19 seuraa on varmasti järjestämässä pesiskoulua n. 25 paikkakunnalla. Lisäksi kuusi seuraa on vielä epävarmoja pesiskoulun järjestämisestä. Haastattelimme uutista varten kahta uutta pesiskoulurehtoria.

 

Jenni Kleimola, Mikkelin Pallonlyöjät

Miltä tuntuu olla ensimmäistä kesää pesiskoulurehtorina? Miten pesiskoulun järjestelyt ovat lähteneet käyntiin?

-Kyllähän tämä vähän alkuun jännittää, mutta suunnittelut ja järjestelyt ovat menneet kaikki hyvin, joten eiköhän pesiskoulusta tule onnistunut.

Kuinka pitkällä pesiskoulun suunnittelu ja toteutus on? Tuliko alkuperäiseen suunnitelmaan muutoksia koronan vuoksi?

– Meillä on jo pesiskoulut suunniteltu heinäkuun puoleen väliin asti ja ensimmäiset kerrat ovat jo ensi viikolla kahdessa ikäryhmässä. Suunnitelmiin ei oikeastaan tullut muutoksia, kun 1.6. saa jo enemmän ihmisiä kokoontua kentälle.

Kuinka hoiditte pesiskoulun markkinoinnin, kun esim. koulukierroksia ei voitu järjestää kouluilla?

– Meidän markkinointi on ollut pääosin Wilman ja nettiin laitettujen mainosten varassa. Järjestimme lisäksi ilmaisen tutustumiskerran, johon sai tulla kaikki halukkaat testailemaan miltä tuntuisi olla pesiskoululainen. Siellä jaettiin myös flyereita koulusta.

Mitä odotatte pesiskoulukesältä?

– Odotamme onnistunutta pesiskoulua ja innostuneita lapsia, joille voidaan kesän aikana tuottaa iloa ja onnistumisia pesiksen parissa!

 

Reetta Kangaslampi, Viinijärven Urheilijat

Miltä tuntuu olla ensimmäistä kesää pesiskoulurehtorina? Miten pesiskoulun järjestelyt ovat lähteneet käyntiin?

– Odotan alkavaa pesiskesää innolla. Tällä hetkellä on vielä vaikea ennustaa, miten koronatilanne vaikuttaa kesän toimintaan, mutta näyttäisi positiivisesti siltä, että toiminta pyörii normaalisti. Pesiskoulujen järjestäminen on alkanut suunnittelulla ja pesiskoulutoiminnan esittelyillä eri kentillä. Yritämme tavoittaa mahdollisimman suuren lapsimäärän, jotta monet kuulisivat pesiskouluista.

Kuinka pitkällä pesiskoulun suunnittelu ja toteutus on? Tuliko alkuperäiseen suunnitelmaan muutoksia koronan vuoksi?

– Alkuperäiseen suunnitelmaan tuli muutoksia etenkin pesiskoulun esittelyjen puolesta. Alunperin oli tarkoitus tehdä kouluvierailuja, kuten aiempina vuosina. Nyt päädyttiin esittelemään pesiskoulutoimintaa lyhyemmin eri kentillä.

Kuinka hoiditte pesiskoulun markkinoinnin, kun esim. koulukierroksia ei voitu järjestää kouluilla?

– Pesiskouluja on markkinoitu lehdissä ja tietoa on jaettu kouluille. Kouluista itsestään  on ollut kiinni, miten hyvin niissä on pystytty jakamaan tietoa eteenpäin.

Mitä odotatte pesiskoulukesältä?

– Eniten odotan pesiskoulukesältä lasten intoa uuden lajin parissa! Parasta on päästä tekemään lasten kanssa yhdessä heidän näköistään pesiskesää. Toivottavasti saamme mahdollisimman paljon osallistujia jokaiselle kentälle!

 

Alla on eri pesiskoulujen toteutustapoja, joista voi poimia vinkkejä.

Imatran Pallo-Veikot

Imatran Pallo-Veikot järjestävät pesiskoulun sekä Imatralla että Ruokolahdella. Pesiskoulu on viikkoina 25-29, ja yksi pesiskerhokerta kestää yhden tunnin. Pesiskoulun jatko-osa alkaa alkusyksystä elokuussa.

Koronan takia ei voitu tehdä koulukierroksia alakouluilla ja esikouluilla. Pesiskoulun suunnitelmaan tuli muutoksia, muun muassa käytännön asioihin sekä toteutukseen liittyen.

Pesiskoulua mainostettiin somessa (Facebook), ja alakouluille sekä eskareille jaettiin esitteet. Esitettä jaettiin myös sähköisesti. Seuran nettisivuille tehtiin uutinen, josta löytyy tietoa kerhoista.

 

Puijon Pesis

Puijon Pesiksen pesiskoulu alkaa kesäkuun toisella viikolla (vko 24) ja kestää kuusi viikkoa heinäkuun puoliväliin viikolle 29 saakka. Pesiskoulua järjestetään kuudessa ryhmässä kahdesti viikossa 1,15h kerrallaan. Lisäksi viikoilla 27 ja 29 on pelikerrat.

Koulukierroksia ei pystytty erityisolosuhteiden vuoksi toteuttamaan. Lisäksi pesiskoulun ryhmiä on aiempiin vuosiin verrattuna enemmän ryhmäkokojen pienentämisen vuoksi.

Kuopion alakouluille välitettiin sähköisessä muodossa pesiskoulun esittelyvideo. Lisäksi kouluille jaettiin pesiskouluesitteitä ja -julisteita. Julisteita kiinnitettiin myös lähikauppojen seinille. Pesiskoulun markkinoimiseksi järjestetään myös kesäkuun ensimmäisellä viikolla korttelipesis -kierros ympäri Kuopion alueen kenttiä.

Korttelipesis -kierrokseen voi osallistua ilman ilmoittautumista ja sitoutumista sekä maksutta.

Lisäksi pesiskoulutoimintaa markkinoidaan seuran nettisivuilla ja somekanavissa (Facebook, Instagram yms.)

 

Pesä Ysit

Pesä Ysit järjestävät pesiskoulun koko Länsi-Saimaan alueella kaikissa kunnissa ja kaupunkialueella seitsemällä eri kentällä aikavälillä 8.6.-10.9.. Pienempiä osioita on eri alueilla.

Korona on myöhäistänyt pesiskoulun ajankohtaa viikolla , mutta pesiskoulun toiminnot toteutetaan samassa laajuudessa eli niihin ei ole tullut muutoksia.

Laajat koulukierrokset sekä demotunnit jäivät nyt pois, mutta kumppanit hoitivat upeasti viestintää lähikunnissa ja muuten erilaisia sähköisenviestinnän välineitä paikallisesti.

 

Nurmeksen Sepot

Nurmeksen Seppojen pesiskoulu järjestetään Nurmeksen keskustan kentällä kesäkuusta elokuuhun 1.6.-10.8.2020. Pesiskouluryhmiä on kolme: Pesiskouluikäiset (6-12v), C-ikäiset sekä D-ikäiset.

Korona ei ole muuttanut kerhojen suunnitelmia. Ainoa muutos on se, että käsien pesusta sekä desinfioinnista on tullut pakollista.

Pesiskoulun markkinointi hoidettiin somen (Facebook) sekä paikallislehden (Ylä-Karjalan) kautta.

 

Tohmajärven Pomppu

Tohmajärven pesiskoulu alkaa tiistaina 9.6. Nymanin hiekkatekonurmella ja jatkuu ainakin elokuun alkuun asti. Yksi pesiskerhokerta kestää puolitoista tuntia.

Pesiskoulu oli alun perin tarkoitus aloittaa jo maaliskuussa sisäharjoituksina, mutta korona esti tämän.

Pesiskoulua markkinoitiin somen (Facebook) kautta sekä keväällä koulun Wilma-sovelluksen kautta.

 

Puurtilan Kisa-Pojat

Varkauden pesiskoulut alkavat 8.6 ja kestävät 9.8 saakka. Niitä pidetään neljällä eri kentällä. Pesiskouluissa aina aikaisemmin alkava ryhmä on tarkoitettu pienimmille lapsille (4-7v) ja myöhempi isommille (8-12v).

Aikaisemmista malleista poiketen pesiskouluja ei menty esittelemään kouluille. Pesiskouluissa tulee myös olla tarkempi hygienia kanssa eikä varsinaista pesiskoulujen päätöstapahtumaa voida järjestää jos rajoitukset jatkuvat samoina.

Markkinointi hoidettiin pääasiassa sosiaalisen median avulla (Facebook, Instagram). Ala-asteille lähetettiin mainosta sähköpostitse. Sähköpostia lähetettiin myös entisten kerholaisten vanhemmille.

 

Puumalan Viri

Puumalan Virin pesiskoulu alkaa kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Kerhoja pidetään kerran viikossa 3.6. alkaen kesäkuun ajan ja mahdollisesti myös heinäkuussa Puumalan pesiskentällä.

Korona on muuttanut pesiskoulun suunnitelmaa. Pesiskoulun oli tarkoitus alkaa jo maaliskuussa ja pienemmille huhtikuussa.

Pesiskoulua mainostettiin Puumalan Virin Facebook-sivuilla, pesisjaoston Facebook-sivuilla sekä Pointin kautta.