Valitse sivu

Pesäpallon tuomariorganisaatio vahvistuu merkittävästi. Pesäpalloliiton johtokunta on valinnut lajin tuomarijohtajaksi halsualaisen Tapani Hotakaisen, joka toimi tehtävässä aiemmin vuosina 2012-2013. Nuorisotuomarijohtajan pestin ottaa vastaan Anna Hakala Tampereelta.

Eläkkeelle jäänyt Hotakainen työskenteli siviiliammatissaan rehtorina. Lajin parissa kokemusta on karttunut erityisesti superpesistuomarina, otteluvalvojana ja kouluttajana.

– Innolla palaan jälleen tuttuihin ympyröihin pesäpallon tuomaritoiminnan ytimeen, kun eläkkeellä ollessa siviilikiireetkin helpottavat. Välivuosista ei sinänsä voi puhua, sillä viime vuodetkin olen toiminut aktiivisesti otteluvalvojana. Olen siis varsin hyvin kartalla kokonaiskuvasta – mahdollisuuksista ja haasteista, Hotakainen sanoo.

– Tuomarimäärät varmasti kaikissa lajeissa askarruttavat. Tavoitteena on uudistaa koulutuksen rakenteita, taata kunnioitus ottelutapahtumissa kaikkien osapuolien kesken, sitouttaa tuomareita vahvemmin toimintaan ja tuoda tuomaritoiminta lähemmäksi peliä. Itselläni on vahva halu kehittää pesäpallon tuomaritoimintaa, Hotakainen jatkaa.

Useimmat aktiivit innostuvat tuomaritoiminnasta jo nuorella iällä. Pesäpalloleireillä viheltävät nuorisotuomarit, joiden urapolkua halutaan jatkossa tukea vahvemmin.

– Nuoret tarvitsevat vakuuttavan auktoriteetin, jota on helppo lähestyä, joka kannustaa ja jolle on helppo puhua. Koulutusta pitää uudistaa innostavaksi ja käytännönläheiseksi. Myös uudet väylät tavoittaa nuoria on otettava käyttöön, nuorisotuomarijohtaja, tuomarivalmentajat Anna ja Matias -sivua Facebookiin rakentanut Anna Hakala linjaa.

Pesäpallon tuomarikoulutusvastaavaksi on nimetty kaikkien aikojen pesäpallotuomari, 21 kauden mittaisella urallaan miesten Superpesiksessä joka vuosi loppuotteluun yltänyt Matti Lähteenmäki Loimaalta. Tuomareiden nimeäjänä toimii Jari Saaranen Haapajärveltä.