Pesäpallotoiminnan uudelleenkäynnistymisen taustat olivat selkeät. Kokkolan kaupunki päätti vuonna 2019 rakennuttaa Santahaan pesäpallokentälle hiekkatekonurmen ja tämän myötä Kokkolan pesäpallo-olosuhteet ottivat suuren harppauksen eteenpäin. Kokkolan Kiri sai edustusjoukkueet kasaan sekä miesten, että naisten Maakuntasarjoihin ja junioritoimintaa lähdettiin viemään suunnitellusti eteenpäin.

Kokkolan Kirin strategia pesäpallobuumin käynnistämiseen oli ja on yhä edelleen varsin selkeä. Jokainen seura tarvitsee tulevaisuutensa varmistamiseksi junioritoimintaa ja tämän eteen Kokkolassa on lähdetty tekemään systemaattista työtä. Junioritoiminnan käynnistäminen lähti liikenteeseen pesiskerhon perustamisesta, josta nuorimpia harrastajia on saatu jatkamaan G- ja F-junioreihin! Ensi kesälle Kokkolan Kiri kasaa nyt ensi kertaa myös E-juniorijoukkueen. Tällä hetkellä seurassa harrastaa noin 40 junioria, joka on varsin hyvä startti tuoreen pesäpalloseuran historiassa.

Pitkän tähtäimen suunnitelmia

Seuran päätavoite on seuran puheenjohtaja Petri Isokosken mukaan pesäpallokulttuurin luominen Kokkolaan ja junioritoiminnan saaminen jatkuvaksi myös tulevaisuudessa. Toimivasta junioripolusta halutaan saada myös tulevaisuuden pelaajia Kokkolan Kirin edustusjoukkueisiin noin 5-10 vuoden haarukalla.

Tavoite on kunnianhimoinen, mutta puheenjohtaja Isokosken mukaan sen pitää sitä myös olla, sillä vajaan 50 tuhannen asukkaan kaupungissa potentiaalisia harrastajia riittää. Samaan hengenvetoon Isokoski toteaa kuitenkin viisaasti, että myös kasvattajaseuran rooli on hänen mielestään pesäpalloliikkeen kannalta erittäin tärkeää, vaikkei edustuspalloilua omassa seurassa olisikaan. Tärkeintä Isokosken mielestä olisi, että seuratoiminta pysyisi Kokkolassa hyvävoimaisena.

Tällä hetkellä lähialueen ympäryskunnista muutetaan paljon Kokkolaan ja sen myötä kaupunkiin on muuttanut paljon pesäpallosta innostuneita ihmisiä. Isokoski kertoo, että kokkolalaisen pesäpalloilun hiljaiselon aikana kaupungissa on ollut oma pieni pesisyhteisönsä, mutta se on kasvanut viime vuosina Kokkolaan muuttaneiden uusien ihmisten myötä.

Ensimmäiset jalansijat tulevaisuutta varten on jo otettu

Kokkolan Kiri on kuitenkin jo muutaman vuoden ajassa ottanut ensimmäiset isot jalansijat kaupungin urheilukentässä. Vuonna 2020, kun KoKi osallistui pitkän tauon jälkeen miesten edustusjoukkueellaan Maakuntasarjaan, se herätti paljon kiinnostusta kaupungin väestössä. Parhaimmillaan kotiottelut vetivät paikan päälle liki 200 katsojaa, mikä on Maakuntasarjaan varsin komea lukema. Hyvien yleisömäärien taustalla olivat Kokkolan Kirin tekemät panostukset ottelutapahtuman kiinnostavuuden eteen.

Kun otetaan huomioon vielä se, ettei Kokkolassa ole pesäpalloperinteitä viimeisten vuosikymmenien ajalta, tuntuu tuo lukema entistäkin kovemmalta saavutuksella. Myös Pesäpalloliiton pohjoinen alue jakoi Kokkolan Kirille tunnustusta onnistuneesta sisääntulosta, myöntämällä seuralle 2020 syksyllä ”Vuoden Pesisteko” -palkinnon.

Koronapandemia toi haasteita yleisötapahtumille, mutta Kokkolassa tästä ei lannistuttu ja edustusjoukkueiden kotiottelut haluttiin saada kannattajien nähtäville. Siispä seura laittoi kesällä 2021 kotiotteluistaan livestriimit pystyyn YouTubeen selostuksien kera. Ottelulähetykset keräsivät hyviä yleisömääriä ja olivat ilmiöinä jotain sellaista, mitä ei oltu aiemmin Maakuntasarjan parissa nähty.

Sen lisäksi, että Kokkolan Kiri panostaa edustusjoukkueidensa ottelutapahtumiin, myös erillisillä tapahtumilla halutaan nostaa pesäpalloinnostusta Kokkolassa. Menneenä kesänä KoKin edustusjoukkueista kasattu yhdistelmäjoukkue kohtasi kotikentällään näytösottelussa Karleby Goatsin jenkkifutisjoukkueen.

Tapahtuma oli varsin onnistunut ja samalla ottelussa juhlittiin Kokkolan Kirin 60-vuotista historiaa, kun seuran perustamisvuodesta täyteen tuli pyöreitä vuosia. Ensi kesälle Karleby Goats on vastavuoroisesti haastanut Kokkolan Kirin jenkkifutisotteluun, mutta nähtäväksi jää rohkenevatko KoKin pelaajat vaihtaa räpylät ja piikkarit hartiasuojiin ja nappulakenkiin.

Menestystä Maakuntasarjassa

Myös menestystä Kokkolan Kirin miesten Maakuntasarja-joukkueelle on viime vuosina tullut komeasti! Vuonna 2021 Kokkolassa päästiin juhlimaan Maakuntasarjan voittoa onnistuneen kauden jälkeen. KoKille tarjottiin Maakuntasarjan voiton myötä paikkaa myös Suomensarjaan, mutta toistaiseksi seurassa ei oltu vielä valmiita korkeamman sarjaportaan haasteisiin. Viime kesänä 2022 KoKin miehet voittivat Maakuntasarjan Luoteislohkon runkosarjan, mutta sijoittuivat pudotuspelien jälkeen oman lohkonsa neljänneksi.

Kun katseita suunnataan kohti ensi kautta, on naisten puolella Maakuntasarja-joukkue jo pitkälti kasassa kesän 2023 otteluita varten. Myös miesten puolella joukkueen rakennus käy parhaillaan kuumana, mutta uusia vahvistuksia joukkueeseen halutaan vielä mukaan. Mikäli olet siis kiinnostunut pelaamaan miesten Maakuntasarjaa Kokkolan Kirissä, kannattaa asiasta keskustella lisää seuraväen kanssa!

Kaikin puolin Kokkolan Kiristä huokuu erinomainen tekemisen meininki ja innovatiivisuus uusia ideoita kohtaan. Seuran taustoilla on tehty panostuksia markkinointiin, jonka lisäksi seuran brändi sekä logo uudistettiin uuden tulemisen yhteydessä. Seurasta huokuva suunnitelmallisuus ohjaa Kokkolan Kiriä oikeilla raiteilla eteenpäin ja seuran ahkerat taustatoimijat ovat tukipilareita, joihin on hyvä nojata. Kokkolassa on meneillään hieno tarina, jolla on kirkas tulevaisuus, kun kovaa työntekoa jatketaan samaan malliin.