Viime kauden päätteeksi Oulunsalon Vasama sekä Tyrnävän Tempaus löivät hynttyyt yhteen varmistaakseen huippupesis-tasoisen naispesäpalloilun jatkumon alueella myös tulevaisuudessa. Yhteistyön myötä OsVan ja TyTen joukkueet yhdistettiin yhdeksi harjoitusryhmäksi ja tästä 25 pelaajan ryhmästä kasataan tulevalle kaudelle joukkueet sekä Ykköspesikseen että Suomensarjaan. Tuore seurafuusio pelaa Ykköspesistä Tyrnävällä ja Suomensarjaa Oulunsalossa.

Oulunsalossa pyritään käynnistämään uutta junioriaaltoa

Junioripuolella Oulunsalossa eletään tällä hetkellä hieman hiljaisempaa ajanjaksoa. Tulevalle kaudelle OsValla ei ole omia juniorijoukkueita, mutta juniorituotantoa on lähdetty herättämään uudestaan pesisliikkarin avulla. Pesisliikkari onkin kerännyt kiinnostusta kovasti ja alkuvuodesta käynnistynyt liikkari on vetänyt viikoittain 15-20 lasta tutustumaan pelien ja leikkien avulla pesäpallon pariin.

Vielä muutama vuosi sitten OsValla oli toiminnassa useampi juniorijoukkue ja vielä viime vuonna seuran C-tytöt osallistuivat alueen SM-karsintaan ja aluesarjaan. C-tyttöjen joukkue pelasi F-ikäisistä asti aina viime syksyyn saakka ja saavutti useamman kerran sarjansa ykkössijan. Viime kausi oli joukkueelta myös pelillisesti onnistunut, kun se sijoittui oman lohkonsa kolmanneksi. Omia poikajoukkueita OsValla ei ole ollut muutamaan vuoteen, kun viimeiset pojat kasvoivat pelaajiksi Vasaman maakuntasarjajoukkueeseen.

Tyrnävän kanssa solmittu seurayhteistyö ulottuu tarvittaessa myös junioripuolelle. Lähtökohtaisesti seuroilla on omat junioripolkunsa, mutta mikäli pelaajamäärät eivät ole erillään riittäviä, junioreita voidaan myös yhdistää yhteisjoukkueisiin. Tässä yhtälössä tärkeä palanen on myös Sarita Heikkinen, joka toimii Oulunsalon Vasaman sekä Tyrnävän Tempauksen yhteisenä junioripäällikkönä.

Aikuisjoukkueista naisten Suomensarjan lisäksi Oulunsalossa tahkotaan ensi kesänä myös naisten maakuntasarjaa, joka on ollut jo pitkään suosittua Oulunsalossa. Miesten puolella joukkuetta ei tänä kesänä nähdä maakuntasarjassa, mutta aktiivisesti toimiva miesjoukkue jatkaa kesäisin treenaamista harrastepesispohjalla.

Taustatarina Tyrnävä-yhteistyön käynnistymiselle

Oulunsalon Vasaman naisten kakkosjoukkueen kausi päättyi syksyllä pettymykseen, kun joukkue putosi haastavan kauden jälkeen suomensarjasta sarjaportaan alaspäin. Vaikka sarjapaikka suomensarjaan olisi voinut aueta vielä kabinettipäätöksellä, oli potentiaalisten pelaajien sekä valmentajien määrä tulevalle kaudelle haastava.

Lisäksi kymmenen kilometriä pohjoisempana Oulun Lippo nousi suomensarjasta Ykköspesikseen, mikä toi sarjaan uuden joukkueen ”kilpailemaan” alueen pelaajista.

Näiden tapahtumien myötä käynnistyi avoin keskustelu, jossa päädyttiin lopulta OsVan sekä TyTen fuusioitumiseen edustusjoukkueiden osalta. Ykköspesis-toiminta päätettiin siirtää Tyrnävälle parempien taustajoukkojen sekä resurssien myötä.

Erityisesti seurat halusivat, että naisjoukkueet yhdistetään samaksi harjoitusporukaksi syksystä lähtien, joka mahdollistaa kesällä sujuvan liikkumisen Ykköspesiksen sekä suomensarjan välillä niin, että molemmissa joukkueissa on tuttu ympäristö ja joukkuekaverit odottamassa.

Yhteistyö on lähtenyt käyntiin mainiosti

Uudenlainen tarina on lähtenyt OsVan pesäpallojaoston puheenjohtaja Eveliina Tackettin mukaan hyvin käyntiin ja yhteiselle joukkueelle on hitsautunut erinomainen yhteishenki, jota komppaa myös suomensarja-joukkueen pelinjohtaja Susanna Pellikka. Joukkue on treenannut koko talven yhtenä ryhmänä ja lopullinen joukkuejako varmistuu huhtikuun aikana.

– Talvi on sujunut tosi hyvin. Iso treeniryhmä on mahdollistanut, että olemme pystyneet harjoittelemaan pelipaikkakohtaisesti esimerkiksi ulkopeliä. Esimerkiksi etukenttä- ja linjapelaajille on voitu järjestää omia harjoituksia. Lisäksi kun meillä on iso porukka niin ollaan saatu sellaista positiivista kilpailua pelipaikoista enemmän, toteaa pelinjohtaja Pellikka.

Kahden joukkueen kokoinen harjoitusryhmä on myös mahdollistanut sen, että harjoituspelejä on voitu pelata oman ryhmän kesken. Talven kaksi ensimmäistä harjoituspeliä joukkueet pelasivatkin oman ryhmän kesken.

Myös valmennuksesta on saatu laaja ryhmä joukkueen taustalla, jonka muodostavat päävalmentaja Sarita Heikkisen ja Susanna Pellikan lisäksi Mari Järvelä ja Laura Korkala. Lisäksi joukkueella on erillinen fysiikkavalmennustiimi.

– Olen kyllä todella luottavainen tähän projektiin, toteaa Susanna Pellikka.

Uuden edessä

Oulunsalon Vasama on tällä hetkellä uudenlaisen vaiheen edessä niin huippupesäpallon kuin junioripesiksenkin saralla, mutta projekteista on aistittavissa kaikin puolin hyvää tekemisen meininkiä. Kysyttäessä seuran lähitulevaisuuden suunnasta ja tavoitteista, on vastaus aiheeseen selvä.

– Tavoitteena on, että joukkuetoiminta saataisiin polkaistua takaisin käyntiin edes pienellä mittakaavalla, eikä pesäpallotoiminta pääsisi lopahtamaan täällä Oulunsalossa, päättää puheenjohtaja Tackett.

Ensi viikon Seurasunnuntai-artikkeli jatkaa saman aihepiirin tiimoilla, kun vuorossa on Tyrnävän Tempauksesta kertova artikkeli!