Pesiskoulujen järjestämiseen on Savo-Karjalassa satsattu laajalla rintamalla ja tulokset ovat lupaavia. Kouluja järjestetään tulevana kesänä yli 20 seuran toimesta. Suurin osa seuroista on pesiskoulutoiminnan konkareita. Iloksemme joukkoon ovat liittyneet myös Savonlinna, Kesälahti ja Nerkoo. Laadukas pesiskoulu sisältää kolme vaihetta: markkinointi, varsinainen pesiskoulu ja jatkotoiminta joukkuetoimintaan siirtymiseksi.
Pohjois-Savossa SiiPen ideoima JunnuKunnari-hanke on erinomainen esimerkki hyvin organisoidusta ja seurojen yhteistyössä tekemästä koulumarkkinoinnista. SiiPe, PuPe, Mahti ja NeNu-pesis jakavat kevään pesäpallon kouludemoilla yli 1800 JunnuKunnari-passia koululaisille. Passeihin kerätään neljä tarraa erilaisista pesistapahtumista. Ensimmäisen tarran lapsi saa pesäpalloseuran järjestämästä kouludemosta. Toisen koulun omalta pesisliikuntatunnilta. Kolmannen pesiskoulusta ja viimeisen paikallisen edustusjoukkueen pelistä. 

Passi konkreettisena tuotteena innostaa lapsia hakeutumaan pesäpallotoimintaan sekä tietysti aikuisia tuottamaan lapsille mahdollisuuksia kokea pesiselämyksiä.


Pesiskoulun aloitus eli tutustumisvaihe on parhaimmillaan mahdollisimman matalan kynnyksen toimintaa, jossa vastuuta toteuttamisesta kannetaan yli kuntarajojen. Etelä-Karjalan seurat IPV ja Pesä Ysit toteuttavat pesiskoulua kaupunkien lähikenttien lisäksi myös ympäröivissä maaseutukunnissa Ruokolahdella, Taipalsaarella, Luumäellä ja Savitaipaleella. Laajamittainen markkinointi yhdistettynä ilmoittautumisen helppouteen sekä lapsiperheille hyvin soveltuviin ilta-aikoihin ovat johtaneet pesiskoulun suureen suosioon. Etelä-Karjalassa vallitsee lupaava lajibuumi pesiskoululaisten yhteismäärän kivutessa yli 500 lapsen jo tässä vaiheessa ennen vilkkainta pesiskoulukauden aloitusta. IPV toteuttaa kymmenen kerran pesiskerhon aloitusvaiheen maksuttomana. Pesä Yseillä varsinainen pesiskoulu maksaa 25€ heinäkuun loppuun asti.

Lyöminen on kivaa!


Pesiskoulun lapsille tuottama innostus lajiin kannattaa huomioida jo pesiskoulun jälkeistä aikaa suunniteltaessa. Miten tarjota uusille pesiskipinän saaneille perheille mahdollisuus jatkaa harrastusta vielä saman kesän aikana? PK-P Varkaudesta pyrkii tällä kaudella saamaan uusia harrastajia joukkueisiin pesiskoulun kautta. Tämä edellyttää huolellista etukäteissuunnittelua ja organisointia. Toimintatapoja ei tarvitse keksiä itse. Seura onkin kevään aikana opiskellut muun muassa IPV:n kauden 2017 pesiskoulumallia perustaa pesiskoulun jälkeinen jatkoryhmä, jossa uudet harrastajat voivat luontevasti jatkaa lajitaitojen ja pelaamisen opettelua. Lappeenrannassa pesiskoululaiset pelaavat joka viikko pienpesistä yhdessä G-F-ikäisten joukkueiden kanssa.

Toivottavasti loppukesästä Kämärillä nähdään paljon uusia pelaajia.


Kokonaisuutena Savo-Karjalan pesiskoulukesä 2018 saattaa tuoda tullessaan sen, mitä koko lajiliike tällä hetkellä määrätietoisesti tavoittelee. Lisääntyviä harrastajamääriä juniori-ikäluokissa. Aika näyttää, kuinka suureksi pesiskoululaisten määrä lopulta nousee. Ilmassa on iloisen yllätyksen tuntua.
Ville Pulkkinen