Naisten ykköspesis 

Naisten ykköspesiksen runkosarja päättyi hetki sitten ja ensimmäiset puolivälierät on jo pelattu. Runkosarjassa kamppaili yhteensä 16 joukkuetta kahdessa lohkossa. Oman lohkon sisällä sarja pelattiin kaksinkertaisena ja toista lohkoa vastaan kertaalleen. Näin ollen runkosarjan otteluita joka joukkueelle kertyi 22 ottelun verran. Savo-Karjalaa edusti kaksi joukkuetta runkosarjan lohkossa B: erittäin kelvollisella yhden kauden kokemuksella Joensuun Maila sekä nousijajoukkue Siilinjärven Pesis 

Joensuun Mailan joukkue on sekoitus nuorta taituruutta sekä vanhempaa kokemusta. Kuva: Matti Holopainen

Joensuun Maila tuntui olevan koko kesän pysäyttämätön. Joukkue kairasi alku kesän tappioitta keräten melkoisen etumatkan pisteissä. Ensimmäiset tappiot syntyivät tuplapelireissulla kesäkuussa, kun Joensuu matkusti Hämeenkyrön ja Porin vieraiksi. Molemmat ottelut päättyivät tiukasti kotijoukkueille. Tästä Joensuu ei kuitenkaan hätkähtänyt, vaan voitto kantaan palattiin heti seuraavalla pelikierroksella. Tämä voittoputki jatkui aina heinäkuun puoliväliin saakka, kunnes Kajaani nappasi Kerubi Stadionilta puhtaan yllätysryöstön. Tämän jälkeen runkosarjassa ainoastaan Roihuttaret, Helsingistä onnistui kaatamaan sarjan ennakkosuosikin. Näin ollen Joensuu kärsi runkosarjassa ainoastaan vaivaiset 4 tappiota. 

 Joensuun Mailan ulkopeli on ollut läpi kauden rautaista. Kun tähän yhtälöön lisätään vielä varma lyöntipeli ja rohkeat ratkaisut mailan varressa, saadaan juoksusuhteeksi 261-98. Joensuun 98 päästettyä juoksua on pienin lukema koko runkosarjan päästetyissä juoksuissa. Tehdyt juoksut 261 eivät kuitenkaan riittäneet kärkiluvuksi, kun A-lohkossa pelannut Pöytyä onnistui tekemään runkosarjassa 272 juoksua. 

Alkukesän tappioton voittokanta ja piste-etumatka takasivat sen, että Joensuu voitti ylivoimaisesti oman lohkonsa. Joensuu keräsi itselleen komeat 54 pistettä runkosarjassa. B-lohkon voittajana Joensuu sai kotiedun puolivälieriin, jossa vastukseksi viimeisellä kierroksella selvitti tiensä Kajaanin Pallokerho. 

Kajaani onnistui yllättämään Joensuun ensimmäisessä puolivälieräottelussa Kuva: Matti Holopainen

Puolivälieriin Joensuu lähti selvänä ennakkosuosikkina kotiedun turvin. Joensuu ei kuitenkaan osannut odottaa kainuulaista rymistystä, jonka Kajaani aiheutti ensimmäisessä puolivälierissä. Ottelu oli tiukkaa vääntöä, mutta Kajaani onnistui yllätyksessään ja ryösti Joensuulta kokonaisen otteluvoiton lukemin 1-2 (6-2, 0-4, 1-2). Vaikka Kajaanin ensimmäinen otteluvoitto yllättikin monet tahot, ei Joensuu ollut valmis antamaan Kajaanille kunniaa ottelusarjan katkaisemiseen. Seuraavana päivänä Joensuu matkasi määrätietoisesti Kajaanin vieraaksi laittaen samalla otteluvoitot tasan tylyin lukemin 0-2 (0-5, 2-11). Ottelusarjan ratkaisu siirtyi keskiviikkoon ja takaisin lähtökuoppiin Kerubi Stadionille. Keskiviikko-iltana ratkaisupeliä saapui seuraamaan huikeat 313 katsojaa. Kotijoukkue Joensuu ei antanut Kajaanille yllätysmomenttia, vaan teki töitä nöyrästi tilanne kerrallaan. Joensuu voitti ottelun puhtaasti 2-0 (4-2, 8-4), ja juhli välieriin pääsyään. 

Välieriin Joensuu saa vastuksen pääkaupungista, kun Helsingin Roihuttaret tulevat Kerubi Stadionilla ottamaan mittaa ykköspesiksen eliitistä. Joensuu ja Roihuttaret ovat kohdanneet runkosarjan aikana vain kerran. Tuolloin ottelu päättyi Roihuttarien tiukkaan kotivoittoon 1-0 (7-5, 6-6). Erityisesti ottelusarjassa kannattaa kiinnittää huomiota molempien joukkueiden lyöjäosastoon. Roihuttarien Teea-Kaisa Vikiö osoitti runkosarjan aikana todellista tulivoimaa voittamalla ykköspesiksen lyöjäkuningattaruuden komealla 83 lyödyllä juoksulla. Joensuun Laura Rajahalme oli runkosarjan lyöjätilaston kuudes 58 kotiutuksella. Rajahalme on ottanut sankarin viittaa pudotuspeleissä, ja johtaakin pudotuspelien lyöjätilastoa ylivoimaisesti 15 lyödyllä juoksulla. Luvassa on äärimmäisen tiukka ottelusarja, josta tunnetta ei puutu! 

Siipettäret on osoittanut iskukyvykkyytensä läpi kesän. Kuva: Katja Vainikainen

Siilinjärven Pesiksen ensimmäinen ykköspesiskausi eteni vaihderikkaasti, mutta lopputulokseltaan se on varsin onnistunut. Nousijajoukkueena Siilinjärvi pääsi kokemaan kovempien pelien temmon ja uudet vastustajat. Vaikka uusi sarja loi joukkueelle uusia haasteita, ei Siilinjärvi hätkähtänyt pienistä. Ensimmäisen ykköspesispelinsä se pelasi vieraissa Tyrnävän Tempausta vastaan kärsien 2-1 tappion. Tämän jälkeen Siilinjärvi alkoi napsimaan voittoja ja kiristämään tahtiaan, vaikkakin suurimmaksi osaksi voittoja tuli kahdella pisteellä.  

Siilinjärvi kärsi runkosarjassa kuusi tappiota. Tappiot tulivat kahdesti ennakkosuosikki Joensuuta vastaan sekä vieraissa Tyrnävää, Poria, Oulunsaloa ja Roihua vastaan. Kotona Siilinjärvi oli miltei lyömätön, lukuun ottamatta Joensuun ryöstöreissua Mantulle. Siilinjärvi keräsi runkosarjassa 42 pistettä tasaisesti virtaavilla pisteillä ja sarjan toiseksi vähiten annetuilla juoksuilla. Juoksusuhde 221-134 oli varsin kelpo esitys Siilinjärveltä nousijajoukkueena. Näiden valossa Siilinjärvi ansaitsi B-lohkon kakkospaikan selvällä piste-etumatkalla sarjan kolmanteen ja neljänteen sijaan, ja joukkue sai kotiedun tuleviin puolivälieriin. 

Puolivälierissä Siilinjärven vastukseksi saapui Oulunsalo. Aikaisemmin runkosarjassa otteluvoitot joukkueiden välillä olivat tasan 1-1. Heinäkuun alussa Oulunsalo korjasi kotivoiton joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa luvuin 2-1. Runkosarjan viimeisellä kierroksella Siilinjärvi pisti tilin tasoihin ottaen itselleen henkisestikin tärkeän kotivoiton lukemin 2-1. Kesän otteluhistorian nojalla molemmat joukkueista halusivat laittaa toisensa kesälomille.  

Puolivälierissä Siilinjärvi katkaisi suoraan ottelusarjan Oulunsaloa vastaan. Kuva: Katja Vainikainen

Suunnitelmissaan onnistui Siilinjärvi. Kotiedun myötä ensimmäinen puolivälieräottelu pelattiin Siilinjärvellä, jossa 221 katsojaa todisti kotijoukkueen aikeita viedä ottelusarja heti katkolle sunnuntaiksi. Siilinjärvi pelasi ulkopeliään tehokkaasti ja löylytti sisäpelissä Oulunsalon ulkokenttää. Ensimmäinen puolivälieräpeli päättyi Siilinjärven voittoon puhtaasti 2-0 (14-2, 8-1). Toinen peli pelattiin heti seuraavana päivänä Oulunsalossa. Vierasjoukkue Siilinjärvellä oli selvät sävelet aikeistaan, eikä Oulunsalo pystynyt vastaamaan tähän. Ottelusarja katkesi, kun Siilinjärvi vei ottelun nimiinsä 2-0 (1-9, 2-4) ja selvitti tiensä välieriin. 

Nyt Siipettäret matkaa Pöytyän Urheilijoiden vieraaksi ensimmäiseen välieräpeliin. Joukkueet ovat kohdanneet runkosarjan aikana kerran, kun Pöytyä saapui Siilinjärven vieraaksi. Tuolloin ratkaisu venyi aina kotiutuslyöntikilpailuun asti, kunnes Siipettäret voittivat sen 2-1. Koko ottelu päättyi Siilinjärven voittoon 2-1 (4-5, 3-1, 1-1, 2-1). Todennäköistä on, että myös tuleva ottelusarja tulee olemaan tiukkaa vääntöä puolin, jos toisin. Erityisesti huomiota ottelusarjassa kannattaa kiinnittää molempien joukkueiden kärkiin, jotka ovat sarjan nopeimpia. Myös lyöjäjokerien taisto tulee olemaan jännittävää, kun Siipettärien Petra Väistölä ja Pöytyän Petra Kaitonen ottavat toisistaan mittaa. 

Naisten ykköspesiksen välierät: 

La 17.8.  Pöytyän Urheilijat  Siilinjärven Pesis  15.00 
La 17.8.  Joensuun Maila  Roihu, Helsinki  15.00 
Su 18.8.  Roihu, Helsinki  Joensuun Maila  14.00 
Su 18.8.  Siilinjärven Pesis  Pöytyän Urheilijat  17.00 
Ke 21.8. 

(tarvittaessa) 

Pöytyän Urheilijat  Siilinjärven Pesis  17.30 
Ke 21.8. 

(tarvittaessa) 

Joensuun Maila  Roihu, Helsinki  17.30 

 

Naisten suomensarja 

Savo-Karjalan naisjoukkueet sijoitettiin suomensarjassa tänä vuonna keskilohkoon, jossa yhdistyi niin Savo, Karjala kuin myös Pohjanmaa. Alueemme naisjoukkueista Viinijärvi, Joensuu, Kuopio sekä Siilinjärvi olivat edustettuna keskilohkossa. Jännitystä nähtiin aivan runkosarjan loppuun saakka. Vasta viimeisellä kierroksella saatiin varmistus sille, ketkä lopulta pääsevät keskilohkon välieriin ja taistelemaan mahdollisesta noususta ykköspesikseen. 

Kuopion Puijottaret taistelivat itsensä runkosarjan kolmansiksi saavuttaen pitkäaikaisen unelmansa playoff-pelipaikasta. Viime vuonna joukkue jäi niukasti ulos välieristä, kun Hamina onnistui viimeisellä kierroksella kairaamaan itselleen voiton ja tiputtamaan Puijottaret runkosarjan viidensiksi. Tästä nälkäisenä joukkueella oli selvä tavoite kaudelle 2019Puijottarien unelma kävi toteen, kun runkosarjan toiseksi viimeisessä pelissä Ylihärmä kaatui vieraissa puhtaasti 0-2 ja 3 pistettä matkasi kuopiolaisten taskussa kotiin Puijonlaaksoon. Runkosarjan viimeisessä paikallispelissä Siilinjärveä vastaan panoksena Puijottarille oli runkosarjan toinen sija, mutta suunnitelma epäonnistui, kun kotijoukkue Siipettäret oli taipumaton. Nyt Puijottaret valmistautuu matkaamaan runkosarjan kakkosen Jyväskylän Kirittäret 2 vieraaksi ensimmäiseen välieräpeliin lauantaina. 

Siipettäret 2 taisteli itsensä pudotuspeleihin. Kuva: Katja Vainikainen

Siilinjärven Siipettäret 2 pelasi vaihtelevan kesän. Suuret kokoonpanomuutokset loivat oman säpinänsä pelaamiseen. Välillä taistelu oli tehokasta ja tylyä, välillä taas joukkue tyytyi nuolemaan näppejään. Ennen runkosarjan viimeistä peliä Siipettäret oli runkosarjan sijalla 6. ollen tasapisteissä Vimpelin ja Lapuan kanssa. Välimatkaa sarjan kolmantena olevaan Puijottariin oli tasan kolme pistettä. Voimaantuneena tästä Siipettäret lähtivät haastamaan Puijottaret, ja lopputulos oli varsin mieluinen. Taisteluvoitto varmisti Siipettäreille runkosarjan neljännen sijan sekä paikan välieriin. Välierät alkavat tulevana lauantaina, kun Siipettäret matkaavat runkosarjan voittajajoukkueen Ilmajoen Kisailijoiden vieraaksi. 

Viinijärven Urheilijat ja Joensuun Maila 2 jäivät ulos välieristä. Molemmat joukkueista pääsivät kesälomille viimeisen kierroksen keskinäisen pelin jälkeen. Viinijärvi voitti viimeisen paikalliskamppailun puhtaasti 2-0 (14-6, 3-2). Viinijärvi sijoittui keskilohkossa sijalle 8. ja Joensuu sijalle 10.  

Naisten suomensarjan välierät: 

La 17.8.  Ilmajoen Kisailijat  Siilinjärven Pesis  16.00 
La 17.8.  Jyväskylän Kirittäret  Puijon Pesis  ? 
Su 18.8.  Siilinjärven Pesis  Ilmajoen Kisailijat  12.00 
Su 18.8.  Puijon Pesis  Jyväskylän Kirittäret  11.00 
Ke 21.8. 

(tarvittaessa) 

Ilmajoen Kisailijat  Siilinjärven Pesis  17.30 
Ke 21.8. 

(tarvittaessa) 

Jyväskylän Kirittäret  Puijon Pesis  17.30