Valitse sivu

Kun kymmenen Itä-Lännen arvo-ottelija, vuoden pesäpalloilija, nelinkertainen tilastovoittaja, kunnareiden kuningas, Suomen mestari ja kaikki 18 superpesiskautta kasvattajaseuralleen omistanut tähtipelaaja ilmoittaa tekevänsä vielä 36-vuotiaana seurasiirron, pienemmästäkin suuri yleisö hätkähtää. Juha ”Kore” Korhonen kuitenkin tiesi, ettei vastaavaa mahdollisuutta toistamiseen tarjota.

Hyvinkään Tahkon kasvatti ja monivuotinen luottopelaaja vastaa puhelimeen Tikkurilan rautatieasemalla. 130 kilometrin matkan kotikaupungista Kouvolaan taittaa mukavasti myös raiteita pitkin, vaikka junaa saa kertaalleen vaihtaa.

– Tällä kertaa tosin talvikelit aiheuttivat tunnin myöhästymisen, Korhonen hymähtää.

Huippupesäpalloilija lähti matkaan tarjotun mahdollisuuden perässä. Vaikka Korhonen ehti jo ilmoittaa ”sitoutuvansa loppu-uransa ajaksi Tahkoon”, tilanteet muuttuivat niin seuran osalta kuin henkilökohtaisesti.

– Jari Vesanen (Kouvolan Pallonlyöjien silloinen toiminnanjohtaja) soitti kauden jälkeen ja kyseli, mikä on sopimustilanteeni. Kerroin tilanteeni olevan auki. Tahkon johdon kanssa keskusteltuani päädyin tällaiseen ratkaisuun, Korhonen sanoo.

Lopullinen nousu johtavien seurojen joukkoon?

Kouvolan Sanomat uutisoi jo syyskuussa, miten ennuste Kouvolan Pallonlyöjien liikevaihdoksi ylitti ensi kertaa seuran historiassa miljoona euroa viime vuonna. Korhonen on pannut merkille uuden seuransa positiivisen vireen usealla eri saralla.

– Erittäin positiivinen on mielikuva Kouvolan Pallonlyöjistä seurana, Kouvolassa on menty organisaationa selkeästi eteenpäin. Paljon on tehty ja paljon on tapahtunut. Eteenpäin pyritään jatkuvasti.

– Samaa kertoo liikevaihdon kasvu. Seura on tehnyt tulosta, mikä kertoo päällä olevasta buumista.

Kouvolan Pallonlyöjien edellisestä mestaruudesta on ehtinyt vierähtää 40 vuotta. Paluu mitalikantaan tapahtui hopeamitaleiden muodossa 2009-2010, mutta laajamittainen nousu terävimmälle huipulle antoi vielä odottaa itseään. Esimakua lopullisesta läpimurrosta saatiin syksyllä välieräpaikan myötä.

– Joukkue on lähellä menestystä ja on ollut taistelemassa mitaleista. Tekemisen meininki on päällä. Itsekin odotan jo innolla tulevaa kesää ja seuraavien askeleiden ottamista, Korhonen sanoo.

Paikkakunnan vaihdos on tarkoittanut muutoksia pelaajan päivärytmiin talvikaudella.

– Tuttu ja turvallinen ympäristö on muuttunut, mikä on tuonut piristystä tekemiseen. Treenisysteemeihin on tullut uusia juttuja.

– Omatoiminen, yksin treenaaminen, on minulle uutta ja se tuo omat haasteensa lajitreenien osalta. Toki se antaa myös uudenlaisia vapauksia muun elämän yhteensovittamisen kanssa, missä tosin aiemminkaan ei ole ollut suurempia ongelmia.

Korhosen rooli Kouvolan Pallonlyöjien joukkueessa on selvä. Kolme kesää Kouvolassa kotiuttanut kauden 2015 lyöjäkuningas Ossi Meriläinen palasi takaisin kasvattajaseuraansa Kempeleeseen, joten lyöntipaikalla odotetaan tehoja.

– Isot ovat saappaat täytettäviksi, mutta tulosta lähdetään tekemään. Vuosi on lyöjäjokerin roolia harjoiteltu ja koko ajan olen päässyt paremmin rooliin sisälle, Korhonen vakuuttaa.

Läpilyönneille löytyy tilaa

Kaikki ei kuitenkaan maisemanvaihdoksen myötä muutu. Korhosen lyöntiarsenaalista löytyvät omat tavaramerkkiratkaisut, joihin voi luottaa tulevallakin kaudella.

– Omilla vahvuuksillani pyrin pelaamaan. Mennään sillä lyöntivalikoimalla, joka on vuosien saatossa karttunut.

Hyvinkään Pihkala tunnetaan avarana kenttänä, jossa on tilaa erilaisille ratkaisuille. Uran ensimmäisen kunniajuoksunsa Korhonen iski Kouvolan Pallonlyöjiä vastaan 15. kesäkuuta 1999. Kunnaritilaston kärkinimi on varma, että uudeltakin kotistadionilta löytyy paikkoja hyville lyönneille.

– Kenttä on kovempi ja se tuo uusia mahdollisuuksia. Stadionin tietynlainen ahtaus tuonee enemmän tilaa rajoihin ja luukkuihin. Vähintään saman yhden juoksun läpilyönnillä saa kuin onnistuneella sauma- tai välilyönnillä, Korhonen muistuttaa.

Paluu Pihkalaan on tulevalla kaudella varmasti tunteikas ilta. Aika näyttää, kuinka villisti Korhonen tuulettaa onnistumisia entisen kotiyleisönsä edessä vai tuulettaako ollenkaan.

– Sen verran katsoin, että kyseessä on harvinainen maanantaipeli (12. kesäkuuta).

– Siitä tulee mielenkiintoinen ilta. Jonkinmoinen tunnelataus on varmasti päällä – saa sitten nähdä, meneekö se yli vai ei. Vielä ei pysty sanomaan.

”Turha lähteä pronssista pelaamaan”

Tulevaan kauteen valmistautuva Kouvolan Pallonlyöjien joukkue on saanut riveihinsä kaksi mielenkiintoista vahvistusta. Korhosen lisäksi Alajärven Ankkureiden kasvatti Janne Kivipelto siirtyy lautasen äärelle lukkariksi. Kokonaisuutena Korhonen näkee joukkueen tilanteen positiivisena ja nykyhetken ohella vahvasti tulevaisuuteen luotaavana.

– Mukana on hyvä sekoitus kokeneita pelaajia ja nuoria nousevia tähtiä. Aika näyttää, milloin nuoret nousevat isoihin rooleihin. Mahdollisuus siihen on useammalla pelaajalla.

Kouvolassa on päätetty olla nöyristelemättä liikoja. Heti tulevalle kaudelle tavoite on hilattu maksimaalisen korkealle.

– Ensimmäisellä leirillä asetimme joukkueen kanssa yhdessä tavoitteen ja se on mestaruus. Turha sitä on lähteä pronssista pelaamaan. Tavoitteen pitääkin olla kova, Korhonen huomauttaa.

– Halu menestyä on kova, mikä oli suurin syy seuranvaihtoon. Mestaruus ja mitalit ovat olleet niin upeita hetkiä uralla, että ne haluaisi kokea uudelleen. Tiukka neljän nippu on sarjan kärjessä. Joensuun Maila on vahvistunut, Vimpelin Veto ja Sotkamon Jymy ovat edelleen kovia. Ylipäätään sarjassa ei varmasti tule yhtään helppoa peliä.

Se sopii myös Korhoselle, joka voitti uransa ensimmäisen mestaruuden 2007 ja palkittiin vuoden pesäpalloilijana 2012. Tuleva kausi näyttää, mihin seuraava viisivuotissykli huipentuu.

Korhosen siirto herätti huomiota

Pesäpalloliiton Twitter-tilillä kysyttiin joulun alla seuraajien mielipiteitä miesten Superpesiksen kuumimmasta siirrosta. Äänestyksen tuloksena selvästi eniten huomiota (53 %) herätti Juha Korhosen maisemanvaihdos Hyvinkäältä Kouvolaan. Juuso Myllyniemen siirto Koskenkorvalta Seinäjoelle keräsi 13 % äänistä ja Kankaanpäässä viimeksi pelanneen Lauri Kaartokallion sopimusta Imatran Pallo-Veikkoihin äänesti 11 % vastaajista.

Aiheesta lisää

Kouvolan Pallonlyöjien kotisivut

KPL:n testituloksia 9.-10.12.2016

Päivitetty 16.1. kello 17.08: Korvattu liikevoitto-sana liikevaihdoksi.