Valitse sivu

Pesäpallon kehittäjänä tunnettu Lauri ”Tahko” Pihkala edisti urheilun asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa monipuolisesti. Yhdeksi esimerkiksi käy hiihto, jota Pihkala piti sopivana urheilumuotona kenelle tahansa.

Kun pesäpallon ensimmäinen Suomen mestaruus ratkaistiin 1922, ensimmäiset Salpausselän Kisat kilpailtiin vuotta myöhemmin. Molemmat saavutukset syntyivät Pihkalan vahvalla myötävaikutuksella.

– Se, mistä Lahden tarina alkoi, niin kuin moni muukin asia Suomen urheilussa, Tahko Pihkalan kynästä. 1920-luvun alussa hän kirjoitti lehtiartikkelin, jossa visioi Suomelle omaa Holmenkollenia eli samanlaista hiihtourheilun keskusta. Hän oli laskenut, että Lahti olisi paikka, johon olisi joka puolelta Suomea edullisinta ja helpointa matkustaa junalla. Lahdessa oli vielä Salpausselän mäkiset maastot, niin luonnonolosuhteetkin olivat kohdillaan, Urheilumuseon erikoistutkija Jouni Lavikainen totesi Ylen Aamu-tv:n lähetyksessä keskiviikkona.

– Ongelma oli vain se, ettei Lahdessa ollut kirjoittamishetkellä valmiina mitään, ei edes omaa hiihtoseuraa. Mutta niin vain alle vuosi tästä Salpausselän hiihdot järjestettiin ensimmäisen kerran, lahtelaiset ottivat nopeasti kopin ideasta, Lavikainen jatkoi.

Ajatus Salpausselän kisoista lähti Holmenkollenilta, kun Pihkala muiden suomalaisten mukana ihasteli suomalaisurheilijoiden menestystä.

– Lauri Tahko Pihkala puski hanketta eteenpäin suomalaisten hullaannuttua Tapani Nikun ja Anton Collinin kaksoisvoitosta Holmenkollenin 50 kilometrin hiihdossa, tutkija Suvi Kuisma Lahden hiihtomuseosta kertoi Ylelle 2013.

– Lahtelaiset päättäjät olivat alusta asti ajatuksen takana ja Lahden hiihtoseuraa tuettiin avokätisesti, Kuisma totesi.

Kautta aikain ensimmäiset hiihdon maailmanmestaruuskilpailut järjestettiin Suomessa ja Lahdessa jo 1926. Tänä vuonna Lahti isännöi kisoja seitsemännen kerran. Katsojaelämys sopii hyvin ohjelmanumeroksi vaikkapa koululaisten talvilomalle, joka sekin on Tahko Pihkalan edistämä ajatus vuodelta 1934. Idean talvilomasta kehitteli ensimmäisenä kouvolalainen voimistelunopettaja ja suojeluskuntaupseeri Santeri Hirvonen.

Aiheesta lisää

Lahden MM-hiihdot 22.2.-5.3.

Ylen Aamu-tv: Lahden MM-kisojen värikäs historia

Yle Urheilu 6.3.2013: Holmenkollen esikuvana

Lauri ”Tahko” Pihkala ABC