Uutista varten haastattelimme alueeltamme sekä isoja että pieniä seuroja ja kyselimme heidän talviharjoitteluolosuhteistaan sekä toiveistaan parannusten suhteen.

 

Siilinjärven Pesis

Siilinjärven Pesiksen joukkueet harjoittelevat talvisin pääosin Ahmon koulun liikuntasalissa, Siilinlahden koulun palloilusalissa sekä Hamulan koulun liikuntasalissa. Lisäksi joukkueet käyttävät Ahmon koulukeskuksen kuntosalia. Edustusjoukkueiden yhteistyökumppanina on liikuntakeskus Fressi, missä pelaajat hoitavat kuntosalitreenit.

Ahmon koulun liikuntasali on pesäpalloharjoitteluun hyvin soveltuva iso liikuntasali (27 x 45 m (1215 m2), jaettavissa kolmeen lohkoon). Siilinjärvellä on myös jalkapalloseuran ylläpitämä Yara Areena, mutta se on pesäpalloiluun liian kylmä ja hämärä halli, joten siellä harjoituksia pidetään korkeintaan alkusyksystä sekä loppukeväästä.

Juoksutreenin edustusjoukkueet käyvät tekemässä Kuopiossa Kotkankallion väestönsuojassa. Joukkueilla on myös yksittäisiä vuoroja Kuopio-hallissa tai Kuopion uudessa Lippumäen ylipainehallissa, mutta nämä ovat harvinaisempia vuoroja.

Lisäksi tänä talvena seura rakensi itse Mantun vanhan talon tiloihin oman lyöntipaikan/kuntosalinurkkauksen, missä pääsee lyömään verkkoon tai tekemään kuntosalitreenin.

Seura on tyytyväinen heille myönnettyjen vuorojen määrään Siilinjärvellä, mutta koska siellä ei ole ainakaan vielä palloiluhallia, lisää vuoroja kaipailtaisiin Kuopio-halliin tai Lippumäen ylipainehalliin.

Haasteena on se, että Ahmon koulun liikuntasalia käytetään myös muiden lajien ottelu- tai turnaustapahtumiin sekä muihin tapahtumiin. Ne syövät harjoituskertoja ja kyseisille kerroille pitää löytää korvaava paikka. Lisäksi ylioppilaskirjoitusten aikaan Ahmon koulun liikuntasali on pois liikuntakäytöstä n. kolme viikkoa, niin myös tuona aikana on päästävä muille paikkakunnille harjoittelemaan.

Tilanne helpottunee ensi keväänä, kun remontissa ollut Siilinjärven Vuorelan koulu ja n. 900 m2 liikuntasali valmistuu.
Siilinjärvelle tulisi saada myös oma palloiluhalli, minkä yhteydessä on myös 3-6 radan juoksusuora. Mikäli Ahmon koulun ja ensi talvena valmistuvan Vuorelan koulun liikuntasalin lisäksi Siilinjärvelle saataisi juoksusuoralla varustettu palloiluhalli, niin talviharjoitteluolosuhteet Siilinjärvellä olisivat jo todella hyvät.

Isossa kuvassa seuran talviharjoittelu on sujunut hyvin.
Eniten muut seurat saavat tasoitusta  siinä, että joukkueet pääsevät isoon halliin harjoittelemaan todella harvoin.
Toinen iso haaste on ollut korvaavien tilojen löytäminen, mikäli Ahmon koululla on joku toinen tapahtuma. Sali- / hallivuorojen saantiin on saanut käyttää runsaasti aikaa, mielikuvitusta ja rahaa. Harjoituksia on pidetty Kuopion lisäksi muun muassa Maaningalla ja Iisalmessa.

 

Suonenjoen Vasama

Joukkueet harjoittelevat Sammalselän koulun liikuntasalissa, joka on melko pieni – vain hieman suurempi kuin lentopallokenttä. Salissa on lyöntiverkko, joka kiinnitetään väliverhoon. 2021 Suonenjoelle valmistuu liikuntahalli, johon on luvattu laittaa lyöntiverkko. Tämä merkitsisi harjoitustilan suurenemista.

Seurassa iso osa lapsista harrastaa talviaikaan myös muita lajeja ja siksi joukkueiden harjoituksia voi olla vain kerran viikossa. Salin pienuus hankaloittaa harjoittelemista hieman, mutta muuten seura on tyytyväinen harjoitteluolosuhteisiin.

 

Joensuun Maila

Seuran harjoittelupaikkoja ovat koulujen salit, Joensuu Areenan nurmet sekä yleisurheilualueet, Salamaluola (n. 200m2, pääasiassa lyöntiharjoitteluun), Rantakylän jalkapallohalli sekä useat kuntosalit. Seurassa ollaan tyytyväisiä yhteistyöhön Joensuun kaupungin kanssa; harjoitusvuorojen määrä on toistaiseksi ollut riittävä laadukkaan junioritoiminnan toteuttamiseen.

Suomalaisessa urheilussa on harvoin mahdollisuus toteuttaa täysin optimaalisia harjoitusolosuhteita. Siksi olennaista on tehdä parhaansa niissä puitteissa, mitkä ovat milloinkin käytettävissä. Aina voisi viilata kaikenlaista, mutta seurassa tiedostetaan, että Joensuussa ollaan puitteiden puolesta onnekkaassa asemassa.

Talviharjoittelu on sujunut koko seura huomioiden erinomaisesti. Viime viikosta eteenpäin on ollut vähän hankaluuksia vallitsevan tilanteen takia, mutta vaikean jakson jälkeen tullaan vahvempina takaisin.

 

Pesä Ysit

Joukkueet harjoittelevat Kourulan palloiluhallissa, uusitussa Urheilutalossa sekä Ukonniemi Areenalla. Seuralla on tarpeisiinsa nähden riittävästi vuoroja, mutta aina ei vaan satu kaikki palaset ihan täydellisesti kohdilleen. Viikottainen tuntimäärä on riittävällä tasolla.

Lappeenrannassa ei ole isoa hallia edelleenkään, missä pesistä voisi harjoitella, ja nykyinen paikkakin on purku-uhan alla koko ajan. Harjoituskausi on sujunut puoleen väliin maaliskuuta asti loistavasti ja viime päivän enemmin yksilöharjoittelun merkeissä koronan johdosta.

 

Puurtilan Kisa-Pojat

Seuran harjoituspaikkoja ovat koulujen liikuntasalit sekä tennishalli. Kuluvana talvena oli alkuun vaikea saada riittävästi harjoitusvuoroja, sillä saleja on vähän ja niitä käyttäviä seuroja ja joukkueita on paljon. Vuoden vaihteessa tilanne korjaantui, kun seura sai vuoroja aivan uudesta lukion salista.

Siellä, missä joukkueet harjoittelevat, salit ovat melko pieniä, joten ensi talvelle toivotaan saavan salivuoroja isommista saleista. Talviharjoittelu on kuitenkin sujunut pääpiirteittäin ihan ok lähtötilanteeseen nähden. Korona on kuitenkin hankaloittanut arkea ja harrastustoimintaa.