Menestyjät puhdistivatkin palkintopöytää. Toisen peräkkäisen miesten Suomen mestaruuden voittaneesta Joensuun Mailasta tulevat vuoden miespelaaja Tuomas Jussila ja valmennustiimi pelinjohtaja Juhani Lehtimäen johdolla. Koko joukkueen huikea saavutus ja alkukauden vaikeuksien kääntäminen voitoksi noteerattiin pesistekona. Tulevaisuuskin näyttää lupaavalta, mistä ovat osoituksena junioripelaajien palkinnot ja vuoden juniorivalmentajan Mikko Varosen ansiokas työ pesäpallon eteen.

Vuoden seuraksi arvostetun Joensuun Mailan naiset nousivat Ykköspesiksen voittajana Superpesikseen ja Siilinjärven Pesis toisti saman tempun kukistamalla Superpesiskarsinnassa Lappajärven Veikot. Molemmat huomioitiin erikoispalkinnolla, samoin kuin Ykköspesikseen noussut Puijottarien naisjoukkue Kuopiosta. Vuoden junioriseuran tittelin vei lappeenrantalainen Pesä Ysit, jolla on aikuisten ja juniorijoukkueiden lisäksi erittäin laaja pesiskoulu ja monipuolista matalan kynnyksen toimintaa. Pesä Ysit on lisenssimäärillä mitattuna alueen suurin seura 465:llä lisenssillä.

Vuoden naispelaaja Marianne Roiha.

Vuoden tyttöpesäpalloilija on Siilinjärven Pesiksen vasta 16-vuotias Johanna Pirskanen, joka palkittiin valtakunnallisesti naisten Ykköspesiksen parhaana lukkarina.

Vuoden tyttöpesäpalloilija Johanna Pirskanen. Kuvaaja: Katja Vainikainen

Toisen Itä-Länsi-ottelunsa pelannut Marianne Roiha arvostettiin puolestaan vuoden naispelaajaksi. Pesä Ysien kasvatti tehtaili uransa ennätystehot toistaiseksi ja sijoittui kärkilyöntitilaston kuudenneksi 127 onnistumisella. Ura jatkuu kaudella 2020 ensi kertaa Lappeenrannan ulkopuolella, Superpesikseen nousseen Joensuun Mailan joukkueessa.

Menestyjän erikoispalkinnon saanut Kiteen Pallo -90 herätti huomiota vanhimmissa juniori-ikäluokissa voittamalla historiallisen A-poikien Suomen mestaruuden ja B-poikien SM-hopeaa. Ikärajat muuttuvat pesäpallossa ensi vuodelle, joten A-poikaikäluokka jää historiaan ja B-poikia ovat jatkossa 17-19-vuotiaat. Kiteen mestarijoukkueen Hannes Pekkinen palkittiin Savo-Karjalan vuoden poikajuniorina ja pelinjohtaja Saku Havukainen vuoden nuorisovalmentajana.

Menestyksen takana vahva perustyö

– Perustyön merkitystä ei pidä unohtaa. Siellä luodaan hyvin merkittävää perustaa koko alueen pesäpallotoiminnalle, totesi Savo-Karjalan alueen puheenjohtaja Rauno Airas palkintojenjakotilaisuuden alla.

Erinomaisesta esimerkistä käyvät korvaamattoman arvokkaassa seuratyössä ansioituneet Matti Kauppinen Nerkoon NeNu-Pesiksestä, Minna Kettunen Ilomantsin Urheilijoista, Hannu Surakka Kesälahden Urheilijoista ja Jouni Vainikainen Puijon Pesiksestä.

Oma lukunsa on johtoryhmän pytyn saanut pitkän linjan pesäpallotoimija Matti Mansikka, jolla on takana 40 vuoden ura pelkästään huippupesäpallon parissa. Mansikka hengittää pesäpalloa joka solullaan ja toimii sydämellään lajin parhaaksi kaudesta toiseen.

Pesäpalloliiton Savo-Karjalan alueen palkitut 2019

Parhaat pelaajat:
Naispelaaja: Marianne Roiha, Pesä Ysit, Lappeenranta
Miespelaaja: Tuomas Jussila, Joensuun Maila
Tyttöjuniori: Johanna Pirskanen, Siilinjärven Pesis
Poikajuniori: Hannes Pekkinen, Kiteen Pallo -90
C-tyttöpelaaja: Johanna Pirskanen, Siilinjärven Pesis
C-poikapelaaja: Arttu Rissanen, Puijon Pesis, Kuopio
D-tyttöpelaaja: Veera Varonen, Kiteen Pallo -90
D-poikapelaaja: Topias Kaksonen, Kiteen Pallo -90
E-tyttöpelaaja: Mona Asikainen, Viinijärven Urheilijat
E-poikapelaaja: Sulo-Veikko Varonen, Joensuun Maila

Parhaat valmentajat ja tuomarit:
Valmentaja / valmennustiimi: Joensuun Maila (Juhani Lehtimäki, Antti Väistö, Henri Lomu, Jukka-Pekka Tanskanen, Noora Kolunsarka)
Nuorisovalmentaja: Saku Havukainen, Kiteen Pallo -90
Juniorivalmentaja: Mikko Varonen, Joensuun Maila
Tuomari: Jaakko Kuronen, Joroinen
Nuorisotuomari: Tom Rothström, Varkaus

Seuratoimijapalkitut:
Seuratoimija: Matti Kauppinen, NeNu-Pesis, Nerkoo
Seuratoimija: Minna Kettunen, Ilomantsin Urheilijat
Seuratoimija: Hannu Surakka, Kesälahden Urheilijat
Seuratoimija: Jouni Vainikainen, Puijon Pesis, Kuopio

Joukkue- ja seurapalkinnot:
Seura: Joensuun Maila
Junioriseura: Pesä Ysit, Lappeenranta
Pesisteko: Joensuun Mailan Suomen mestaruus
Menestyjä: Kiteen Pallo -90, A-poikien Suomen mestaruus ja B-poikien SM-hopea
Erikoispalkinto: Joensuun Mailan nousu naisten Superpesikseen
Erikoispalkinto: Siilinjärven Pesiksen nousu naisten Superpesikseen
Erikoispalkinto: Puijon Pesiksen nousu naisten Ykköspesikseen

Pesiskoulu ja aikuisten harrastepesis palkinnot:
Pesiskoulu-palkinto: Puurtilan Kisa-Pojat, Varkaus
Pesiskoulu-palkinto: Kiteen Pallo -90
Pesisharrastajat: Puumalan Viri

Johtoryhmän kiertopalkinto:
Matti Mansikka, Imatra