Imatran Ukonniemen Stadionilla 5.7.2018 järjestettävän Lunta tupaan-tapahtuman hiihtäpaketti on valmistumassa. Olympiavoittaja Iivo Niskasen lisäksi starttiviivalle asettuu kotimaisen sprinttihiihdon kärkinimiä.
Osallistumisensa ovat Niskasen lisäksi varmistaneet Risto-Matti Hakola, Martti Jylhä, Lari Lehtonen ja Anssi Pentsinen. Sekä viimeisimpänä kiinnityksenä Peter Northug.

Kuva: IPV


Northug, 32, on voittanut urallaan kaksi olympiakultaa ja lisäksi neljä muuta mitalia. MM-kisoista hänellä on 13 kultamitalia sekä kolme hopeaa.
Hiihtäjärekrytoinnista vastaava IPV:n urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapää kertoo, että Northugin kanssa on edellisen kerran keskusteltu muutama vuosi sitten, mutta tuolloin aikataulut eivät osuneet yhteen.
– Pitkän neuvottelun tuloksena saimme Northugin mukaan. Kysyimme häntä jo vuonna 2015, mutta silloin ei onnistuttu. Ukonniemessä nähdään hiihdon kaksi suurta tähteä, Niskanen ja Northug, sekä lisäksi kova kattaus kovia suomalaisia sprinttihiihtäjiä. Tämä on ainutlaatuinen talviurheilutapahtuma Suomen kesässä ja olemme halunneet panostaa tähän myös taloudellisesti paljon.
– Haluan kiittää erityisesti Martti Jylhää, joka on auttanut meitä valtavasti tämän hiihtäjäkattauksen mahdollistamisessa.
Hakola ja Jylhä haastajina
27-vuotias Risto-Matti Hakola Pyeongchangin talviolympialaisissa viime talvena perinteisen hiihtotavan sprintissä kuudes ja vapaan parisprintissä yhdeksäs. Hän on urheilullinen monilahjakkuus, joka on nuorempana pelannut myös pesäpalloa.
– Onhan se mukava hiihtää kilpaa ja harvoin sitä tulee tehtyä lumella keskellä kesää. En ole aiemmin ollut tapahtumassa mukana ja on tämä vähän extremeä, Hakola naurahtaa.
Tulevan talven Seefeldin MM-kisoja Hakola lähestyy selvän kaavan kautta.
– Syödään, nukutaan ja treenataan. Se on aika lailla siinä. Katsotaan riittääkö se talvella mihinkään.
31-vuotias Martti Jylhä oli talviolympialaisissa perinteisen sprintissä kymmenes ja yhdessä Hakolan kanssa parisprintin yhdeksäs. Hän on ollut Lunta tupaan-tapahtumassa kilpailemassa aiemminkin.
– Minulla on tapahtumasta muutaman vuoden takaa hyviä kokemuksia. Nämä ovat hyviä juttuja meidän lajille. Tietysti kyse on aina vähän näytöstyylisestä kilpailemisesta, mutta kaiken kaikkiaan tärkeää promootiota meille hiihtäjille. Imatran tapahtumissa on ollut hienosti väkeä paikalla ja se tietysti tuo lisäpotkua myös hiihtäjille.
Jylhä odottelee tulevan talven MM-kisoja innostuneena, sillä lajiohjelmaan kuuluu paraatimatka.
– Tärkeä talvi siinä mielessä itselleni, että ensi talvena on ohjelmassa arvokisoissa vapaan sprintti. Sillä matkalla olen parhaiten kansainvälisesti menestynyt ja siksi odotan sitä.
– Muuten tässä vaiheessa vuotta tehdään samaa perustyötä kuin kaikki muutkin. Ajatukset ovat aika vähän missään yhdessä kilpailussa. Tärkein painotus on laadukkaassa treenissä.
31-vuotias Lari Lehtonen on imatralaisille hyvin tuttu maajoukkuehiihtäjä. Aikoinaan myös pesäpalloa IPV:ssä pelannut hiihtäjä oli talven olympialaisissa 15 kilometrin vapaalla 31 sekä yhdistelmäkilpailussa 33. Lisäksi hän oli neljänneksi sijoittuneen viestijoukkueen ankkuri.
– Hauskaahan se on, että kesällä laitetaan lunta maahan ja pidetään hiihdon parissa hauskaa. Kerran olen ollut mukana ja silloin pystyssä oli hieno show. Paljon ihmisiä paikalla ja vähän sellaista hullunhauskaa toimintaa. Sellaista pitääkin välillä olla.
– Nyt takana on yksi toukokuun maajoukkueleiri ulkomailla. Se meni kuten suunniteltiin. Tällä hetkellä kunto on hyvällä tasolla ja ennen kaikkea olen voinut treenata terveenä.
31-vuotias Anssi Pentsinen oli mukana talviolympialaisissa 15 kilometrin vapaalla. Hän voitti saman matkan SM-kultaa Vantaalla tammikuussa ja kiersi säännöllisesti maajoukkueen maailmancupissa lähinnä sprinttien ja 15 kilometrin kisoissa.
Lunta tupaan-tapahtuma on järjestetty kaksi kertaa aiemmin. Vuonna 2015 Linnalan kentällä kilpailivat sprinttihiihtäjät (3700 katsojaa) ja vuonna 2016 ampumahiihtäjät (3000 katsojaa).
Kilpailumuoto:
Lunta tupaan hiihdossa kilpailun voittaja ratkaistaan erävoitoista saatavilla pisteillä. Erän voittaja saa voitosta 4 pistettä, erän toinen 3 pistettä, erän kolmas 2 pistettä ja erän neljäs 1 pisteen. Muuten tapahtumassa sovelletaan FIS:n maastohiihtosääntöjä. Kilpailumatkoina ovat 1500 metriä, 500 metriä ja 100 metriä. Kilpailuun osallistuu 8 hiihtäjää, joista on julkaistu nyt viisi.
1500 metrin ja 500 metrin matkat käydään 17.55 alkaen neljän miehen erissä yhteensä kahdeksana lähtönä.
Miesten Superpesiksen ottelu IPV-Joensuu alkaa klo 19 ja sen tauolla kilpaillaan 100 metrin erät sekä finaali.
Tapahtumaan liittyvät infot löytyvät verkosta osoitteesta http://ipv.fi/fi/luntatupaan.
Ennakkoliput ovat myynnissä täällä.