Valitse sivu

Käpylän liikuntapuistossa riitti keskiviikkona vilinää aamusta asti, kun Haaga-Helian opiskelijoiden järjestämä Stadipesis-tapahtuma pyörähti käyntiin kello yhdeksältä aamulla. Tässä Hyvän mielen urheilutapahtumassa kymmenen opiskelija- ja yritysjoukkuetta ottivat mittaa toisistaan.

Haaga-Helian opiskelijoiden liiketalouden kurssiin kuuluu urheilutapahtuman järjestäminen. Tavallisesti on pidetty juoksukilpailuja, mutta opiskelijat halusivat tänä vuonna suunnitella tapahtuman pesäpallon ympärille. Tilaisuutta järjestämässä ollut Anni Saarela kertoo idean lähteneen Suomen 100-vuotisjuhlavuodesta.

– Ajattelimme, että pesäpallo olisi juuri sopiva valinta juhlavuotta varten. Onhan se kuitenkin Suomen kansallislaji.

Palkintojakin on tiedossa, vaikka kyseessä onkin leikkimielinen kilpailu.

– Voittajajoukkueet saavat pokaalin, lahjakortteja ja lisäksi turnauksen paras pelaaja saa Karhu-mailan. Myös sponsorit ovat olleet hyvin mukana tapahtuman järjestämisessä. Iso kiitos heille siitä. Meillä on täällä heidän ansiosta muunmuassa lyöntipiste.

Vaikka kentällä puhaltaakin kylmä tuuli ja lämpötila on vain pari astetta plussan puolella, on paikalla silti mukavasti väkeä. Kouvolan pallonlyöjissäkin työskennellyt Saarela kertookin tapahtuman herättäneen kiinnostusta helsinkiläisissä.

– Paljon on tullut kyselyitä että mitkä pelit täällä on oikein käynnissä. Myös katsojia on peleissä näkynyt, mikä on aina mukavan näky. On hienoa että pesis saa näkyvyyttä ja leviää myös pääkaupunkiseudulle. Toivotaan että tämä innostaa porukkaa lajin pariin. Ihmiset olisi hyvä saada katsomisen sijaan myös pelaaman pesäpalloa.

Pääkaupunkiseudulla laji on jäänyt paljon vähemmälle huomiolle. Voitaisiinko sitten Helsingin alueella nähdä joku päivä vielä esimerkiksi Superpesisjoukkue?

– Miksi ei. Helsingistähän löytyy jo Puna Mustat ja Roihu, jotka ovat molemmat perinteisiä pesiseuroja. Selvää on, että Helsinkiläisen Superpesisjoukkueen mukaantulo toisi varmasti paljon lisää mediahuomiota lajille. Ainakaan rahasta se ei jäisi kiinni, sillä sponsoreita kyllä löytyisi. Helsinkiläiset pitää saada vain innostumaan pesäpallosta.

Paikalle on saapunut myös entinen Ylen urheilutoimittaja Kaj Kunnas. Kunnas toimii tapahtumassa kenttäselostajana. Viikonloppuna pelattavassa Tuhkolman pesäpallo otteluissakin paikalla oleva Kunnas on tapahtumasta innoissaan.

– Hienosti toteutettu tapahtuma joka tuo pesäpalloa myös kehä kolmosen sisään.

Kunnas sanookin että tämän kaltaisia tapahtumia tulisi järjestää enemmänkin.

– Koulussa monet lapset ja nuoret tykkäävät pelata pesäpalloa, mutta koulun jälkeen laji jotenkin jää unholaan. Tälläiset tapahtumat tuovat monia ihmisiä takaisin lajin pariin

Mies toivoo kansallispelin leviävän myös naapurimaahan.

– Olisihan se hienoa jos joku päivä voisimme pelata Ruotsi-Suomi-maaotteluita pesäpallossa. Toivotaan että viikonloppuna pelattava Finnish baseball goes Stockholm-tapahtuma innostaisi myös ruotsalaisia tutustumaan pesäpalloon tarkemmin.