Siilinjärven Pesis on vuonna 1987 perustettu pesäpallon erikoisseura. Siilinjärveläisen pesäpalloilun historiaa on kuitenkin alettu kirjoittamaan jo huomattavasti aiemmin, kun ensimmäiset merkinnät suojeluskuntien välisistä pesäpallo-otteluista Siilinjärvellä on vuodelta 1922. Samalta vuodelta kuin Pesäpalloliitto on perustettu.


SiiPen seurahistorian aikuisten ensimmäinen mitali v. 1993

Ennen SiiPen perustamista siilinjärveläisestä pesäpallotoiminnasta vastasi Siilinjärven Ponnistuksen (SiiPo) pesäpallojaosto, jonka ensimmäisen SM-mitalin voitti vuonna 1942 pronssille sijoittunut A-poikien joukkue. Pesiksen huippuvuodet Siilinjärvellä sijoittuvat 1980-luvun loppuun ja 1990-luvulle. Kaudeksi 1986 miesten mestaruussarjaan noussut SiiPon joukkue yllätti monet ja voitti SM-hopeaa. Kolmena vuonna 1993–1995 SiiPen naisten kaulaan ripustettiin SM-hopeamitalit. Vuonna 1996 SiiPessä pelattiin Superpesistä neljän eri joukkueen voimin, kun miehet, naiset sekä tytöt ja pojat pelasivat Superpesistä omissa sarjoissaan. Menestysvuodet huipentuivat SiiPen naisten Suomen mestaruuteen vuonna 1999.

SiiPen miehet nousivat Superpesikseen ja naiset Ykköspesikseen kaudelle 2019.

Pitkän ja osin menestyksekkään historian myötä Siilinjärveä pidetään perinteikkäänä pesäpallopaikkakuntana ja SiiPeä laadukasta ja pitkäjänteistä työtä tekevänä junioriseurana. Pitkäjänteisen työn tuloksena laadukkaan junioritoiminnan rinnalle on palannut myös kilpailullinen menestys aikuisissa, kun SiiPen miehet nousivat Superpesikseen ja naiset Ykköspesikseen kaudelle 2019.

Keväällä 2019 SiiPe on reilun 300 harrastajan Superpesisseura, jolla on joukkueet jokaisessa ikäluokassa G-junioreista B-junioreihin sekä tytöissä että pojissa. Lisäksi SiiPe pyörittää Naperopesistä 3-6 -vuotiaille ja Pesiskoulua 7-10 -vuotiaille. Pesistoiminnan ohella SiiPe vastaa Päivärinteen koulun iltapäiväkerhon pyörittämisestä ja kesäisin seuralla on toiminnassa kaksi jäätelökioskia. Seuran monipuolisesta toiminnasta kertoo myös perinteikkään Kaiken Kansan Kirpputori -tapahtuman järjestäminen kaksi kertaa vuodessa.

Vuodesta 2005 SiiPe on järjestänyt yhdessä Kuopion alueen Urheiluakatemian kanssa toisen asteen pesisakatemiaa Siilinjärvellä. Kuopion alueen Urheiluakatemian pesisryhmä antaa lisää harjoittelumahdollisuuksia lahjakkaille nuorille pesäpalloilijoille. Siilinjärven Lukion yhteyteen perustetun pesisryhmän valmentajana toimii Ilmo Litmanen ja Tommi Luostarinen. Pääsääntöisesti Siilinjärven lukion tiloissa harjoittelevassa ryhmässä taitojansa kehittää 10 – 15 nuorta urheilijaa kolmena aamuna viikossa puolitoista tuntia kerrallaan. Akatemiaurheilijoiksi valitaan menestyneimmät urheilijat. Valintaan vaikuttavat koulumenestys ja urheilusaavutukset. Ryhmään kuuluu niin tyttöjä kuin poikia lukion kaikilta vuosikursseilta ja muutama oppilas ammattikoulusta. Lisäksi yläkoululaisten akatemiatoimintaa on järjestetty Siilinjärvellä nyt kahden vuoden ajan.

SiiPe työllistää tällä hetkellä toiminnanjohtajan, valmennuspäällikön, junioripäällikön sekä osa-aikaisen seuratyöntekijän. Iltapäiväkerho ja kesän jäätelökioskit työllistävät nuoria osa-aikaisesti. Työntekijöiden tukena on aktiivinen kymmenpäinen johtokunta sekä eri osa-alueiden vastaavat, kuten tähtiseuravastaavat, tuomarivastaava, seura-asuvastaava, turvallisuusvastaava jne.

SiiPen naiset juhlimassa Ykköspesikseen nousua.

Vuosi 2018 oli SiiPelle menestyksekäs etenkin kilpailullisesti. Seuran B-tytöt etenivät keväällä historiallisesti B-tyttöjen Halli-SM -lopputurnaukseen ensimmäistä kertaa seurahistoriassa, mikä siivitti B-tytöt myös kesällä puolivälieriin ja kahdeksan parhaan joukkoon. Kausi huipentui 2. syyskuuta, kun naiset varmistivat Ykköspesisnousun kotikentällään Hämeenkyröä vastaan ja hetkeä myöhemmin miehet juhlivat Superpesisnousua Haminan Vallikentällä. Viikkoa myöhemmin Siilinjärven ravintola Old Foxissa noin 300 henkeä juhlisti sarjanousuja yhteisessä kansanjuhlassa.

Vuosi oli positiivissävytteinen myös muilta osin, kun keväällä perinteikkäälle Mantun kentälle saatiin uusi tekonurmi ja Manttua remontoitiin muiltakin osin. Lisenssimäärä SiiPessä nousi edellisvuodesta yli 33 harrastajalla.

– Viime kaudella kaikista lisensseistä kilpalisenssien osuus oli SiiPessä 160 ja tässä vaiheessa kautta uskallan sanoa, että kilpalisensseissä tullaan kaudella 2019 pääsemään yli 200. Lisäksi tavoittelemme laadukkaan toiminnan myötä kasvua harrastajamääriin myös Naperopesiksessä, Pesiskoulussa sekä aikuisten harrastepesiksessä, toteaa SiiPen toiminnanjohtaja Marko Heikkinen.

Sarjanousut, koko ajan kasvava toiminta ja seuratoiminnan edelleen kehittäminen tuovat mukanaan myös haasteita muun muassa talouteen ja toiminnan organisointiin, mutta tämän haasteen SiiPe on valmis ottamaan vastaan ja tekemään töitä sen eteen.

– Joukkuemäärän kasvaminen tuo haasteita muun muassa tuomarointien järjestämiseen. Viime kesänä Siilinjärvellä pelattiin yli 170 ottelua. Sarjanousut sekä joukkuemäärän kasvaminen nostavat tuota määrää entisestään minkä vuoksi uusia tuomareita pitää löytää lisää sekä tuomaritoimintaamme tulee kehittää. Ja vaikka meillä on kaksi loistavaa pesäpallokenttää Siilinjärvellä, optimaalisen harjoittelun kannalta olisi hienoa saada Siilinjärvellä vielä yksi hiekkatekonurmi lähitulevaisuudessa. Onneksi kunnassa on nyt puhuttu myös harjoitushallin rakentamisesta. Hallin toteutuessa Siilinjärven talviharjoitteluolosuhteet paranisivat huomattavasti, jatkaa Heikkinen.

Seuran arvoista muun muassa omavaraisuus, kotiseutuylpeys ja järkevyys ohjaavat myös SiiPen edustusjoukkueiden toimintaa. Miesten Superpesisjoukkueessa on 11 SiiPen omaa kasvattia ja naisten 16 sopimuspelaajasta neljäntoista pelaajan kasvattajaseurasaraketta koristaa teksti Siilinjärven Pesis.

-Heikkisen mukaan miesten Superpesisjoukkue ja naisten Ykköspesisjoukkue asettavat joukkueina itse omat tavoitteensa, mutta seuran näkökulmasta haluamme ensimmäisten vuosien aikana vakiinnuttaa paikan Superpesiksessä. Miesten joukkueen vahvuutena tulee olemaan muun muassa ulkopelaaminen sekä yhtenäisyys, kun joukkue on päässyt pelaamaan pitkään yhdessä. Naisten Ykköspesiksessä näkisin realistisena tavoitella sijoitusta oman lohkon neljän parhaan joukossa ja edetä sitä kautta jatkopeleihin.

Kauden 2019 alkua odotetaan Siilinjärvellä ja Savossa varmasti innolla. Ennen varsinaista kauden avausta on tulossa vielä Superpesiksen Halli-SM -alkuturnaus ja mahdollinen lopputurnaus Kuopiossa. Mantulla rakennetaan myös parhaillaan seurahistorian suurinta investointia, huoltorakennusta, joka tulee valmistuessaan palvelemaan yleisöä, pelaajia, tuomareita ja yhteistyökumppaneita. Myös SiiPen toimisto tulee jatkossa toimimaan uudessa rakennuksessa.

SiiPen Superpesisjoukkue aloittaa kautensa äitienpäivänä 12.5. hallitsevan Suomen mestarin Joensuun Mailan vieraana ja ensimmäinen kotiottelu pelataan sunnuntaina 19.5. klo 17.00 Alajärven Ankkureita vastaan. Tuohon otteluun liput ovat jo myynnissä ennakkohintaan 10 €. Tarjoushinta on voimassa 30.4. saakka.

Naisten Ykköspesisjoukkue avaa kautensa kolmella vierasottelulla ja ensimmäinen kotiottelu pelataan Mantulla lauantaina 25.5.

Tutustu SiiPeen seuran nettisivuilla

SiiPe Facebookissa

SiiPe Twitterissä

SiiPe Instagramissa

SiiPe Youtubessa