Valitse sivu

Pesäpallokausi 2017 tuli jälleen askeleen lähemmäksi viime viikonloppuna, kun naisten Halli-SM-turnaus huipentui Porin Karhuhallissa. Runsaslukuinen yleisö pääsi todistamaan kotijoukkueen Pesäkarhujen voitontanssia, mutta upeita elämyksiä tarjosivat katsojille kaikki neljä joukkuetta. Pitkän harjoituskauden jälkeen into pelata huokui jokaisen joukkueen otteista. Naisten Halli-SM-turnaus oli kokonaisuutena hienoa mainosta lajille: Yllätyksiä, dramatiikkaa, viihdettä, taitoa, odottamattomia juonenkäänteitä, uusia ratkaisijoita ja urheilullisesti kovia suorituksia.

Yllätykset konkretisoituivat jo alkulohkojen jälkeen. Moni odotti näkevänsä Lapuan Virkiän ja Rauman Lukon Karhuhallissa, mutta sen sijaan joukkueet pelasivat keskinäisen harjoitusottelun Lapualla. Samoin hallitseva mestari Kirittäret Jyväskylästä sai huomata, ettei sarjassa varmasti kesäkaudellakaan saa mitään ilmaiseksi.

Lopputurnauksesta kaikki joukkueet ansaitsevat kiitettävän arvosanan. Pesäkarhut esiintyi tyylikkään itsevarmasti ja osoitti olevansa talvikauden kovin joukkue. Henkistä kanttia testattiin jo alkulohkossa, kun paikka kotihallin lopputurnaukseen piti ansaita. Sen Pesäkarhut teki ja otti vielä lopputurnauksessa yleisönsä vahvoilla peliesityksillä. Kaiken lisäksi B-ikäiset Lotta Lax ja Eveliina Tuominen sekä Oona Liimatainen, 20, nousivat vastuullisiin rooleihin ratkaisuhetkillä.

Lappeenrannassa saatiin odotella yhdeksän vuotta seuraavaa naisten SM-mitalia. Nyt se on kuitenkin totta, vaikka vain harvat uskoivat joukkueen kukistavan hallitsevan mestarin Kirittäret alkulohkossaan. Lopputurnauksessa Pesä Ysit taisteli maratonottelusta Oulun Lipottaria vastaan voiton ja varmisti mitalisijan. Vaikka loppuottelussa eväät oli syöty, mitali maistuu makealle. Kuva kertoo kaiken.

Manse PP:n Tampereelta odotetaan nousevan tällä kaudella seuraavalle tasolle, mikä tarkoittaisi vähintään välieräpaikkaa. Seurahistorian ensimmäinen mitali, SM-pronssi hallista, antaa sopivan itseluottamuspiikin joukkueelle. Kun organisaatiossa on tekemisen meininki päällä, pelaajisto on vahvistunut ja toimiva pelaajapolku välittää uusia junioreita edustuksen rinkiin, mahdollisuudet menestyä ovat olemassa. Halli-SM-lopputurnauksen aamuottelussa kärsitty katkera tappio unohtui nopeasti pronssiottelun vakuuttavan peliesityksen myötä. Ei ollut ihme, että hymy oli herkässä kotimatkalle lähdettäessä.

Neljäs sija jättää yleensä urheilussa jälkeensä pettymyksen ja harmituksen. Sen huomasi menestymään tottuneesta Oulun Lipottarien joukkueesta, joka poistui Karhuhallista allapäin pitkälle kotimatkalle. Tarkemmin analysoituna vakavat ilmeet kertovat kuitenkin tavoitteellisuudesta sekä voittamisen kulttuurista, johon nuori, energinen ja tinkimättömän urheilullinen joukkue tähtää. Kun pelinjohdossa ovat ex-tähtipelaajat Antti Vihtkari ja Pasi Pohjola, tulosta syntyy ennemmin tai myöhemmin. Tällä joukkueella on tulevaisuus edessään, Lipottaret kuuluu Superpesikseen.

Pelillisten hienouksien ohella Karhuhallissa nähtiin Pesäkarhujen organisaation työnäyte erinomaisesti järjestetystä tapahtumasta. Vesa Saine, Satu Kojola, Marika Hannukainen, Antti Harjunen, Reijo Viljanen ja useat muut seura-aktiivit mahdollistivat runsaslukuiselle yleisölle hienon elämyksellisen päivän täynnä huippu-urheilua parhaimmillaan. Suuri kiitos kuuluu kaikille, jotka olitte mukana. Tästä on hyvä jatkaa kohti kesää, joka näyttää naisten Superpesiksen näkökulmasta todella jännittävältä ja mielenkiintoiselta. Tällä kertaa useammalla joukkueella on realistiset mahdollisuudet menestyä.

Aiheesta lisää

Naisten Halli-SM-lopputurnaus huipentui lauantaina

Petri Kaijansinkko ja Reijo Piippa palkittiin

Miesten Halli-SM-lopputurnaus Seinäjoella ja PesisTV:ssä viikonloppuna

Antti Kallio
Pesäpalloliiton viestintäpäällikkö
antti.kallio(ät)pesis.fi