Seuralla oli kesällä 2022 joukkueet ylimmissä poikajunioreiden sarjoissa, kun B-ikäiset Iin Urheilijoiden juniorit tahkosivat poikien Ykköspesistä ja IiU:n C-pojat osallistuivat sekä peli-, että kilpasarjaan. C-poikien kauden huipennus koettiin heinäkuussa Seinäjoen Nuorisoleirillä.

C-pojat olivat seuran ainoa joukkue valtakunnallisella pesäpalloleirillä, mutta jo Nuorisoleirin kilpasarjaan pääsy on itsessään hieno suoritus. Iin Urheilijoiden C-pojista löytyy paljon potentiaalisia pelaajia myös tulevalla kaudella ja joukkueen ympärillä on päällä kova tekemisen meininki.

 

Nuorimmissa ikäluokissa positiivista imua

Kalenterin sivujen käännyttyä joulukuuhun, myös tulevan kauden treenit ovat pian starttaamassa. Iin Urheilijoiden nuorimmat juniorit eli G- ja F-juniorit ovat starttaamassa harjoituskausiaan piakkoin ja treenien alkua odotetaan junioreiden keskuudessa jo innolla. Iloinen asia Iissä on ollut, että nuorimmissa ikäluokissa kiinnostus pesistä kohtaan on ollut varsin hyvää ja pelaajia on saatu kasattua joukkueellisen verran G-, E- ja F-ikäisiin junioreihin.

Erinomaisena porttina pesäpalloharrastuksen pariin on toiminut kesäisin järjestetty pesiskoulu. Lapsia pesiskoulussa on riittänyt kesästä toiseen ja laadukkaiden ohjaajien vetämät pesiskoulutunnit ovat innostaneet usean juniorin myös joukkueharrastuksen pariin. G-junioreiden joukkue on ollut hyvä paikka aloittaa harrastaminen joukkueessa rauhallisin askelin erilaisten pesäpalloaiheisten pelien ja leikkien avulla.

Ii Pesiksen seura-aktiivi Jenni Tolonen kertoo olevansa tyytyväinen pesiskoulun tuloksiin ja korostaa erityisen tärkeäksi asiaksi sen, että seuran harrastajaväkeä on saatu työllistettyä kesätöiden merkeissä pesiskoulun parissa. Tulevaisuuden tavoitteeksi Tolonen nimeää koulukierrosten järjestämisen, jolla voisi olla positiivinen vaikutus uusien junioreiden hankintaan.

 

Tulevaisuus vaatii paljon työtä, jotta mahdollisimman monta joukkuetta saadaan kasaan

Tulevaan Iin Urheilijoiden pesäpallojaoston taustoilla on varustauduttu hienolla asenteella, vaikka haasteita arjessa riittää myös jatkossa. Alle kymmenen tuhannen asukkaan kunnassa hyvinvoivan pelaajapolun ylläpitäminen ja joukkueiden kasaaminen mahdollisimman moneen ikäluokkaan vaatii paljon työtä. Aktiivisten seuratoimijoiden ja valmentajien panoksella hienoihin lopputuloksiin pääseminen on kuitenkin mahdollista.

Tällä hetkellä seuran valmennuspuoli on osaavissa käsissä ja muun muassa entinen Superpesis-pelaaja Maaru Seppä on aktiivinen lajivalmentaja Ii Pesiksen juniorijoukkueiden treeneissä. Kaiken kaikkiaan liki 300 Superpesis-ottelua urallaan pelannut ja useita suomenmestaruuksia urallaan voittanut Seppä tuo omalta peliuraltaan paljon laatua Iin Urheilijoiden treeneihin. Erinomaisesta valmennuksen laadusta sekä positiivisesta valmentajien määrästä Jenni Tolonen jakaa paljon kiitosta kaikille seuran valmentajille.

Iin Urheilijoiden taustavoimilla on myös suuri halu parantaa Iin harrastusolosuhteita suotuisammiksi pesäpallon harrastajille. Tulevaisuudessa Suvantolan pesäpallokentän yhteyteen haaveillaan pientä tekonurmikenttää, joka toimisi seuran nuorimpien junioreiden treeni- ja pelialustana.

Huolta kuitenkin harrastajamäärien ja koko lähiseudun pesäpallotoiminnan tulevaisuudesta on myös ilmassa. Pelaaja- ja harrastajamäärät ovat kriittiset monissa ikäluokissa ja uusien pelaajien hankkiminen on työlästä etenkin pienemmillä paikkakunnilla. Mahdolliset sukupolvien vaihdokset seuran aktiivitoimijoissa sekä pelaajissa ja valmentajissa voivat luoda äkillisiä tyhjiöitä monelle paikkakunnalle ja toiminta saattaa kuihtua käsiin yllättävänkin nopeasti. Siispä yhteistyö lähiseurojen kanssa on erittäin tärkeää.

 

Toimiva yhteistyö Simon Kirin kanssa jatkuu

Menneenä kesänä Iin Urheilijat teki yhteistyötä Simon Kirin sekä Muhoksen Pallo-Salamoiden kanssa. Menneeseen kesään ja yhteistyön tuloksiin Iin Urheilijoiden väistyvä pesäpallojaoston puheenjohtaja Tapani Huhta on erittäin tyytyväinen.

Joukkueiden tämänhetkiset pelaajamäärät viitoittivat Iin Urheilijat sekä Simon Kirin yhteistyön poluille myös kaudeksi 2023. Iissä C-poikien joukkue osallistuu sekä peli-, että kilpasarjaan myös ensi kesänä yhdessä Simon Kirin poikien kanssa. Tuoreimpana yhteistyön haarana Iin ja Simon välille kasvoi yhteistyö D-poikien ikäluokkaan. D-pojat esiintyvät ensi kesänä Simon Kirin väreissä.

Myös B-poikien joukkue kasattiin ensi kesäksi Simoon, jonka lisäksi Iin Urheilijoiden vanhimmilla poikajunioreilla on mahdollisuus hypätä seuran edustusjoukkueen riveihin ja pelata Iissä Maakuntasarjaa.

Iin Urheilijoiden naisten Maakuntasarja-joukkue on kasattu valmiiksi ensi kesää varten. Laajan pelaajaringin omaava naisten edustusjoukkue ansaitsee seuraväeltä paljon kehuja aktiivisesta toiminnastaan. Kenties tulevaisuudessa Iistä kuullaan entistä enemmän uutisia myös naispesäpallon parista!

 

Teksti: Miska Peltoniemi