Kuhmon Kivan kasvatti on itsekin debytantti viuhkan varressa pääsarjatasolla. Viime kaudella Komulainen toimi Pesä Yseissä Ville Lantan aisaparina.

– Toinen vuosi on itsellä ylipäätään naisten Superpesiksessä eikä talvella kovin montaa harjoituspeliäkään päästy pelaamaan. Vähitellen alkavat olla sarjan pelaajat tutumpia. Itselläkin rutiinitaso on vielä hakemista ja oppimista siitä, mitä pelin aikana tapahtuu.

Takana on kummallinen talvi ja vielä kummallisempi kevät. Ovet kävivät Lappeenrannassa ja lähtijöiden listaan lisättiin usean avainpelaajan nimet. ”Karkkikin” vietiin, kun vuosien luottopelaaja Marianne Roiha siirtyi sarjanousijan riveihin opiskelukaupunkiinsa Joensuuhun. Kaiken päälle iski koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne eikä Pesä Yseissä oltu kaiken aikaa edes täysin varmoja sarjaan osallistumisesta.

– Onhan tämä aika poikkeuskausi ollut. Työmäärä on ollut melkoinen, kun paljon on Pesä Yseillä joukkue vaihtunut ja nuorentunut. Pelinjohtajakin on uusi. Oman aikansa se otti miettiä, mitä painotettavia asioita meillä pitää joukkueella olla, Komulainen myöntää.

– Ehkä oli talvella vielä hankala sitä tasonmittausta nähdä, missä asioissa olemme hyviä ja missä on paljon kehitettävää. Nytkin tässä vaiheessa vielä rutiinitasoa paljon puuttuu. Nämä ovat tosi opettavaisia pelejä meille, kovia pelejä. Kaikki otetaan vastaan. Toivotaan, että jotakin peleistä aina jää käteen, Komulainen lisää.

Nuorille pelaajille upeita mahdollisuuksia ja kehittymisen paikkoja

Vaikka Pesä Yseille ei paljoa lupailla alkaneen kauden sarjassa, statistin rooliin joukkue ei aio suostua. Periksiantamattomuus, ennakkoluulottomuus ja yllätyksellisyys ovat hyveitä joukkueelle, joka pääsee vapautuneesti haastamaan ennakkoon vahvempiaan.

– Menestyksen pitää pohjautua pitävään ulkopeliin. Siitä pitää saada yhtenäisempää ja asioita selkeästi sovittua. Yksilöillä ei välttämättä aivan fyysinen taso riitä huippusuoritusten tekemiseen, joten ulkopelin pitää pohjautua ennakkoon sovittuihin asioihin. Pidettäisiin pelit vähäjuoksuisina ja saataisiin sitä kautta onnistumisia koko pelissä, Komulainen miettii.

Suuri ilonaihe joukkueessa ovat nuoret tulevaisuuden pelaajat. Pesä Ysien omista kasvateista Lotta Anttonen, Eveliina Kainlauri, Aino Kuittinen, Essi Rytteri, Nea Tarjavuori ja Amanda Timperi ovat murtautuneet superpesisjoukkueen rinkiin. Erityisesti Rytteri säväytti kauden avausottelussa uransa ensimmäisellä kunnarilla sekä oivaltavalla ja aktiivisella lukkaripelillään.

– Ulkopelimme perustuu Essin ympärille. Tietysti kokeneen Sarita Heikkisen panos linjassa on todella merkittävä ja rauhoittaa muiden pelaamista, Komulainen sanoo.

– Opettavainen vuosi tämä on varmasti monelle, kun päästään kunnolla pelaamaan. Ne asiat pitäisi itsekin osata, ettei ylittäisi tiettyjä välivaiheita, vaan rakentaisi peliä maltillisesti. Perusasioista täytyy lähteä liikkeelle ennen kuin lähtee liikaa kikkailemaan pelin kanssa, Komulainen tietää.

Pesä Yseissä ei haluta tehdä pesäpallosta liian vaikeaa.

– Pitää miettiä, mikä osaamistaso on niin valmennuksella kuin pelaajilla. Saa pelin uomiinsa, eikä liian vaikeita asioita lähde heti toteuttamaan.

Perjantai-illan haaste Kaupissa

Pesä Ysien joukkue jopa hieman häkeltyi Hyvinkäällä, kun taululla loistivat nopeassa tahdissa hulppeat lukemat 0–8.

– Oli se vähän shokkialkukin meille. Ei odotettu sitä, että päästäisiin tuolla tavalla pyörittämään peliä, Komulainen totesi.

Jo itsessään avausottelu Ruudun päälähetyksenä oli usealle superpesisdebytantille raastavan jännityksen paikka, mutta samalla todella hieno hetki urheilijan uralla. Nyt se on kuitenkin takana ja jännitykset jännitetty. Pesä Ysit on Komulaisen johdolla kääntänyt katseensa jo vahvasti Tampereen perjantai-iltaan, jossa joukkuetta odottaa yksi mestarisuosikeista, Manse PP:n tähtisikermä.

– Kova haaste on tulossa sieltä ulkopelin osalta. Enemmän pitää uskaltaa ykköskeulalle tehdä isompia valintoja, etteivät aivan automaattisesti pääse tilannetta rakentamaan. Rohkeammin tarvitaan luottoa omiin ratkaisuihin ulkopelissäkin, sillä teemalla mennään.

– Sisäpelin puolelta tulee eteen kovia tilanteita, niin oli Tahkoa vastaan ja niin on Mansea vastaan. Huippulukkareita siellä on vastassa. Etenemistä pitää kehittää ja saada tasalaatuisuutta (pesiltä) lähtöihin.

Naisten Superpesis jatkuu neljän ottelun voimin perjantaina. Ruudun päälähetyksessä ja VeikkausTV:ssä nähdään huippuottelu Kempeleen Kiri-Lapuan Virkiä.

Pesä Ysit avaa kotonaan ensi viikon keskiviikkona kello 18, kun Vanhalla Kentällä vierailee kahden edellisen kauden Suomen mestari Kirittäret Jyväskylästä. Lisätietoa: www.pesaysit.fi.