Valitse sivu

Miesten Halli-SM-turnauksessa päästään tositoimiin perjantaina, kun Joensuun Maila kohtaa rakkaan paikalliskilpailijansa Kiteen Pallo -90:n kotiareenassaan. Turnauksen luonne on cup-henkisyydessään raju, sillä vain voitoilla haaveet lopputurnauspaikasta pysyvät omissa käsissä.

Sarjajärjestelmän muutos antaa hieman armoa. Lohkovoittajien lisäksi kaksi parasta lohkokakkosta pääsevät mukaan kuuden joukkueen lopputurnaukseen, joka pelataan Seinäjoella 18.-19.3.

Halli-SM on joukkueille tärkeä välietappi matkalla kohti kesää. Pitkän harjoitusrupeaman jälkeen päästään vihdoin tositoimiin ja näkemään oman tekemisen taso suhteessa muihin. Kokoonpanokokeilut avaavat erityisesti nuorille näytönpaikkoja.

Lopputurnaus siintää kaikkien joukkueiden tähtäimessä, vaikka oman pelin kehittäminen menisikin kilpailullisten tavoitteiden edelle. Huippu-urheilija vihaa häviämistä. Lisäksi tiivis kahden tai kolmen ottelun viikonloppu hitsaa joukkuetta yhteen sekä vahvistaa sen pelillistä identiteettiä ja yhtenäisyyttä.

Yksittäisessä ottelussa voi kliseisesti tapahtua mitä vain. Jaksovoitolla altavastaaja vähintään siirtää ratkaisun kotiutuskilpailuun, jossa pallo on pyöreä. Halli-SM-turnauksissa on nähtykin viime vuosina tukku yllätyksiä. Vuosi sitten sarjatulokas Oulun Lippo Pesis nappasi SM-pronssia, toissavuonna pudotuspeleistä ulos jäänyt Seinäjoen JymyJussit ylsi hallissa hopealle. Suurin yllätys koettiin kaudella 2012, kun Kankaanpään Maila nousi lopulta hallimestariksi asti.

Toki ennakkosuosikkien dominointiakin on saatu viime vuosina todistaa. Vimpelin Veto 2016 ja 2010, Sotkamon Jymy 2013, 2011, 2009 ja 2001, Kiteen Pallo -90 2005 sekä Oulun Lippo 1998 ja 1994 ovat juhlineet tuplaa eli mestaruutta niin hallissa kuin kesäkaudella.

Lisäjännitystä Halli-SM-turnaukseen tarjoaa Veikkaus. Pesäpallokohteita löytyy Pitkävedon, Tulosvedon ja Voittajavedon pelilistoilta. Päätä itse, uskotko yllätyksiin vai luotatko ennakkosuosikkien pitävän pintansa.

Kävi miten kävi, on mahtavaa taas nähdä huippupesäpalloa. Ilmassa on ihanaa väreilyä, kun kevät lähenee päivä päivältä. Minkä sitä intohimolleen voi! Joensuu Areenasta aloitetaan, Seinäjoella jatketaan superviikonloppuna, lauantaina 11.2. ovat tositoimissa yhdeksän naisten joukkuetta. Imatran Pallo-Veikot tekee virallisestikin paluun Superpesikseen kotiareenallaan, Lappajärven Veikot ja Oulun Lipottaret piirtävät uuden luvun pääsarjapesäpallon historiaan. Jyväskylässä ja Oulussa pelataan, Tamperekin liittyy hallikaupunkien joukkoon.

Hallimestaruudet ja –mitalit ratkaistaan lopputurnauksissa, tällä kertaa eri viikonloppuina. Neljä parasta naisten joukkuetta pelaavat Porissa 11.3. Miesten kuuden kärki kokoontuu viikkoa myöhemmin Seinäjoelle 18.-19.3.

Entä sen jälkeen? – B-tytöt pelaavat hallimitaleista kahdeksan joukkueen lopputurnauksessa Raumalla 1.-2.4. eikä siitä olekaan enää kuin kolme viikkoa kauden avaukseen. Lähdetkö matkaan, kun Finnish Baseball Goes Stockholm? Onko Malagan lennot hankittu ja Fuengirolan majoitus varattu?

Miesten Superpesistä pelataan ensimmäistä kertaa Suomen rajojen ulkopuolella. Oletko mukana todistamassa historiallisia otteluita paikan päällä?

Antti Kallio
Pesäpalloliitto
Viestintäpäällikkö
antti.kallio(ät)pesis.fi