myös konkretisoitua. Lopulta saimme sovittua viime syksynä Kouvolan Pallonlyöjien kanssa, että juhlistaisimme Suomen 100-vuotisjuhlavuotta pelaamalla Superpesis-ottelun Tukholmassa. Lisäksi halusimme myös naiset mukaan. Parin puhelun jälkeen sekin homma oli selvä ja tässä sitä nyt ollaan.

Virallista miesten Superpesis-ottelua ei ole koskaan pelattu Suomen ulkopuolella, joten tilaisuus on ainutlaatuinen.

– Onhan tämä aivan uskomattoman hieno tapahtuma. Tämä on upea kokemus niin pelaajille, sponsoreille kuin katsojillekkin. Samalla se on loistava mahdollisuus tuoden pesistä ulkomaalaisten tietoisuuteen. Pesäpallohan on lajina erittäin nopeatempoinen ja jännittävä seurata. Baseballin tietävät kaikki. Nyt meidän täytyy pyrkiä saamaan pesäpallo muidenkin kuin suomalaisten tietoon.

Otteluiden lisäksi naispalloilijat käyvät paikallisissa koulussa kertomassa pesäpallosta ja tuomassa oppilaille näytille pesäpallovälineitä. Lajia halutaan tuoda siis esille myös otteluiden ulkopuolella.

– Tämän eteen on tehty paljon töitä. On hienoa päästä brändäämään pesäpalloa ulkomailla. Toivottavasti laji saakin sitä kautta uusia seuraajia. Tapahtumasta tulee varmasti ikimuistoinen ja kaikki pelaajat odottavatkin malttamattomina tulevia pelejä.

Voitaisiinko ulkomailla pelattavia Superpesis-otteluita nähdä myös tulevaisuudessa?

– En näe sille mitään estettä, Kemppainen sanoo. Tälläisen tapahtuman järjestäminen on erittäin palkitsevaa. Uskon että ensi vuonna on hyvinkin mahdollista, että näemme pesäpalloa jälleen ulkomailla. Sen verran kiinnostusta on tälläisen tapahtuman järjestäminen herättänyt muissakin joukkeissa.

Zinskensdammin stadionille, jossa ottelut pelataan mahtuu noin 3000 ihmistä. Suomesta katsojia on tulossa paikan päälle noin 500. Ottelut ovat myös herättäneet paljon kiinnostusta ruotsinsuomalaisissa. Lisäksi kaikki alle 26-vuotiaat pääsevät otteluihin ilmaiseksi. Itse stadionia on käytetty yleensä vain jalka- ja jääpallo-otteluihin. Pesäpalloa ei siis ole stadionilla aiemmin pelattu, mutta siitä huolimatta kaikki on mennyt järjestelyissä mainiosti.

– Paikan päällä olevat kenttätyöntekijät ovat pääasiassa ruotsista kotoisin, mutta hommat on hoidettu lajin vieraudesta huolimatta erittäin hyvin. Meidät onkin yllättänyt se, miten vaivattomasti asiat ovat sujuneet. Tottakai tapahtuman järjestämisessä on ollut paljon työtä ja välillä on jouduttu menemään mukavuusalueen ulkopuolelle. Kokonaisuus on silti erittäin positiivinen. On ollut hyvä pöhinä tapahtuman ympärillä viime aikoina. Tämä on pesäpallolle iso juttu. Toivotaan että tämmöisiä tapahtumia nähdään enemmänkin tulevaisuudessa.

Manse PP ja Pesäkarhut ottavat mittaa toisistaan kello 12.00 (Suomen aikaa 13.00) alkavassa ottelussa. Miesten ottelu Joensuun Mailan ja Kouvolan Pallonlyöjien välille alkaa kolme tuntia myöhemmin kello 15.00 (16.00). Ruutu Urheilu näyttää ottelut suorana kotisohville.

Lisätietoa: www.finnishbaseballstockholm.com