Valitse sivu

Viiden Suomen mestaruuden, kahdeksan Itä-Lännen ja 240 runkosarjan superpesisottelun kahdeksankertainen Itä-Länsi-pelaaja Paula Saloranta puhuu avoimesti homoseksuaalisuudestaan Veikkauksen rahoittamalle Inhimillisiä Uutisia -medialle. Dome Karukosken päätoimittaman julkaisun teema on maaliskuussa ”mahdollisuuksia”. – Sellaista vaihtoehtoa minulla ei ole, että en olisi avoimesti oma itseni, Saloranta painottaa.

Pesäpallopiireissä Lapuan Virkiää nykyisin edustava Oulun Lipon kasvatti tunnetaan taistelun ruumiillistumana. Kovuutta löytyy myös kentän ulkopuolella, vaikka vieraat miehet saattavat esittää monenlaisia kommentteja esimerkiksi seksielämään liittyen.

– Ei tällaista heteroilta kysytä! Saatan vastata, että entäs jos me olisimmekin kaksi miestä? Sillä tavalla ne vaikenevat. Tässä yhteiskunnassa naispari on enemmän ”fine” kuin miespari, Saloranta sanoo Inhimillisiä Uutisia –medialle.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemasta urheilumaailmassa on puhuttu viime aikoina paljon. Superpesiksen toimitusjohtaja Jussi Pyysalo kiittelee tähtipelaajaa rohkeudesta antaa kasvonsa julkisuuteen tärkeässä asiassa, vaikka Saloranta ei pidä itseään ”puhelahjakkaana” ja viihtyy yksin.

– Hienoa, että tämä asia nostetaan avoimesti esiin. Toivottavasti tällaiset uutiset herättävät ihmisiä ajattelemaan. Ihmisarvot ja ihmisoikeudet kuuluvat kaikille, Pyysalo alleviivaa.

– Ikävää, että huutelua on esiintynyt. Superpesis tekee yhdessä seurojen, tuomareiden ja muiden tahojen kanssa kaikkensa sen eteen, että pesäpallokentät ovat syrjinnästä ja rasismista vapaita vyöhykkeitä toimia urheilun parissa sellaisena kuin kukin itse on. Syrjinnälle, rasismille, vihapuheelle ja ihmisarvoa loukkaavalle käyttäytymiselle on pesäpallossa ehdoton nollatoleranssi, Pyysalo muistuttaa.

Inhimillisiä Uutisia -julkaisun haastattelema urheilupsykologi Marja Kokkonen huomauttaa, että ajatukseen naisesta erityisen hyvänä urheilijana liitetään edelleen mukaan jotain omituista. Yhtenä syynä nähdään seksuaalinen suuntautuminen.

Paula Saloranta valmistautuu 12. kauteensa naisten Superpesiksessä ja tavoittelee kuudetta mestaruuttaan takuuvarmasti viimeiseen pillinvihellykseen asti. Hän pystyy siihen, kun takana on 24 vuotta heittoja, kiinniottoja, lyöntejä ja pesäpallolle heittäytymistä.

– Olen omanlainen. Olen vaan mä, Saloranta sanoo itsekin.

Aiheesta lisää

Inhimillisiä uutisia: Avoimesti homo ja lajinsa huipulla

Pelaajakortti: Paula Saloranta (xlsx)