Valitse sivu

Vuoden alusta tehtävissään aloittaneet pesäpallon seurakehittäjät kokoontuivat kahden päivän yhteistapaamiseen Vantaalle. Tilaisuutta johtanut urheiluyksikön päällikkö Mikko Huotari linjasi kolme päätavoitetta tilaisuudelle. – Tullaan tutuiksi, luodaan yhteinen tapa toimia ja varmistetaan, että ymmärrämme samalla tavalla pesäpallon tulevaisuudenkuvan kohti vuotta 2022.

Pesäpalloliiton organisaatio vahvistui merkittävästi vuoden alusta. Urheiluyksikön päällikkönä aloitti Mikko Huotari ja seurakehittäjien verkostoa luovat Ville Pulkkisen (Itä-Suomi) lisäksi Perttu Hautala (Tampere-Jyväskylä), Mika Härkin (Oulun seutu, Keski-Pohjanmaa, Kainuu), Joose Kemppainen ja Timo Lamminen (Helsinki-Turku) sekä Juha Kuoppala (Etelä-Pohjanmaa). Seuratoiminnan kehittäjien tukena toimivat Etelä-Suomessa Anriika Taunila ja syksystä alkaen Varsinais-Suomessa Mika Mikola.

Innostus huokui seurakehittäjien olemuksesta heti ensimmäisessä tapaamisessa. Tulevaisuudenkuva, tavoitteellisuus, tekemisen meininki ja motivaatio edistää lajin parasta auttoivat löytämään yhteisen sävelen nopeasti.

– Luotan, että yhteinen tavoite luo perustan yhteishengelle. Kun siihen lisätään sopivasti leikkiä, arkitekemistä ja yhteinen tapa toimia, tunnusteluvaihe kääntyy meidän kaikkien pesisihmisten voitoksi. Toistensa sparraajat löytyivät jo, Huotari kertoo.

– On tärkeää, että teemme yhdessä. Ratkaisemme sen, mitä yhteinen tekeminen on ja mitä se ei ole – konkreettisesti. Sananhelinän sijaan konkreettinen tekeminen ratkaisee, Huotari painottaa.

Seurakehittäjien alueet ja lähtötilanteet ovat erilaisia.

– Yhdessä osassa kävimme läpi seurakehittäjän aluetta ja kunkin sosiaalista verkostoa siellä. Piirrettiin kartta, mikä on nykytilanne.

– Lähtökohdat ovat hyvin erilaisia. Härkin ja Kuoppala tietävät ja puhuttelevat ihmisiä jo lempinimillä, kun taas vaikkapa Kemppaisen Joosen kengänjälkiä pitää ennen lempinimien tuntemista painautua paljon Uudenmaan maaperällä. Tavoite meillä kaikilla on sama, pesäpallon paras, Huotari muistuttaa.

Tähtäimessä on tulevaisuudenkuvan mukaisesti vuosi 2022. Huotari haluaa seurakehittäjien tekevän nöyrästi työtä perustehtävän ja tavoitteiden eteen harrastajamäärien lisäämiseksi.

– Keskeisiä viestejäni seurakehittäjille ovat yksi liike, pesäpallon tulevaisuudenkuva 2022, perustehtävä, tunne vaikuttavuudesta sekä yhdessä tekeminen. Keskustelimme syvällisesti vapaaehtoistyön arvostamisesta. Läsnäoloa ja kuuntelua tarvitaan. Seurakehittäjän pitää pystyä sanomaan myös ”ei” – sen sijaan, että annettaisiin turhia lupauksia.

Eteenpäinmenoa tarvitaan. Omaa toimintaa arvioidaan ja siinä onnistumista seurataan koko ajan. Seurakehittäjät asemoivat itsensä toiminnan ytimeen, vaikka se olisi epämukavuusalueellakin.

– Haluan puhua tavoitteista odotusten sijaan. Arvioimme tekemiseen liittyviä tavoitteita säännöllisesti joka viikko. Haluan, että olemme arjessa läsnä – emme kabineteissa visioimassa, Huotari päättää.

Aiheesta lisää

Pesäpallon seurakehittäjien yhteystiedot