Yksi merkkipaalu saavutettiin Kempeleessä viime syksynä, kun KeKi juhli seurahistoriansa kolmatta Suomen mestaruutta ja ensimmäistä laatuaan tyttöjen Superpesiksessä. Edelliset kaksi ovat C-tyttöjen mestaruuksia vuosilta 2014 ja 2017.

Syksyn mestarijoukkue rakentui vahvan paikallisesti. Puhtaasti KeKin omina kasvatteina joukkueessa ansioituivat Annika Linna, Sanni Nättinen, Ria Ojala, Reetta Törmänen ja Tiia Valtanen, jotka ovat lunastaneet heihin kohdistuneita odotuksia naistenkin Superpesiksessä.

– Olin mukana jo 2016, kun voitimme B-tyttöjen SM-hopeaa. Heti sen jälkeen tuntui siltä, että kultaa pitää saada. Mitalipeleihin pääsystä puhuimme, mutta sellainen ääneen lausumaton tavoite oli voittaa mestaruus, sarjan lyöjätilastoa dominoinut Tiia Valtanen muistelee.

– Pitkään olemme pelanneet yhdessä. Joukkue oli tuttu jo useilta junnuvuosilta ja mukana oli lahjakkaita pelaajia. Koitimme pelata niin, että edellisvuoden mestari Fera (Raumalta) kohdattaisiin vasta finaalissa. Se onnistui ja vasta silloin alkoi kunnolla jännittämään. Tiukkoja pelejä ne olivat, mutta saimme lopulta sen kultaisen mitalin, myös C-tyttöjen mestarijoukkueessa 2017 pelannut Valtanen jatkaa.

Taustalla on vahva juniorityö, josta Tähtiseurana ansioitunut Kempeleen Kiri on opittu tuntemaan viime vuosina. Valtanen ei säästele kiitteleviä sanojaan, kun puhe kääntyy oman kasvattajaseuran suuntaan.

– Itsellä kokemus on tietysti enemmän tyttöpuolelta, johon täällä myös panostetaan paljon. Seurassa on kehitetty toimintaa sekä tehty loistavaa ja laadukasta juniorityötä viime vuosina. Nuoremmistakin on tulossa todella hyviä pelaajia, joten seuran tulevaisuus näyttää kirkkaalta.

– Samalla on rakennettu pelaajapolkuja, joista jokaiselle löytyy omaan tilanteeseen nähden sopivin vaihtoehto. Tyrnävän Tempauksen kanssa meillä on farmiyhteistyötä ja siellä pääsee pelaamaan Ykköspesistä. Nuorimmille on KeKin kakkosjoukkue naisten suomensarjassa.

Aivan erityisen maininnan ansaitsee superpesisjoukkueen kakkospelinjohtaja ja yhä merkittävässä roolissa valmennustiimissä toimiva Hannu Ojala.

– Hannu on ollut ihan alusta asti mukana ja kulkenut meidän kanssamme matkan läpi juniorivuosien. Useita mitalejakin on voitettu Hannun ollessa pelinjohdossa. Hänen vahva urheilutaustansa on näkynyt harjoittelussa ja olemme liikkuneet todella monipuolisesti, mikä on antanut meille valmiuksia kehittyä pelaajina. Hannulle kuuluu iso osa kunniasta, kun näin moni meistä jatkaa yhä pesiksen parissa ja on noussut jopa Superpesikseen asti, Valtanen lausuu kiitoksensa.

Kempeleen Kiri juhli seurahistoriallista B-tyttöjen Suomen mestaruutta viime syksynä. Kuva: Tero Siivola

”Voittava asenne jokaiseen otteluun”

Tiedot Kempeleestä kertovat kovasta työnteosta talven aikana. Olosuhteet kunnassa ottivat aimo harppauksen eteenpäin, kun Kempeleen Palloiluhalli Oy:n tilat Ojan Rauta Areenalla ja Kurikkahaantien hallissa avattiin loppuvuodesta 2019. Niitä KeKin naisten superpesisjoukkue on pystynyt hyödyntämään poikkeusajasta huolimatta.

– Tosi hyvin on talvi mennyt. Koronatilanne on ollut täällä Pohjois-Pohjanmaalla suhteellisen hyvä ja rauhallinen. Ouluhalli oli välillä kiinni, mutta omat hallit ovat pysyneet auki. Lajia ja juoksua on päästy treenaamaan ja punttia tekemään, Valtanen kertoo.

Urheilullisen tekemisen lisäksi itseluottamus joukkueessa on korkealla. Valtanen haluaa, että joukkue jättää pelipäivinä kaikkensa kentälle.

– Aina lähdetään parantamaan edelliskaudesta. Talvi on tehty töitä hyvin ja laadukkaasti. Nuoren joukkueen täytyy tehdä paljon lajitoistoja ja fysiikkaa, kehittää niitä vahvemmiksi.

– Jälleen olemme vuotta vanhempia, kokemusta ja sen myötä peliälyä on karttunut lisää. Haluan joukkueeltamme jokaiseen otteluun voittavan asenteen – riippumatta siitä, mikä joukkue tulee vastaan. Pystymme haastamaan tässä sarjassa kaikki joukkueet.

Kempeleen Kiri ylsi naisten Superpesiksessä seitsemänneksi viime kaudella. Puolivälierissä Manse PP Tampereelta oli vahvempi voitoin 2-0. Kuva: Tero Siivola

KeKi lähtee tulevaan kauteen pitkälti viime vuodesta tutulla rungolla. Pesäkarhuja edustanut Roosa Törmänen on palannut Porista kotikonnuilleen ja liittynyt joukkueen vahvuuteen. KeKillä on riveissään vain viisi 1900-luvun puolella syntynyttä pelaajaa. Vaikka joukkue on nuori, yhteistä historiaa ja leirimuistoja on karttunut useiden vuosien ajalta.

– Ihan mahtavaa on ollut päästä pelaamaan naisten Superpesiksessä. Osan kanssa aloitimme pesiksen jo E-ikäisinä samassa joukkueessa. Tämä on ollut yhteinen unelma, jota olemme päässeet toteuttamaan. Todella mukavaa on pelata, kun moni joukkueessa on vielä enemmän kaveri kuin joukkuekaveri, Valtanen viittaa ystävyyssuhteisiin kentän ulkopuolellakin.

– Treenit, ottelut, pelireissut ja kaikki yhteinen tekeminen innostavat todella paljon. Täältä pohjoisesta olemme tottuneet matkustamaan, joten pidemmätkin matkat esimerkiksi Mynämäelle ja nyt myös Helsinkiin vain kuuluvat asiaan. Hyvässä porukassa kilometritkään eivät niin tunnu, Valtanen sanoo.

Ratkaisijoita koko joukkueesta

Epäilijöiden papereissa KeKin joukkueen kysymysmerkiksi voi muodostua kokemuksen puute. Valtanen haluaa kuitenkin kääntää tilanteen toisinpäin ja lähteä positiivisuus edellä alkavaan kauteen.

– Niin sitä monesti sanotaan, että kokemus on etu. Me olemme kääntäneet asian toisinpäin. Valttikorttina meillä ei ole yhtä tiettyä tähteä ratkaisijana, vaan kuka tahansa pystyy ottamaan johtavan pelaajan roolin ja se on meidän joukkueellemme hyvä asia. Vastuuta on tarjolla, mikä lisää motivaatiota. Itsekin haluaa olla ratkaisija mahdollisimman usein.

Kokemuksen puutekaan ei täysin pidä paikkaansa. Joukkueen pelinjohtaja Jarkko Kokko on kaksinkertainen vuoden pesäpalloilija, yksi aikakautensa ehdottomista huippupelaajista 12 Itä-Lännellään ja kahdeksalla Suomen mestaruudellaan.

– Jarkko on tuonut todella tärkeällä tavalla kokemuksensa ja tietotaitonsa joukkueen käyttöön, Valtanen kiittelee.

Debyyttikautensa jälkeen KeKi on yltänyt kahdeksan kertaa peräkkäin pudotuspeleihin eikä tavoitteesta tingitä tälläkään kertaa.

– Joukkueen tavoitteena ovat pudotuspelit, ei ainakaan yhtään vähempää. Korona-aika on tuonut keväälle matkustusrajoitteita, joten tavoitteenasettelu on ollut hieman vaikeaa. Omaa tasoa ei ole oikein päässyt mittaamaan suhteessa muihin, vaikka muutaman harjoitusottelun olemme pelanneetkin. Joka tapauksessa haluamme olla parempia kuin viime vuonna, Valtanen korostaa.

– Kotikenttä on meille vahvuus. Vastustajilla on tänne pitkä matka ja pidämme huolen, ettei meitä vastaan ole helppoa lähteä pelaamaan. Kotiyleisö on tärkeä ja kotiyleisön kannustaessa on parasta päästä pelaamaan. Toivottavasti se toteutuu heti alkukaudesta, Valtanen odottaa.

Joukkueena menestymisen lisäksi tavoitteita riittää henkilökohtaisella tasolla. Valtanen tuplasi viime kaudella aiemman lyötyjen juoksujen määränsä ja nousi joukkueensa tehokkaimpana kotiuttajana jo tilaston sijalle 16. Silti räpylähommatkin kiinnostavat.

– Viime kesänä lyönti oli hyvin kepissä ja nyt on tarkoitus pitää se siinä sekä säilyttää taso läpi kesän. Vastustajat ovat varmasti katsoneet videoilta, mitä osaan eli jotenkin täytyy päästä yllättämään.

– Tarkoitukseni on myös pelata Ykköspesistä Tyrnävällä ja saada sieltä ulkopelirooli. Jonain päivänä on tavoite päästä Superissakin pelaamaan myös ulkopeliä, Valtanen miettii jo pidemmälle tulevaisuuteen.

Sitä ennen edessä on kuitenkin alkava kilpailukausi, jota kohti KeKin joukkue jo suuntaa innostuneet ajatuksensa. Naisten superpesiskausi siirrettiin alkamaan 28. toukokuuta, mutta ohjelmassa on useita harjoitusotteluita toukokuun alkupuolella.

– Ainakin Kirittäriä vastaan pelaamme, samoin Virkiä-ottelulle etsitään ajankohtaa. Pääsemme siis heti mittaamaan tasomme huippujoukkueita vastaan, Valtanen odottaa.

Kempeleen Kirin naisten superpesisjoukkueeseen pääsee tutustumaan seuran nettisivuilla ja sosiaalisen median kanavissa.