Ensimmäisiä viitteitä joukkueen uudesta aikakaudesta saadaan miesten Halli-SM-turnauksessa, joka käynnistyy Joensuun ja Siilinjärven Pesiksen kohtaamisella sunnuntaina. Pesäpalloasiantuntija Antti Eteläpää uskoo, että muutoksista huolimatta hallitseva mestari on vaikeasti lyötävissä alkavalla kaudella.

– Menestysjoukkuekin vaatii jossain kohtaa uusiutumista. Joku voisi ajatella, että Joensuu on heikentynyt, mutta vastaavasti tilalle tuli kovat vahvistukset. Lisäksi omat juniorit ovat varmasti harjoitelleet hyvin syksyn. En näe, että joukkue olisi heikentynyt. Joensuu kuuluu ehdottomiin mestarisuosikeihin alkavalla kaudella.

Kaksi voittamisen kulttuuria yhdistyvät, kun pelinjohtajaksi siirtyy Mikko ”Doksa” Korhonen. Sotkamon Jymyn kasvatti on voittanut pelaajana kahdeksan ja pelinjohtajana kaksi Suomen mestaruutta.

– Upea rekrytointi. Kun Juhani Lehtimäki lähti, professorina tunnettu Mikko Korhonen oli parasta, mitä oli saatavilla. Lisäksi Mikko Lahtinen tuo valmennustiimiin mahtavasti osaamista, Eteläpää kehuu.

– En usko, että ajattelutapa pelistä radikaalisti muuttuu. Johtavat pelaajat – Juha Puhtimäki, Aleksi Rautiainen ja kumppanit – ovat vahvoja ja olleet mukana luomassa JoMalle ominaista pelitapaa. Korhonen lähtee todennäköisesti jalostamaan sitä edelleen.

Huippujoukkueelta odotetaan tietysti menestystä, mutta seuran tulevaisuuden kannalta perusta on turvattu. Joensuun Maila kuuluu johtaviin pesäpallo-organisaatioihin Suomessa useammalla mittarilla. Nyt myös seuran naiset nousivat Superpesikseen.

– JoMa näyttää tällä hetkellä suuntaa pesäpallolle niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Petri Pennanen pitää ohjaksia käsissään nuorten valmennuspuolella ja toimitusjohtaja Jonne Kemppainen vie yhdessä tiiminsä kanssa seuraa kokonaisvaltaisesti eteenpäin, Eteläpää näkee.

Pelaajaliikennettä molempiin suuntiin

Viime vuonna Joensuu voitti Suomen mestaruuden myös hallissa. Tositoimiin päästään perjantaina, kun tammikuun tasauksen harjoitusottelussa asettuu vastaan paikalliskilpailija Kiteen Pallo -90. Sunnuntain vastustaja Siilinjärvi puolestaan kohtaa Sotkamon Jymyn Kuopion Lippumäen ylipainehallissa.

Alkavalle kaudelle Joensuun kokoonpanosta ovat poissa Jussila ja jokeritykki Juha Niemi, mutta joukkuetta vahvistavat kovat nimet Antti Hartikainen, Topi Hurskainen ja Simo Vainikainen.

– Hankinnat osoittivat seurajohdolta hyvää pelisilmää. Joukkueessa on sopivasti nuoria ja kokeneita pelaajia. Mielenkiintoista on nähdä, miten takakenttä pelaa, kun sinne ovat tarjolla Topi Hurskainen, Lauri Kivinen ja Konsta Piironen. Jokeripaidassa taas monipuolinen Kivinen antaisi mahdollisuuksia mihin vaan ja Piironen oli viime kaudella nopeimpia etenijöitä 2-3-välillä.

Siilinjärvi palasi 21 vuoden tauon jälkeen miesten Superpesikseen viime kaudella. Minimitavoite täyttyi, kun joukkue uusi sarjapaikkansa. Tulosten takana näkyi myös paljon positiivista.

– SiiPe ansaitsi paikkansa Superpesiksessä. Joukkue on nyt vuoden kokeneempi ja tosi pirteä, vaikka Simo Vainikainen sieltä lähtikin, Eteläpää toteaa.

– Sisäpeli on vähän sellainen ”savolainen nallipyssy”, mutta omilla vahvuuksillaan joukkue pelaa taktisesti hyvää pesistä ja on varmasti harjoitellut hyvin. Uskoisin, että joukkue pelaa laadukkaammin kuin viime kaudella, Eteläpää lisää.

Siilinjärven joukkueessa on vahvasti mukana omia kasvatteja. Matias Hänninen voitti Joensuun Mailan väreissä kaksi Suomen mestaruutta ja hakee nyt lisää vastuuta yksivuotisella vuokrasopimuksella. Mielenkiintoisia nimiä ovat nuoret tulevaisuuden pelaajat, kuten 2001-syntyneet Sebastian Lahti ja Aatu Roivainen sekä 2002-syntynyt Roni Vainikainen.

Herkulliset asetelmat superpesiskaudelle

Superpesiskausi näkyy jo horisontissa, vaikka eteläiseen Suomeen talvi ei edes vielä ole saapunut. Joensuu ja Siilinjärvi kohtaavat Halli-SM-avausottelussa sunnuntaina. Liki kolmen viikon tauon jälkeen jatketaan sekä naisten että miesten alkulohko-otteluilla 1.-2.2. Ruutu Urheilun Fanikamera seuraa kaikkia alkulohkojen otteluita suorissa lähetyksissä ja ottelut ovat mukana Veikkauksen vedonlyönnissä.

Miesten neljän parhaan lopputurnaus pelataan Kuortaneella 14.-15.3. ja naisten vastaava Tampereella 22.3. Ruutu näyttää lopputurnausten kaikki ottelut kevyemmän tuotannon monikameralähetyksinä.

Eteläpää mehustelee jo täysillä tulevaa superpesiskautta.

– Alkavasta vuodesta ennustan entistä mielenkiintoisempaa miesten Superpesiksessä, kun asemat keulassa vain tiivistyvät. Mielenkiintoa on luvassa naisten Superpesikseenkin, jossa pelaajasiirrot ovat heiluttaneet voimasuhteita.

Puitteet ovat kohdallaan sunnuntain avausottelussa, jossa voidaan jo hyvin nähdä vuosikymmenen ensimmäinen kunniajuoksu.

– Paikkana Joensuu Areena on erinomainen ja halleista kaikkein lähempänä kesän olosuhteita. Korkeutta on yli 30 metriä ja alusta on paras mahdollinen. Kun verkot nostetaan ylös, läpäreille (läpilyönneille) ja kunnareille jää tilaa, Eteläpää hehkuttaa.

Talvikaudesta on muodostunut joukkueille yhä tärkeämpi osa kesään valmistautumista. Trendin odotetaan jatkuvan tulevina vuosina, kun olosuhdepuolella mennään eteenpäin. Eteläpää näkee talvikaudella tehtävät kokeilut ja oman pelin hiomisen merkittävänä ajatellen tulevaa kesää.

– Halliin halutaan satsata, kyllä ne pelit otetaan tosissaan. Pelaaminen talvella on pelaajille terapiaa ja samalla oman joukkueen taso päästään testaamaan sopivin väliajoin.

– Halli-SM:n suhteen tuntuu, että turnauksen merkitys on vain kasvanut. Talven ottelut valmistavat kohti kesää, jolloin joukkueen tulee olla heti toukokuussa valmiudessa niin, että peli lähtee hyvin käymään.

Oman mausteensa Halli-SM-otteluihin lisää turnauksen kilpailujärjestelmä, sillä yksikin tappio voi suistaa joukkueen ulos jatkosta. Eteläpää uskoo, että useampi joukkue on hahmotellut maaliskuun kalenteriinsa merkintää lopputurnauksesta.

– Jokainen joukkue haluaa lopputurnaukseen, sillä muuten ei ole pelejä maaliskuussa. Tasonmittausta ja oman pelin kehittymisen seurantaa suhteessa muihin tarvitaan sopivin väliajoin.

Otteluohjelma, kilpailumääräykset ja muut tiedot Halli-SM-turnauksista löytyvät osoitteesta www.superpesis.fi/halli-sm. Sunnuntain ottelun kokoonpanot julkaistaan lauantaina aamupäivästä.