Pitkät perinteet urheiluseurana omaavan Suomussalmen Rastin toimintaan kuuluu tänäkin päivänä erittäin monta urheilulajia. Seuran pesäpallojaosto käynnisti toimintansa vuonna 1967 ja tästä käynnistyi SuRan pitkä pesäpallohistoria, joka jatkuu aktiivisena vielä tänäkin päivänä.

Suomussalmen Rastin pesäpallohistoriassa on kuitenkin ollut myös hiljaisia vaiheita, kun pesäpallotoiminta sammui vajaaksi kymmeneksi vuodeksi 1970-luvulla. Vuonna 1982 pesäpallojaosto laitettiin kuitenkin uudelleen toimintaan ja tästä käynnistyi hiljalleen SuRan pesäpallohistorian aktiivisimmat vuodet. Parhaimmillaan seuran pesäpallojaostolla oli 90-luvulla yhtäaikaisesti pyöritettävänään peräti 11 eri joukkuetta.

 

Miespesäpallossa liki neljäkymmenvuotinen historia Maakuntasarjassa sekä Suomensarjassa

SuRan miesten edustusjoukkue tahkosi 90-luvulta vuoteen 2007 saakka Maakuntasarjaa, jolloin se nousi pitkän odotuksen jälkeen Suomensarjaan, voitettuaan oman itälohkonsa. Miesten Suomensarjassa SuRa kamppaili aina vuoteen 2020 saakka, jolloin se pelasi toistaiseksi viimeisen Suomensarja-kautensa. Kaksi vuotta sitten seura luopui Suomensarjan sarjapaikastaan pelaajapulan vuoksi.

Vaikka viime vuosina Rastin pesäpallotoiminta on ollut hiljaisempaa verrattuna seuran aktiivisimpiin vuosiin verrattuna, löytyy tällä hetkellä miesten Superpesiksen pelinjohtajista yksi SuRan kasvatti! Pattijoen Urheilijoiden pelinjohtaja ja päävalmentaja Perttu Westersundin kasvattajaseura on nimittäin Suomussalmen Rasti.

Viimeisin Rastin kasvattama Superpesis-pelaaja on Viljami Juntunen. Vuonna 1990 syntynyt Juntunen pelasi kahdeksan ottelua Sotkamon Jymyn Superpesis-joukkueessa vuonna 2009, jonka lisäksi Ykköspesiksen puolella SuRan kasvatille kertyi otteluita neljällä kaudella Haapajärven Pesä-Kiilojen sekä Kempeleen Kirin riveissä.

 

Suomussalmelainen naispesäpallo kasvatti huippupelaajia

Ensimmäisen kerran Suomensarjaa Suomussalmella pelattiin kuitenkin 1990-luvulla SuRan naisten toimesta. Samoihin aikoihin Rastilla oli meneillään myös B2000-projekti, jossa tavoitteena oli saada paikka B-tyttöjen SM-sarjaan. Vaikka tämä kunnianhimoinen tavoite ei toteunutkaan, kasvatti SuRa useita huippupelaajia naispesäpallon kirkkaimmalle huipulle.

Suomussalmen Rastin kasvateista Hannele Seppänen pelasi 1990-luvulta lähtien menestyksekkäästi sekä Siilinjärven Pesiksessä, että Jyväskylän Kirissä. Myös Jaana Heikkinen kantoi 2000-luvun alkupuolella SiiPen paitaa yllään Superpesiksessä. Niin ikään Suomussalmen Rastin kasvatti Riitta Holappa menestyi noina vuosina naisten Superpesiksessä voitettuaan ensin 2002 SM-hopeaa ja sitten vuonna 2003 SM-kultaa. Lopulta Holappa voitti urallaan suomenmestaruuden 7 kertaa ja SM-mitaleita hänen palkintokaapistaan löytyy 11 kappaletta.

 

Aktiivista pesistoimintaa pienimmille lapsille sekä naisille

Tänä päivänä Suomussalmen Rastin pesäpallojaosto järjestää toimintaa pesiskoulun ja ladypesiksen muodossa. Potentiaalisten harrastajien määrä on pudonnut Suomussalmella asukasluvun pienentyessä, joten juniorijoukkuetoimintaa ei tällä hetkellä seurassa järjestetä. Intoa seuran taustavoimilla kuitenkin riittää ja mikäli pelaajamäärä riittäisi tulevaisuudessa joukkueen perustamiseen, oltaisiin siihen Suomussalmella valmiita ikäluokasta tai sarjatasosta riippumatta, kertoo Rastin pesäpallojaoston puheenjohtaja Arto Väisänen.

Hyvänä ponnahduslautana mahdolliselle pesäpalloinnostukselle on toiminut Rastin pesäpallojaoston järjestämä pesiskoulu. Menneenä kesänä kahdeksan viikon ajan 5-12 vuotiaita lapsia liikuttanut pesiskoulu keräsi mukaan peräti 30 lasta.

Seurassa selvitetään vuosittain mahdollisuutta joukkuetoiminnan käynnistämiselle nuorimpiin juniori-ikäluokkiin pesiskoulun pohjalta, mutta toistaiseksi riittävää pelaajamäärää ei ole vielä saatu kasaan. Lähialueen seurojen kanssa halutaan kuitenkin tehdä yhteistyötä ja lajista innostuneita junioreita autetaan mielellään muihin lähialueen seuroihin.

Suomussalmen toistaiseksi ainoa aktiivisesti harjoitteleva joukkue on Rastin ladypesis-joukkue, jonka pelaajaringissä harjoittelee aktiivisesti 20-25 naista. Ladypesis toimii myös talvisin aktiivisesti ja joukkue harjoittelee viikoittain yhdessä mukavan rennossa ilmapiirissä. Ystävyysotteluita Rastin ladypesis-joukkue, on mitellyt Kajaanin ja Nurmeksen ladypesis-joukkueita vastaan. Myös valtakunnallisiin ladypesis-turnauksiin on Rastin joukkue osallistunut vuosien saatossa useaan kertaan.

 

Seuran sisäinen hegemoniaottelu sekä Jymyn Suomensarja-kamppailu menneen kesän kohokohtina!

Myös viime kesänä Suomussalmella oteltiin parinkymmenen vuoden perinteet omaava hegemoniaottelu, kun kaksi joukkueellista seuran vanhoja legendoja kohtasivat toisensa Suomussalmen Rastin kotipyhätössä, Pitämän kentällä. Aiemmin hegemoniaottelussa miesten edustusjoukkue on kohdannut legendajoukkueen, mutta viime vuosina joukkueet on koostettu edustusjoukkueen puuttuessa pelkästään seuran entisistä pelimiehistä.

Ottelun yhteydessä keskusteltiin yhteisistä muistoista pesäpallokentiltä ja vaihdettiin kuulumisia pelaajien kesken. Käynnistipä hegemoniaottelu keskustelun myös mahdollisesta Kontio-turnaus -joukkueesta ensi kesälle. Hegemoniaottelu halutaan pitää Suomussalmella jokavuotisena tapahtumana, joka kerää yhteen Rastin entisiä pelaajia vuosien varrelta, suurellakin ikähaitarilla. Tänä vuonna ottelun nuorimmat pelaajat olivat reilun 20 vuoden ikäisiä ja vanhimmalla pelaajalla ikää oli 65 vuotta!

Hegemonia-ottelun lisäksi Pitämän kentällä samalla viikolla kamppailtiin myös toinen erittäin mielenkiintoinen ottelu, kun vuoden ainoana virallisena otteluna Suomussalmella miteltiin yksi miesten Suomensarja-ottelu. Sotkamon Jymyn kakkosjoukkue toi heinäkuussa yhden kotiottelunsa Suomussalmelle, jossa se kohtasi Pohjoislohkon ottelussa Muhoksen Pallo-Salamat. Tuon tasaisen ottelun MuPS vei nimiinsä yhden juoksun erotuksella, jaksoin 0-1 (3-4, 5-5).

Puitteet Suomussalmella mahdollistavat Suomensarjan pelaamisen siis myös jatkossa, joko vierailevan tai oman joukkueen toimesta. Pitämän pesisstadion on päällystetty erinomaisessa kunnossa olevalla tekonurmella ja myös huoltorakennus löytyy kentän yhteydestä. Kuntakeskus Ämmänsaaresta matkaa pesäpallokentälle on noin 1,5 kilometriä.

Kaiken kaikkiaan Suomussalmen Rastin pesäpallojaostosta välittyy positiivinen tekemisen meininki, vaikka tällä hetkellä seuran pesistoiminta ei olekaan vilkkaimmillaan. ”Pelaajat ovat tykänneet pelata aina Rastissa ja meidän porukassa on aina ollut hyvä henki. Pesäpallojaosto on toiminut aina aktiivisesti ja talous on ollut tasapainossa pitkään”, vahvistaa jaoston puheenjohtaja Arto Väisänen.

Teksti: Miska Peltoniemi