Valitse sivu

Tampereella juhlittiin edellisen kerran aikuisten pesäpallon SM-mitalia kauden 1985 päätteeksi. Pitkä odotus on lähellä päättymistään – ainakin, jos asiaa kysytään Manse PP:n naisten superpesisjoukkueen paitaan siirtyneeltä Mira Kolehmaiselta. Kankaanpään Mailan kasvatti saapui mestarina Jyväskylästä Tampereelle ja tuli voittamaan.

Takana on ikimuistoinen vuosi. Lapuan Virkiän viiden mestaruuden putki katkesi, kun Kirittäret Jyväskylästä vei kultamitalit suvereenin esityksen jälkeen. Koko kaupunki hullaantui, Köyhälammessa pulikoitiin ja fanit vastaanottivat kultajoukkueen linja-auton suurten suosionosoitusten kera. Yhdeksi juhlituimmista tähdistä nousi hyvän mielen pelaaja, sekä pelillisesti että fiiliksenluojana ihastuttanut Kolehmainen.

– Iso unelma pelaajana on aina ollut voittaa joskus mestaruus. Hieno saavutus, suuresta unelmasta tuli totta. Joukkue pysyi samana 3-4 vuotta, minkä aikana kasvoimme mestaruuteen ja siihen, mitä se vaatii. Joka vuosi teimme yhden asian paremmin. Sitten palaset vain loksahtivat kohdalleen, Kolehmainen sanoo.

Kohti uusia tavoitteita

Päätös siirtyä Tampereelle kypsyi vähitellen syksyn aikana. Käytännön logistiikka vaikutti paljon Kolehmaisen ratkaisuun.

– Kun on opiskelupaikka Vierumäellä, perhe Kankaanpäässä ja puoliso Tampereella, täytyy miettiä, miten ne parhaiten yhdistää.

Samassa yhteydessä Kolehmainen kuitenkin painottaa tekemisen meininkiä ja laatua seurassa.

– Sopimusneuvotteluja käytiin, oli tällä suunnalla muitakin joukkueita. Pelilliset jutut ratkaisivat. Seura ja organisaatio ovat täällä kunnossa. Tie on ollut Tampereella koko ajan parempaan suuntaan ja ihmiset kiinnostuvat pesäpallosta. Se oli viimeinen tikki Manse PP:n valinnan puolesta.

Joukkueesta Kolehmaisella on vain positiivista sanottavaa. Kun Jyväskylässä kulttuuri on vahvana olemassa, Tampereella luodaan uutta ja opitaan menestymään.

– Hyviä tyyppejä on joukkueessa. Runko on pysynyt samana, joten on helpompi luoda uutta. Kiviharjut (Anniina ja Anu) tunnen jo Kankaanpään ajoilta.

– Jyväskylässä perinteet ovat vahvat ja siellä homma toimii. Täällä kulttuuri on uudempaa, mikä on monin tavoin hyväkin asia. Tekeminen on freesiä ja uutta luovaa. Tahtotila on kova joukkueessa saavuttaa menestystä.

Kilpailullisen tavoitteen suhteen ollaan Tampereella tosissaan. Kolehmainen ei arkaile sanoa ääneen joukkueen määrittelemää päämäärää, joka on asetettu podiumille.

– Kyllä me mitali otetaan, siihen tosi kovasti uskotaan – minkä värinen, sen aika näyttää. Hyvin on tehty pohjia ja astetta paremmin menty eteenpäin sekä joukkueena että yksilöinä.

Manse PP oma projektinsa

Kolehmainen jätti kasvattajaseuransa Kankaanpään Mailan viiden ykköspesiskauden jälkeen ja nousi nopeasti huipulle Jyväskylässä. Joukkuetta tähdittivät naispesäpallon suuret nimet, kuten Laura Nuutinen, Tiina Tolonen ja Johanna Vikman. Kaikki neljä opettavaista kautta Superpesiksessä ovat tuoneet palkintokaappiin SM-mitalin, viimeisimpänä kauan kaivatun mestaruuden.

– Tietynlaista menestymisen kulttuuria tuon varmasti Mansen joukkueeseen. Kaikki, mikä toimi Jyväskylässä, ei kuitenkaan välttämättä toimi Tampereella. Joukkueen mukaan mennään. Jokaisella joukkueella on oma matkansa, Kolehmainen huomauttaa.

Erikoista on ikäjakauma, sillä Kirittäret voitti mestaruuden varsin nuorella joukkueella. Mansen ryhmässä on useampi 80-luvun puolella syntynyt pelaaja.

– Jyväskylässä olin joukkueessa 25-vuotiaana vanhimmasta päästä, Kolehmainen miettii.

Henkilökohtaisella tasolla kaksi Itä-Länttä pelannut Kolehmainen hakee lähinnä onnistumista arjessa.

– Sisäpelirooliini on mahdollisesti tulossa muutosta, joten sitä tässä työstetään. Ulkopelissä totuttelen pelaamaan uuden vieruskaverin kanssa.

– Joukkue tulee tietysti aina ensimmäisenä, Kolehmainen kiirehtii lisäämään.

Ei olekaan ihme, että Manse PP:n superpesisjoukkue osoitti luottamustaan kapteenistoa valittaessa. Nina Taipale ja Kolehmainen johdattavat joukkonsa matkalle, jonka tapahtumista kuullaan vielä moneen otteeseen.

Syksyn mielenkiintoisin siirto naisten Superpesiksessä?

Pesäpalloliiton Twitter-tilillä kysyttiin seuraajilta naisten Superpesiksen syksyn mielenkiintoisimmasta siirrosta. 41 % vastaajista valitsi Mira Kolehmaisen siirtymisen Kirittäristä Manse PP:n joukkueeseen Tampereelle, 38 % vastaajista äänesti Aino-Kaisa Mantereen siirron Kirittäristä Pesäkarhuihin Poriin mielenkiintoisimmaksi.

Aiheesta lisää

Manse PP:n kotisivut

Naisten Superpesiksen pelaajasiirtoja kaudelle 2017