Yleiskuulumiset Reisjärvellä ovat varsin samanlaiset kuin muissakin alueen seuroissa. Seuran tärkeimpänä tavoitteena on mahdollistaa mahdollisimman monelle juniorille pelipaikka omassa ikäluokassa. Tämä vaatii avointa seurayhteistyötä muiden lähialueen seurojen kanssa.

Pienen paikkakunnan seuralla on hyvä määrä harrastajia

Pienestä ja koko ajan vähenevästä kunnan asukasmäärästä huolimatta Reisjärven Pilkkeellä on kuitenkin melko kattava määrä joukkueita kasassa, etenkin poikajunioreiden puolella. G-juniorit on seuran nuorin ikäluokka, joka on innostanut paljon lapsia mukaan tutustumaan pesäpallon saloihin.

Nuorimmista junioreista G-ikäisten lisäksi kasassa on F-junioreissa F-poikien joukkue sekä mahdollisesti ensi kesänä myös toinen sekajoukkue. Reisjärveltä on lähtöisin myös hyvä määrä E-ikäisiä tyttöharrastajia, mutta valitettavasti joukkueen kasaaminen ei onnistunut ja E-tytöt ovat jakautuneet muihin lähialueen seuroihin.

Poikien puolella junioriputki jatkuu kuitenkin E-poikia lukuun ottamatta aina B-ikäisiin poikiin asti. Pilkkeen D-pojat tahkoavat ensi kesänä aluesarjaa, kuten myös C-pojat. Tämän lisäksi B-ikäiset pojat pääsevät pelaamaan Reisjärvellä poikien Ykköspesistä.

Ensi kesän alueleireille osallistuminen on Pilkkeen joukkueiden kohdalla vielä hieman epävarmaa, sillä Pilkkeen nykyisiä C- ja D-poikia pelaa myös muiden seurojen alla kaksoisedustuksella. Tämän myötä he pelaavat mahdollisesti alueleirillä toisen edustamansa seuran väreissä.

Pilke Pesiksen nuorimmilla junioreilla on kuitenkin tarkoitus osallistua ensi kesän alueleireille. Ainakin F-poikien joukkue on jo päättänyt osallistumisestaan ensi kesän alueleirille. G-junioreissa pieniä harrastajia riittää paljon ja lisää innokkaita pelaajia liittyy joukkueeseen koko ajan. Kesän peleistä ei G-junioreilla ole vielä tarkkaa tietoa, mutta ainakin kovaa intoa joukkueelta löytyy.

Aikuisjoukkueita Reisjärvellä ei ensi vuonna nähdä. Miesten Maakuntasarja -joukkuetta pyrittiin aktiivisesti kasaamaan, mutta nuorten pelaajien suuret pelimäärät C-poikien aluesarjassa sekä poikien Ykköspesiksessä, siirsivät toiveita Maakuntasarja-joukkueesta eteenpäin.

Selkeät tavoitteet lähitulevaisuuteen

Yhteenvetona voidaan todeta, että poikajunioreiden määrä on saatu Reisjärvellä varsin hyväksi. Näin ollen tavoitteet junioripuolella ovat selkeästi suunnattu tyttöpuolen junioripolun kasvattamiseen.

– Seuralla on suurena toiveena saada pesäpallotoimintaan mukaan nykyistä enemmän tyttöjunioreita, toteaa Reisjärven Pilkkeen pesäpallojaoston puheenjohtaja Jarkko Savola.

Lisäksi Savola jatkaa toivovansa alueelle tulevaisuudessa myös mahdollisuutta hypätä juniorivuosien jälkeen aikuisten sarjoihin. Mitä lähempää aikuisten joukkue löytyisi, sitä parempaa se tekisi nuorten pelaajien harrastajamäärille.

Uusien harrastajien, myös tyttöjunioreiden innostamiseksi Pilkkeen jäsenet ovat tehneet koulukierroksia, joissa on esitelty lajin saloja lapsille ja se on myös tuonut uusia harrastajia seuraan. Koulukierrokset ovat tärkeä osa uusien harrastajien havittelussa, mutta Savolan mukaan kavereiden esimerkki on kaikista vahvin asia, mikä innostaa uusia harrastajia mukaan harrastustoimintaan.

Keski-Pohjanmaan seurojen yhteiselo on vahvaa

Jotta kaikille potentiaalisille harrastajille löydettäisiin oman ikäluokan joukkue, on toimiva seurayhteistyö elintärkeää. Tällä hetkellä Reisjärven Pilke tekee aktiivisesti yhteistyötä Kinnulan Kimmojen, Haapajärven Pesä-Kiilojen, Pyhäjärven Pohdin sekä Kärsämäen Katajan kanssa. Lisäksi viime vuosien aikana yhteistyötä on tehty tapauskohtaisesti myös muiden yksittäisten seurojen kanssa.

Yhteistyö on Savolan mielestä toiminut melko hyvin, vaikka parannettaviakin kohteita löytyy. Tärkeänä yhteistyön perustana on kaikkien yhteinen tavoite, että kaikille junioreille halutaan mahdollistaa joukkue, jossa harrastaa.

– Yhtään junioria ei haluta menettää sen takia, että ei voida osoittaa joukkuetta mistään, toteaa Jarkko Savola.

Viime aikoina alueella on herätty siihen, että lapset vähenevät alueen muuttotappiokunnissa ja tästä syystä kilpailu lajien välillä harrastajista sekä siitä, että joukkueita saadaan kasaan, käy entistäkin kuumempana.

Oman haasteensa pidempien välimatkojen välillä tuo harrastuskustannusten kasvu polttoaineen hintojen myötä, mutta tämän vastapainoksi seura on pyrkinyt pitämään kausimaksut niin halpana kuin mahdollista.

Viime kesänä Reisjärven naapurikunnassa Haapajärvellä tahkottiin Pesä-Kiilojen toimesta miesten Ykköspesistä, mutta putosi kauden päätteeksi takaisin Suomensarjaan. Savola harmittelee HP-K:n putoamista, sillä Pesä-Kiilojen Ykköspesis-vuosi toi lisää pesäpalloinnostusta myös Reisjärvelle.

– Mitä korkeammalta sarjatasolta löytyy joukkue lähialueelta, sitä enemmän se innostaa harrastajia, toteaa Savola.

Ykköspesistä on pelattu aikanaan myös Reisjärvellä, Pilkkeen naisten toimesta. Miesten puolella Reisjärven Pilke on tahkonnut parhaimmillaan Suomensarjaa.

Kohti kesää 2023

Ensi kesänä Reisjärven pesäpallokentällä on tiedossa paljon otteluita ja seuraväellä on edessä vilkas kesä junioreiden kamppailuiden sekä turnausten parissa. Kesältä odotetaan onnistumisen riemua ja peleistä nauttimista.

– Toivottavasti kaikki pelit saataisiin pyöritettyä mahdollisimman hyvin ja kaikille jäisi mahdollisimman hyvä mieli kesästä, päättää pesäpallojaoston puheenjohtaja Jarkko Savola.

Teksti: Miska Peltoniemi