Kone alkaa lämmetä myös hallitsevalla etenijäkuninkaalla Joni Rytkösellä, joka viime kaudella toi hurjat 71 juoksua runkosarjassa. Ruudun ja Jimin päälähetyksessä Rytkönen purki ykköstilannetta 100 prosentin varmuudella Vimpelin Saarikentällä sunnuntaina.

– Hyvä ulkopeli antaa meille mahdollisuuden, että voimme näitä pelejä 2-0 voittaa. Pattijoen ensimmäisen jakson jälkeen meillä on ollut kokonaisvaltaisesti tosi hyvää ulkopeliä. Annetaan vastustajille vähän juoksuja ja tehdään tarvittavat. Siten se on mennyt, Rytkönen iloitsee.

– Itselläni oli paras päivä tähän alkukauteen. Sain järjestettyä tilannetta ja koko ykköskeula onnistuttiin kovalla prosentilla. Kyllä sieltä vaan pinnoja tulee, milloin tulee. Hyvä peli oli meiltä, Rytkönen sanoo.

Jymy on antanut alkukaudesta vähiten juoksuja vastustajilleen, keskimäärin vain 4,4 ottelua kohden. Sunnuntain ottelussa eniten paloja heitti vasta 18-vuotias Kalle Kuosmanen. Etukentälle siirtynyt Rytkönen jakaakin kiitosta nimenomaan joukkueensa ulkopelille, joka tunnetusti on pohja menestyksen rakentamiselle.

– Mielestäni olemme ulkopelillisesti menneet eteenpäin. Varsinkin etukentän kanssa on saatu tehtyä paloja, mikä oli sellainen pääpointti talvikaudella, kun treenattiin. Minullekin uusi paikka, niin ainakin tällä hetkellä löytyy vielä virtaa pelata siinä.

Etukentän onnistuminen on tehnyt vastustajan sisäpelistä tukalampaa.

– Etukentästä on saatu tehtyä hyvin paloja. Peli on lähtenyt siirtymään linjaan ja koppareille ja sitä kautta tilanteiden teko on saatu vaikeaksi vastustajalle, Rytkönen huomauttaa.

– Onhan se tietysti karu fakta – kun pelit menevät pidemmälle – vastustajat rupeavat paremmin ”stalkkaamaan” meitä ja varsinkin meikäläistä uutena siinä. Ei tiedetä ihan tarkkaan, mitä siinä teen, Rytkönen lisää.

Jymyllä on edessään kolmen ottelun viikko. Ennakkoliput ovat myynnissä kotiotteluihin, joissa asettuvat vastaan Siilinjärven Pesis tiistaina ja Kempeleen Kiri sunnuntaina. Siinä välissä joukkue matkustaa Seinäjoelle JymyJussien vieraaksi torstaina.

– Onneksi on kotipeli, kun tiistaina pelataan Siilinjärveä vastaan. Se on aina ollut meille haastava vastustaja. Jouduin sunnuntaina juoksemaan laittomilla aika paljon, joten tänään olen ottanut huilia ihan kunnolla, palauttava päivä ollut, Rytkönen kertoo.

Pelitahti jatkuu tiiviinä. Sataprosenttisesti sunnuntaina onnistunut Rytkönen heittää jopa pilke silmäkulmassa, ettei aina tarvitsisi täyttää ykköspesää takaetenijänä.

– Ei haittaa välillä yhtään, jos ei pääse kentälle juoksemaan. Vielä vähemmän käy sääliksi Niiloa (Piiponniemi), joka joutuu keulana menemään. Se vaikuttaa minunkin lyöntiratkaisuihini. Parempi on viedä kovilla, mutta nyt vielä varta vasten, kun kesän pelitahti on aika jäätävä. Toivottavasti kaikki pysymme terveinä, niin meillä on tosi hyvät saumat olla aika korkealla, Rytkönen tietää.

Kaudesta 1990 lähtien Sotkamon Jymy on voittanut 17 Suomen mestaruutta vuoden 1963 ensimmäisen tittelin jatkoksi ja jäänyt vain kolmesti (1998-99, 2018) mitalisijojen ulkopuolelle.