Syksyllä Siilinjärvi vaihtui Pattijokeen, jonne onkin nyt sitten saanut omaa valmennuspanostaan antaa. Harjoitukset on pystytty järjestämään lokakuusta asti, ja täytyy antaa seuralle kiitosta siitä, miten ollaan pystytty reagoimaan ja järjestämään turvallisesti toimintaa tässäkin maailman ajassa. Itselle on ollut hienoa aikaa nähdä jälleen erilaista ympäristöä pesäpallon parissa, Westersund aloittaa.

Pesäpallon huippuvalmentajien pienillä suurilla markkinoilla Westersundin nimi on viime vuosien aikana noussut enenevissä määrin esille, eikä syyttä. Pelaajalähtöisenä pelinjohtajana ja valmentajana tunnettu Westersund tietää, mitä pelaajiltaan haluaa niin yksilönä kuin joukkueenakin:

Pelinjohtajana sitä joutuu paljon miettimään koko joukkueen asioita – miten saadaan vietyä runkoa haluttuun suuntaan. Sitten taas itsestä löytyy se valmentajapersoona, jonka tarkoituksena on ennen kaikkea kehittää pelaajia juurikin yksilöinä jokaista omista lähtökohdistaan.

Pesäpallopiireissä ollaan jo pitempään oltu enemmän tai vähemmän huolissaan siitä, miltä lajin urheilulliset vaatimukset näyttävät ulospäin – tai vertautuvat muihin lajeihin. Tämä keskustelu on onneksi laantumaan päin, sen vahvistaa myös jatkuvasti itseään valmentajana kehittävä Westersund.

Ollaan aivan varmasti riittävän urheilijoita. Valmentamisessa itseäni kiinnostavat juuri nyt etenkin lajitehokkuuden ja -taitavuuden kehittäminen. Miten me voimme tehdä kansallispelillemme yhä enemmän laji- ja etenkin pelitaidoiltaan ja havainnointikyvyltään parempia harjoituksia ja sitä kautta pelaajia? Voitaisiinko esimerkiksi muilta lajeilta ottaa vielä enemmän lisäoppeja mukaan?

 

Westersund solmi syksyllä 2-vuotisen sopimuksen Pattijoelle. Kuva: Pattijoen Urheilijat

Mukaan OSUA:n toimintaan

Oulunseutu Urheiluakatemian pesäpalloilijoiden ryhmään kuuluu tällä hetkellä 35 alueella opiskelevaa urheilijaa 11:sta eri seurasta. Osa opiskelijoista tulee Kastellin urheilulukion kautta, osa taas Oulun seudun ammattiopiston (OSAO) kautta. Tämän toisen asteen urheilijaryhmän lisäksi akatemiaa täydentävät korkeakouluopiskelijat Oulun yliopistolta ja ammattikorkeakoululta. Urheilijoille tarjotaan kolme ohjattua aamuharjoitusta viikossa sekä muun muassa vapaa käyttö kaupungin liikuntapaikoille.

Pesäpalloliiton vahvoissa intresseissä on ollut kehittää OSUA:n akatemiatoimintaa pesäpallon osalta. Lisäksi urheilijoiden ryhmäkoko ja hakemusmäärät ovat olleet kasvussa. Tätä prosessia tukemaan nyt saatu Perttu Westersund tulee valmennusryhmään mukaan motivoituneena ja odottavin tuntemuksin. Ohjattuja harjoituksia ei Oulussa voi koronarajoitusten takia vielä jatkaa, mutta tilannetta seurataan kaupungin toimesta viikko kerrallaan.

Erittäin hyvillä fiiliksillä tulen mukaan OSUA:n toimintaan. Valmentajaa motivoi aina se, kun valmennettavilla on sisältä päin tulevaa halua kehittyä. Kun urheilija on ytimessä ja valmiina oppimaan, pakottaa se valmentajankin kehittymään jatkuvasti. On myös mielenkiintoista seurata, kun ryhmästä löytyy alueen huippuja ikäluokistaan, millaisia ”kilpailullisia nyansseja” tämä tuo mukanaan,

Yksilöiden kehittämisen lisäksi Westersund näkee akatemialla muutakin annettavaa Pohjois-Pohjanmaalle. Alueelta löytyy paljon pää- ja ykkössarjajoukkueen sisältäviä seuroja, joiden yhteisessä kehittämisessä akatemialla voisi jatkossa olla isompaakin roolia, kertoo Westersund.

Pohjois-Pohjanmaa alkaa olla jo iso alue pesäpallossa koko Suomen mittapuulla. Varmasti yhtenä tavoitteena on päästä kehittämään samalla myös alueen seurojen toimintaa. Meillä on jo nyt iso potentiaali ja mahdollisuus tarjota eri seuroista tuleville pelaajille hyvää kasvualustaa. Uskon, että pystymme vielä kehittämään jo olemassa olevaa hyvää yhteistyötä seurojen kanssa – tätä kautta pääsemme kohti Pohjois-Pohjanmaan yhä vahvempaa asetelmaa meidän pesiskartallamme, Westersund päättää.

Haku korkeakoulu-urheilijaksi jatkuu kesää lukuunottamatta ympäri vuoden:
https://www.ouka.fi/oulu/osua/hakeminen

Lisätiedot ja kyselyt:

Akseli Wiik / 0408334490 / akseli.wiik@pesis.fi

Perttu Westersund / 0407779534 /

-AW-