Kaiken hyvän päälle KiPan alkukauden ohjelma ei ole ollut helpoimmasta päästä. Joukkue on napsinut yhteensä yhdeksän arvokasta sarjapistettä Imatran Pallo-Veikoilta ja Joensuun Mailalta kotona ja vieraissa sekä Hyvinkään Tahkolta vieraskentältä.

– Vähän luultiin kotipelissä JoMaa vastaan, että enemmänkin olisi tulossa – oltiin aika paljon toista jaksoa johdolla ennen kuin JoMa käänsi sen. Ehkä se oli ihan hyvä opetus, etteivät nämä pisteet ilmaiseksi tule, Tuuva muistelee kauden toistaiseksi ainoata tappiota.

– JoMan ja IPV:n yli ei kävele kukaan. IPV:kin on Tuomas Jussilan myötä vahva porukka. Siihen nähden on joka pelissä tehty tosi paljon tilanteita, Tuuva antaa tunnustusta omilleen.

Tiistaina Hyvinkäällä Tahko antoi KiPalle täystyrmäyksen ensimmäisessä vuorossa, mutta joukkue toipui siitä ja juhli lopulta supervuoron voittoa Sami Mikkolanahon läpilyönnillä. Jälkeenpäin Tuuva muistelee pilke silmäkulmassa värikkään ottelun tapahtumia.

– Eihän tuollaisia virhearvioita, joita meidän kopparimme tekivät ensimmäisessä vuorossa, saisi tulla – syöksykoppi, joka jää metrin pallosta. Nuoret miehet joskus vähän luulevat supermiehiksi itseään ja että yltäisivät jokaiseen palloon.

– Kumminkin saatiin ensimmäisestä jaksosta taas uskoa siihen, että sisällä saadaan tilanteita. Sanoin vaan, että lyöjien pitää käydä lyömään.

Onnistumisia niin joukkueena kuin yksilöinä

Onnistumiset ruokkivat toisiaan. KiPa on saanut oman pelinsä lentoon, mutta kehityskohteenkin Tuuva löytää.

– Meillä on koko ajan hyvä fiilis. Kotipeleihin saadaan helpommin kierroksia ja jätkät olemaan läsnä, mutta vieraissa on aloitettu joka peli tosi nihkeästi. Siinä on kova kehityskohde meille. Toisaalta on hyvin pystytty pelejä kääntämään.

Joukkueena onnistumisen lisäksi yksilöt ovat nousseet esiin ja vastuunkantajiksi. Voitettuaan 2013-2016 neljä SM-pronssia Joensuun Mailassa Tommi Päivinen siirtyi Imatran Pallo-Veikkoihin 2017-2018 ja piti välivuoden 2019. Nyt Päivinen on ollut yksi sarjan parhaista ykköstilanteen purkajista ja vakuuttanut linjapelaajana.

– Päivinen oli minulle luottomies Imatralla, joten tiesin sen, mihin hän parhaimmillaan pystyy. Kävin hänet suorastaan väkisin hakemassa kotoaan Joensuusta mukaan, Tuuva murjaisee.

Kokonaisuutena pelin eri osa-alueet ovat toimineet erinomaisesti niin sisällä kuin ulkona. Vaikka virheitä ajoittain tuleekin, Tuuva muistuttaa pelaajien olevan vielä ”älyttömän nuoria”.

– Tuo meidän keskipalkkimme, siinä on tosi taitavia pelimiehiä. (Jesse) Eskelinen ja (Elmeri) Purmonen menevät hienosti kentälle. Kun tilanteita saadaan, kaksi lyöjäjokeria (Mikkolanaho ja Ville Liukku) iskevät tosi hienoja lyöntejä, kun oikein käyvät lyömään. Treeneissä sanoinkin, ettei meillä ole mitään hätää, jos noin lyötte.

– Etukenttä on ollut ihan huikea alkukauden peleissä. Kaikki tietävät (Hannes) Pekkisen, mutta että (Joni) Lehikoinenkin on todella kova suorittamaan. Tällä porukalla pystymme pelaamaan tosi kovaa ulkopeliä.

Superpesisjoukkueen menestys tuonut buumia juhlavuoteen

Kiteen Pallo -90 viettää parhaillaan juhlavuottaan. Suureksi harmitukseksi kevät poisti ohjelmasta paljon juhlanaiheita, kuten vuonna 2021 Kiteellä pelattavaksi siirretyn Savo-Karjalan kautta ensimmäisen alueleirin. Pettymysten jälkeen superpesisjoukkueen upeat peliesitykset on otettu suurella ilolla vastaan.

– Tottahan tämä alkukausi vaikuttaa ihmisten mieliin. Kylällä puhutaan kovasti Kiteen Pallosta, uusi stadion on saatu, JoMa-paikallispeleistä on napsittu pisteitä vähän yllättäen – selkeästi on kovaa menoa. Koitetaan pitää tämä yllä, Tuuva iloitsee.

Alkukauden pisteet ovat kaikki kotiinpäin ja joka tapauksessa tärkeitä, kun ajatuksia suuntaa runkosarjan loppupuolelle. Pistepussin karttuminen antaa henkisesti vapaamman ilmapiirin kehittää omaa peliä.

– Kun pelejä on koko ajan, positiivinen vire kantaa ja on paljon helpompaa mennä eteenpäin. Olisi paljon ilkeämpää, jos nyt tulisi koko ajan takkiin. Alkuun meillä on ollut vielä niin paha tämä ohjelma, eikä se yhtään helppona jatku nytkään. Siilinjärvi tulee Kiteelle tänään ja siihen alun perin laskin, ettei meillä ole montaa pistettä sitä ennen. Siilinjärven jälkeen on neljään päivään kolme vieraspeliä Kouvolassa, Raahessa ja Kempeleessä eli kovalla tahdilla mennään, Tuuva toteaa.

– Kolmen pisteen voitot ovat kuitenkin olleet nuorelle porukalle äärettömän vaikeita. Vaikka on voitettu paljon, se on tapahtunut aina kahdella pisteellä. Näitä pisteitä ei tietysti kukaan meiltä ota pois, Tuuva muistuttaa.

Rasitus on kova, mutta positiivinen vire kannattelee eteenpäin. Tuuva ei liikaa synkistele etukäteen, vaikka huippu-urheiluun kuuluvat ylä- ja alamäet.

– Tämä rasitus ei yhtään tunnu, kun voittaa. Jos tulee heikompia kausia, meillä on kuitenkin varsin kapea rosteri. En edes ajattele loukkaantumisia, mutta niitä todennäköisesti jossain kohdassa tulee – miten sitten reagoidaan, se on sen ajan murhe. Nyt vain yritetään yltää kaiken aikaa kovempiin saavutuksiin, Tuuva sanoo.

Tähtäin asetettu pudotuspeleihin

Erinomaisesta alkukaudesta huolimatta jalat pidetään Kiteellä tiukasti kentän pinnassa. Tuuva kuitenkin jo väläyttää mahdollisuutta lähteä kiusaamaan ennakkosuosikkeja pudotuspeleissä, joissa ottelusarjat pelataan poikkeuskaudella paras kolmesta -järjestelmällä.

– Meillä tavoite on kahdeksan sakkiin. Jos saadaan syksyyn saakka näin raikkaasti pelattua, sitten voimme olla ilkeitäkin. Se on tietysti vielä turhan aikaista sitä spekuloida. Tässä on paljon pelejä ja paljon tapahtuu ennen kuin runkosarja on pelattu.

– Peli kerrallaan mennään eteenpäin ja koitetaan pitää positiivinen vire yllä. Ihan varmasti tappioputkiakin tulee ja sitten joukkuetta koetellaan. Nyt on henkisesti helpompaa, kun kaikki menee, kuten on suunniteltu.

Tässä vaiheessa mieli on kiteeläisittäin iloinen ja levollinen. Otteluita pelataan todella tiiviiseen tahtiin, joten voittoja ei voi jäädä pitkäksi aikaa juhlimaan, eikä toisaalta tappioita murehtimaan. Tuuva jatkaa nöyrää työntekoa nuoren joukkueensa kanssa, ottelu kerrallaan.

– Ote ei ole oikeastaan yhtään lipsunut, mitä nyt Hyvinkäällä ensimmäinen vuoro. Välillä, kun tulee tuollainen tyrmäys, niin ei kukaan ala ainakaan luulemaan liikoja. Tässä sarjassa palautetaan äkkiä maanpinnalle, jos napit aukeavat.

– Hyvä usko on hommaan. Kaikki ovat kuin kotonaan tässä joukkueessa ja fiilis on korkealla. Tästä on hyvä jatkaa.

Miesten Superpesistä torstaina 16.7.

Imatra – Hyvinkää 18.00 Ennakkoliput
Kitee – Siilinjärvi 18.00 Ennakkoliput
Seinäjoki – Sotkamo 18.00 Ennakkoliput