Valitse sivu

Maita ja mantuja on 60 vuotta täyttävä Jari ”Kenu” Karjanlahti nähnyt niin yläilmoista kuin pesäpallokenttien tasalta. Entisellä Patrian lentokoulutuksesta vastanneella johtajalla on kymmenien vuosien tausta lentämisestä. Oma paikkansa Karjanlahden sydämessä on Siilinjärvellä Mantun kentällä, joka kertoo miehen suuresta intohimosta – pesäpallosta.

Muutto idästä länteen tai päinvastoin ei ole lajin parissa ollut kovin yleistä. Harva ajatteli, että Ylihärmän Pesis-Junkkareissa pesäpallo-oppinsa hankkinut, Ilmajoen Kisailijoissa pääsarjadebyyttinsä tehnyt ja Seinäjoen Maila-Jusseissa kahta mestaruutta sekä neljää muuta SM-mitalia juhlinut Karjanlahti muuttaisi Etelä-Pohjanmaalta Savon sydänmaille.

Näin kuitenkin kävi. Työkuviot toivat Karjanlahden Pohjois-Savoon ja Siilinjärven Ponnistuksen paitaan kaudeksi 1986.

– Muutto pohojaalaasten ihmisten keskuudesta Savoon olikin mielenkiintoinen, mutta hyvin täällä meni. Siilinjärvellä oli todella osaava valmennus ja pelinjohto sekä todella hyvät joukkuekaverit. Sitten me voitettiinkin SM-hopeaa ja oli miellyttävä vuosi kaiken kaikkiaan, Karjanlahti kertoi Siilinjärven Pesiksen julkaisemassa haastattelussa joulukuussa.

Mitali on toistaiseksi ainoa siilinjärveläisen miespesäpallon historiassa ja viimeisin Karjanlahden pelaajauralla. Visiitti Siilinjärvelle jäi tällä erää vain vuoden mittaiseksi, sillä työt veivät eteenpäin Jyväskylään ja pesäpallossa Kirin paitaan. Uran viimeisinä vuosina Jyväskylässä ja Vaasassa menestys jäi kuitenkin laihaksi eikä pudotuspeleihinkään ollut asiaa.

Yksi ympyrä sulkeutui vuonna 1997, kun Jari muutti takaisin Kirsi-vaimon kotikuntaan Siilinjärvelle. Pelinjohtajan tehtävät veivät mukanaan. Takana on yli 200 superpesisottelua naisten ja miesten joukkueiden luotsina.

Osaajalle löytyi tehtäviä laidasta laitaan rakkaan lajin parista. Karjanlahti toimi Tenavaleirin johtajana Siilinjärvellä 2009, ansioitui junioripuolella ja vaikutti Pesäpalloliiton johtokunnan jäsenenä – vain muutamia meriittejä mainitakseen.

– Pesäpallo on ollu mun elämässä mukana aina. 15-vuotiaana valitsin pesäpallon päälajiksi ja yhtään vuotta en oo ollu sen jälkeen poissa, myös lentopalloa ja koripalloa nuorena pelannut Karjanlahti kertoo.

Näin on jatkossakin. Tällä hetkellä Karjanlahti toimii Siilinjärven Pesiksen B-tyttöjen ja naisten suomensarjajoukkueen valmentajana ja kakkospelinjohtajana.

Aiheesta lisää

Jari Karjanlahden henkilökuva Siilinjärven Pesiksen kotisivuilla

Pelaaja- ja pelinjohtajakortti: Jari Karjanlahti (xlsx)