Savo-Karjalan alue järjesti alkuvuonna pesisliikkarin tukipaketin haun, johon saivat osallistua kaikki halukkaat seurat alueeltamme. Tukipaketin saajiksi valittiin alkuperäisen suunnitelman mukaisesti kahdeksan seuraa.

Pesisliikkarin tukipaketti myönnettiin kyseisille seuroille:

  • Pesä Ysit
  • Imatran Pallo-Veikot
  • Joensuun Maila
  • Viinijärven Urheilijat
  • Nurmeksen Sepot
  • Puurtilan Kisa-Pojat
  • Puijon Pesis
  • Siilinjärven Pesis

 

Pesisliikkarin tukipaketti sisälsi välinepaketin, jossa oli erilaisia välineitä pesisliikkarin tunneille. Seurat pääsivät vaikuttamaan välinepaketin sisältöön. Tukipaketti sisälsi lisäksi ohjaajakorvauksen ja materiaalipankin.

Tukipaketin saamisen edellytyksenä oli pesispassien hankkiminen pesisliikkariin osallistuville lapsille.

 

Tässä uutisessa haluamme esitellä yhden pesisliikkaria järjestävän seuran, joka myös valittiin tukipaketin saajaksi. Tämä seura on Puijon Pesis. Haastateltavana pesisliikkarin ohjaaja ja seuran junioripäällikkö Aurora Mäkinen.

 

1. Missä, milloin, millä ajanjaksolla teidän pesisliikkaria järjestetään? 

Puijon Pesiksen pesisliikkarin kesän toimintakauden ajankohta on kesäkuun toiselta viikolta (vko 24) elokuun puoliväliin viikolle 33 saakka. Pesisliikkaria järjestetään kahdessa ryhmässä, joista kumpikin ryhmä kokoontuu kerran viikossa.

Pesisliikkarin ajat ja paikat:

Ti klo 17.30-18.30 Koulupuiston sorakenttä
To klo 17.30-18.30 Pyörön koulun sorakenttä

Puijon Pesiksen pesisliikkarissa lapset jaetaan pienempien 3-4 -vuotiaiden ja isompien 5-6 -vuotiaiden ryhmiin lasten kehitystason huomioimiseksi. Pesisliikkarimme tärkeimpiä tavoitteita on liikunnallisuuteen kannustaminen, ryhmässä toimimisen opettelu sekä onnistumisen kokemukset.

 

2. Minkä verran teidän seuran pesisliikkarissa on lapsia mukana?

Kesäkaudella pesisliikkarissa on mukana 47 lasta.

 

3. Miten olette markkinoineet tänä vuonna pesisliikkaria, kun päiväkoteihin ja eskareiden ei ole päässyt tekemään esittelykierroksia?

Pesisliikkarin ja pesiskoulun markkinoimiseksi jaoimme Kuopion alakouluille pesiskoulu- ja pesisliikkariesitteitä sekä veimme kauppojen ja koulujen ilmoitustauluille julisteita. Markkinoimme pesisliikkaritoimintaa myös sosiaalisen median viestimien kuten Facebookin ja Instagramin kautta. Lisäksi järjestimme kaksi avointa tutustumiskertaa, joihin oli mahdollista tulla kokeilemaan pesisliikkaritoimintaa ilman ilmoittautumista ja sitoutumista sekä maksutta.

 

4. Miksi päädyitte hakemaan Savo-Karjalan alueen pesisliikkarin tukipakettia?

Päädyimme hakemaan Savo-Karjalan alueen pesisliikkarin tukipakettia, jotta voisimme tarjota mahdollisimman monelle päiväkoti-ikäiselle lapselle kohtuullisen edullisen ja matalankynnyksisen vapaa-ajan harrastusmahdollisuuden.

 

5. Mitä hyötyä seurallenne on ollut pesisliikkarin tukipaketista?

Pesisliikkarin tukipaketin ohjaajakorvaustuen myötä pystyimme palkkaamaan pesisliikkariin useamman ohjaajan ja tätä kautta ottamaan jokaisen lapsen yksilönä paremmin huomioon. Tukipaketin välinetuen myötä saimme myös laajennettua seuramme pesisliikkarivälineitä. Tukipaketin ohjausmateriaalista saimme myös uusia ideoita pesisliikkarin sisällön suunnitteluun.

 

6. Mitä teidän liikkarissa tehdään, miten tunnit on suunniteltu?

Puijon Pesiksen pesisliikkarissa kehitetään monipuolisesti päiväkoti-ikäisten lasten liikunnallisia ja motorisia perustaitoja sekä harjoitellaan pesäpallon lajitaitoja erilaisten pelien ja leikkien kautta.

Pesisliikkarin ohjauskerrat on suunniteltu sisällölliseltä rakenteeltaan neljään vaiheeseen. Alussa jokin alkulämmittelyleikki (esim. hippa), toisena liikunnallisia ja motorisia perustaitoja kehittävä harjoite kuten esimerkiksi viestijuoksu erilaisilla etenemistyyleillä ja kolmantena jokin pesäpallon lajitaitoharjoite kuten pesiskimble tai tunnelipesis. Lopuksi jokin loppuverryttelyleikki kuten pesisliikkarilaistemme suosikit ”Kuka pelkää Puijon peikkoa?” -leikki tai polttopallo. Pesisliikkaritunnin päätteeksi ohjaajat ja pesisliikkarilaiset kokoontuvat vielä loppurinkiin, jossa jokainen pääsee kertomaan oman suosikkileikkinsä tai -pelinsä kyseiseltä ohjauskerralta.

 

7. Millaista on olla pesisliikkarin ohjaajana?

Pesisliikkarin ohjaajana toimiminen on silloin tällöin hieman haastavaa, mutta myös erittäin antoisaa ja palkitsevaa. Lapsien ilon ja onnistumisen kokemukset sekä innostuneisuus antavat ohjaajalle välittömän myönteisen palautteen ohjauskerran onnistumisesta.

 

Puijon Pesiksen pesisliikkari -toimintaan voit tutustua täällä.